Klaus Iohannis critică iniţiativa CE de sancţionare a ţărilor UE care nu primesc refugiaţi

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a criticat miercuri, la Vilnius, propunerea Comisiei Europene de a sancţiona ţările Uniunii Europene care nu acceptă refugiaţi conform sistemului de cote obligatorii, informează site-ul de ştiri BalticCourse.com.

741 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis critică iniţiativa CE de sancţionare a ţărilor UE care nu primesc refugiaţi

Klaus Iohannis critică iniţiativa CE de sancţionare a ţărilor UE care nu primesc refugiaţi (Imagine Codrin Prisecaru / Mediafax Foto)

"În general, cred că modul corect de a rezolva o problemă este oferirea de soluţii proactive mai degrabă decât concentrarea pe sancţiuni, pentru că sancţiunile nu rezolvă nimic", a declarat Klaus Iohannis, potrivit agenţiei LETA/BNS, în cursul conferinţei de presă organizate împreună cu preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite.

Dalia Grybauskaite a împărtăşit opinia preşedintelui României, afirmând că Uniunea Europeană ar trebui mai întâi să îşi securizeze frontierele externe, iar apoi să decidă distribuirea refugiaţilor. Oricum, "nu ar trebui să existe sisteme coercitive" în privinţa distribuirii refugiaţilor. "Opinia mea despre propunerea Comisiei Europene este negativă (...)", a subliniat preşedintele Lituaniei.

În septembrie 2015, România, Cehia, Slovacia şi Ungaria au votat, în Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne, împotriva sistemului de relocare a imigranţilor conform unor cote obligatorii, dar schema de distribuire a 160.000 de refugiaţi a fost aprobată.

Recent, Comisia Europeană a propus un sistem permanent de distribuire a refugiaţilor în ţările Uniunii Europene, statele putând refuza timp de un an primirea extracomunitarilor, achitând în schimb contribuţii de 250.000 de euro pentru fiecare imigrant refuzat. Polonia, Ungaria şi Cehia au anunţat că se opun iniţiativei Comisiei Europene de creare a unui sistem permament de distribuire a imigranţilor pe bază de cote obligatorii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici