Kelemen: Preşedintele Băsescu nu are dreptate, resping constatările despre secuime

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a spus, luni, că respinge afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu potrivit cărora naţionalismul local a dus la blocarea unor investiţii în secuime, el susţinând că şeful statului nu are dreptate şi că "nicio firmă serioasă" nu merge într-o zonă unde nu e infrastructură.

170 afișări
Imaginea articolului Kelemen: Preşedintele Băsescu nu are dreptate, resping constatările despre secuime

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Kelemen Hunor a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, comentând afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu potrivit cărora naţionalismul local a făcut ca judeţele din secuime să rămână în urmă, că persoanele care nu au fost de acord şi nu au susţinut demersurile UDMR ca secuimea să fie legată de o autostradă cu Occidentul "sunt vinovate în primul rând pentru anumite lucruri care s-au petrecut sau care nu s-au petrecut".

"Preşedintele Băsescu nu are dreptate şi eu resping aceste constatări şi spun că nu sunt adevărate şi motivaţia nu este una adevărată şi nu poate fi susţinută. Într-adevăr, secuimea, dar şi alte zone au fost decenii întregi neglijate în perioada comunistă, populate cu o industrie care nu avea nicio legătură cu zona şi nici nu era viabilă, plus că a fost o perioadă după 1990 când deciziile guvernamentale nu ajutau cu nimic zona Harghita-Covasna. Dacă s-a făcut ceva, s-a făcut doar în perioadele când noi eram la guvernare, atât în infrastructură, cât şi în investiţii din partea statului, a autorităţilor locale. În 8-10 ani, nu s-a putut recupera tot ce s-a pierdut în 50 de ani. Cei care nu au fost de acord şi nu au susţinut demersurile noastre privind infrastructura rutieră, ca secuimea să fie legată de o autostradă cu Occidentul, sunt vinovaţi în primul rând pentru anumite lucruri care s-au petrecut sau care nu s-au petrecut. Nici afirmaţia că naţionalismul local a blocat investiţiile nu este adevărată", a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, nicio firmă serioasă, mare, nicio multinaţională care creează locuri de muncă "nu vine într-o zonă unde nu este infrastructură, unde până acum câţiva ani nici nu se putea ajunge pe un drum asfaltat ca lumea".

"Din acest punct de vedere este inacceptabil să spui că naţionalismul local sau neglijenţa celor de acolo nu au ajutat la dezvoltarea secuimii. Dacă cineva umblă prin secuime şi face o comparaţie cum era acum 10-15 ani, vede că lucrurile s-au schimbat. Investiţia de peste 200 de milioane de euro cu care s-a reparat şi s-a făcut drumul de la Braşov până la Reghin a fost o investiţie foarte importantă şi am reuşit să o facem când eram noi la guvernare. Nu există localitate unde noi nu am fi început infrastructură, canalizare, apă şi, în consecinţă, nu pot accepta şi nu pot să subscriu la acele informaţii făcute de preşedintele Băsescu", a menţionat Kelemen Hunor.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la emsiunea "După 20 de ani" de la Pro TV, în contextul unei discuţii privind regionalizarea, că "regiunile sunt concepute să permită o dezvoltare mai bună şi mai echilibrată la nivelul unei regiuni, faţă de cum se întâmplă acum, dar depinde de cum se va aplica".

"Eu o să vă dau un exemplu unde, dacă nu se schimbă mentalitatea, lucrurile vor rămâne foarte dificile din punct de vedere al dezvoltării, şi mă refer la judeţele Covasna şi Harghita. Oricât s-ar supăra colegii noştri politicieni maghiari, trebuie să ia notă de faptul că naţionalismul local a făcut ca aceste două judeţe să rămână în urmă din punct de vedere al dezvoltării. De ce? Timp de 15 ani, administraţiile locale conduse de politicieni unguri au acceptat numai firme ungureşti să facă investiţii, şi au venit tot soiul de SRL-uri, cu 100 de euro, cu 200 de euro, nu a ieşit nimic. Uitaţi-vă ce s-a întâmplat în jurul Covasnei şi Harghitei! Investiţii: Braşov, Sibiu, Alba, peste tot s-au făcut investiţii. Aici, din cauza abordării administraţiilor locale, dar şi a strigării naţionalismului local, investitorii au fost reticenţi", a spus şeful statului.

Întrebat dacă i s-au plâns investitori de această situaţie, Băsescu a răspuns: "Nu! Am văzut-o eu, cu ochii mei, şi le-am spus-o şi politicienilor unguri, atunci când m-am dus în Covasna şi Harghita. Este un motiv al rămânerii în urmă a celor două judeţe, care au resurse extraordinare".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici