Kelemen: Se poate găsi soluţie în Constituţie pentru data alegerilor prezidenţiale şi parlamentare

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că la dezbaterile privind revizuirea Constituţiei se poate găsi o soluţie tehnică de stabilire a datei alegerilor prezidenţiale şi a celor parlamentare, fără ca acest lucru să însemne scurtarea mandatelor şefului statului sau parlamentarilor.

233 afișări
Imaginea articolului Kelemen: Se poate găsi soluţie în Constituţie pentru data alegerilor prezidenţiale şi parlamentare

Kelemen Hunor (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

Întrebat, miercuri, de corespondentul MEDIAFAX, cum comentează propunerea USL de devansare a alegerilor prezidenţiale, Kelemen Hunor a declarat că, în cazul în care datele alegerilor se stabilesc prin Constituţie, se evită cercul vicios în care alegerile parlamentare, de exemplu, ar ajunge să fie organizate de Crăciun sau de Anul Nou.

"Cu ocazia amendării Constituţiei în acest an se poate stabili o soluţie tehnică prin care, în Constituţie, noi spunem că, aşa cum se întâmplă în mai multe state, inclusiv în SUA, că din cinci în cinci ani sau din patru în patru ani, depinde despre ce vorbim, alegerile prezidenţiale se fac tot timpul în ultima săptămână din mai sau prima săptămână din iunie şi intră preşedintele în exerciţiu după expirarea mandatului vechiului preşedinte, în noiembrie. În cazul Parlamentului, tot aşa se poate proceda, în prima săptămână sau a doua din octombrie, din patru în patru ani, se fac alegerile parlamentare şi noul Parlament începe mandatul în decembrie, când se termină mandatul vechiului Parlament, ca să ieşim din acest cerc vicios, şi peste două mandate să facem alegerile parlamentare de Crăciun şi apoi de Revelion. Eu cred că se poate stabili aşa ceva şi nu înseamnă că se scurtează mandatul preşedintelui sau al Parlamentului, să nu împingem alegerile din ce în ce mai mult spre Crăciun sau Anul Nou", a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, UDMR nu are încă o poziţie oficială legată de aceste propuneri şi nu le-a discutat cu USL şi PDL.

"Se poate ajunge la un astfel de rezultat. Noi, în UDMR, nu am discutat oficial aceste aspecte, este părerea mea, a câtorva din Uniune, şi nu avem o poziţie oficială. Dar putem să ne gândim la astfel de variante, chiar în cazul Parlamentului ne-am gândit să depunem amendamente la Constituţie, în primăvara acestui an. Nu am avut discuţii nici cu USL, nici cu PDL despre acest subiect şi urmează, după votarea bugetului, să începem dezbaterile despre Constituţie", a afirmat Kelemen.

El a spus că astfel se va şti care este ziua alegerilor prezidenţiale şi care este ziua alegerilor parlamentare.

"Va exista o perioadă scurtă de tranziţie, aşa cum se întâmplă în mai multe state. În SUA sunt alegeri prezidenţiale tot timpul în noiembrie, iar în ianuarie preia atribuţiile noul preşedinte. Din acest punct de vedere, nu văd nicio problemă şi nici nu trebuie deschisă o dezbatere, spunând că preşedintele trebuie să plece acasă, indiferent de persoana preşedintelui, cu o jumătate de an mai repede", a spus Kelemen.

Liderul UDMR a explicat că există mai multe argumente în favoarea propunerilor formulate pentru anul 2014 privind devansarea alegerilor prezidenţiale, inclusiv de ordin financiar.

"Nu se face un an electoral 12 luni, ci cinci luni şi se pot găsi şi argumente financiare, în afara celor politice şi constituţionale. Important este, dacă găsim o soluţie, să fie una acceptată de toată lumea, pentru că nu iei nimic de la nimeni, ci stabileşti nişte reguli clare şi pe termen lung", a conchis preşedintele UDMR.

Vicepreşedintele PNL Daniel Chiţoiu a declarat, marţi seară, că USL ia în considerare varianta în care alegerile prezidenţiale din 2014 să fie organizate concomitent cu cele europarlamentare, existând ideea la nivelul USL ca preşedintele să-şi preia mandatul mai târziu.

Premierul Victor Ponta a anunţat că a discutat cu preşedintele Traian Băsescu despre posibilitatea ca alegerile prezidenţiale să fie organizate în luna mai sau iunie 2014, simultan cu alegerile europarlamentare, dar că nu a primit încă un răspuns din partea acestuia.

Preşedintele Traian Băsescu "nu are o poziţie oficială" referitoare la propunerea avansată de premierul Victor Ponta privind devansarea alegerilor prezidenţiale din 2014 în mai-iunie şi cuplarea cu alegerile europarlamentare, a precizat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt Bogdan Oprea.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat că marţi seară a avut o întâlnire cu premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu la Senat, pe tema MCV, la solicitarea şefului statului, ideea comasării alegerilor, susţinută de USL, fiind evocată de către premier.

"Domnul Băsescu a solicitat o întâlnire cu premierul şi preşedinţii celor două Camere, pe tema MCV. Întâlnirea a fost aseară, la Senat. Subiectul acesta a fost. (...) Nimic spectaculos, lucruri normale", a declarat Antonescu, miercuri, într-o intervanţie telefonică la Antena 3.

Întrebat despre ideea comasării alegerilor prezidenţiale cu cele europarlamentare în 2014, Antonescu a răspuns: "A fost colateral, nu a fost un subiect. La un moment dat, premierul Ponta i-a adus la cunoştinţă opţiunea sa sau a noastră, a USL, ca în 2014 să nu mai avem alegeri prezidenţiale la termen. (...) Nu a fost un subiect care să se dezbată, a fost pur şi simplu o idee evocată de Victor Ponta".

Chestionat asupra reacţiei şefului statului la această propunere, Crin Antonescu a spus că aceasta nu a fost semnificativă, în sensul că ar fi respins-o categoric sau ar fi îmbrăţişat-o. "A luat act", a adăugat Antonescu.

Conform acestuia, preşedintele Băsescu ar fi preferat organizarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei simultan cu alegerile europarlamentare.

Actualul mandat al preşedintelui se termină în decembrie 2014.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici