Kelemen: UDMR respinge intenţia USL de înfiinţare a unei comisii privind restituirile din Ardeal

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, declară că Uniunea respinge "cu fermitate" intenţia USL de a propune înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă privind restituirile de imobile din Ardeal.

301 afișări
Imaginea articolului Kelemen: UDMR respinge intenţia USL de înfiinţare a unei comisii privind restituirile din Ardeal

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor (Imagine: Mihai Dăscălescu/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de UDMR, propunerea premierului este "absolut inacceptabilă" pentru că "a vorbi doar despre restituirile din Transilvania ar fi o discriminare".

"UDMR respinge cu fermitate intenţia USL de a propune înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă privind restituirile de imobile din Transilvania. Acest lucru este absolut inacceptabil pentru noi pentru că, pe de o parte, a vorbi doar despre restituirile din Transilvania constituie o discriminare iar, pe de altă parte, în România anului 2013 ar trebui să vorbim despre încheierea procesului de despăgubire, de restituire. De asemenea, ar fi un fapt fără precedent ca restituirile să fie examinate de o comisie parlamentară, pentru că examinarea eventualelor ilegalităţi este de resortul Justiţiei. UDMR consideră că obiectivul urmărit prin acest anunţ este crearea unei anumite atmosfere politice", arată Kelemen în comunicat.

Liderul UDMR adaugă că o astfel de măsură ar putea crea impresia că, practic, "începe o re-naţionalizare, iar persoanele fizice şi bisericile deposedate de proprietăţile lor legale înainte de 1989 sunt prezentate ca doritoare să se îmbogăţească rapid, ahtiate după bani, ceea ce nu corespunde nicidecum realităţii”.

"Ne afăm aici pe un teren foarte periculos, nu ar trebui pornit pe un astfel de drum pentru că, în acest mod, s-ar pune sub semnul întrebării legalitatea restituirilor, s-ar încetini sau chiar s-ar opri cu totul procesul de restituire început", susţine Kelemen.

Potrivit acestuia, România modernă "nu îşi poate permite să re-naţionalizeze şi să iniţieze, de o manieră ilegală, anchete".

"Ea nu îşi poate permite în niciun caz ca, nici după ce au trecut 24 de ani de la schimbarea de regim, să nu fie în stare să se desprindă de trecutul comunist, să nu fie capabilă să-i despăgubească pe sutele de mii de oameni chinuiţi şi deposedaţi de avuţia lor", a spus Kelemen Hunor.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, după o întâlnire cu grupurile PSD, că a discutat despre constituirea a două comisii de anchetă pentru retrocedările din Ardeal şi implicarea unor instituţii ale statului în achiziţionarea de terenuri pentru persoane private.

Potrivit premierului, prima comisie ar viza modul în care au fost făcute retrocedările, în special cele din Ardeal.

El a precizat că se va discuta şi în USL despre demersul de a înfiinţa comisia privind retrocedările.

"Acolo, (în Ardeal, n.r.) pe tot felul de documente false şi interpretări greşite ale diverselor legi, s-a ajus la retrocedarea unor sate întregi, nu mai vorbesc de mii de hectare de pământ, păduri. Şi Parlamentul trebuie şi are dreptul constituţional de a face o comisie de anchetă şi un raport pe baza căruia, după aceea, să se poată lua măsuri, atât Guvernul cât şi Justiţia", a spus Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici