Legea care te izolează obligatoriu dacă eşti bolnav de coronavirus a intrat în vigoare

  • Noua lege te obligă să stai izolat, acasă sau în spital, dacă eşti contaminat, până te faci bine sau pe perioada de incubaţie a virusului
  • Dacă refuzi tratamentul sau izolarea, poţi contesta în instanţă, dar eşti obligat să nu părăseşti locul unde eşti închis până se pronunţă instanţa
  • Vei sta izolat până când medicul îţi pune un diagnostic, dar nu mai mult de 48 de ore
9894 afișări
Imaginea articolului Legea care te izolează obligatoriu dacă eşti bolnav de coronavirus a intrat în vigoare

Legea care te izolează obligatoriu dacă eşti bolnav de coronavirus a intrat în vigoare

De astăzi, dacă ai o boală infectocontagioasă sau dacă ai intrat în contact direct cu o persoană confirmată cu o astfel de boală, iar medicul decide că trebuie să stai departe de alţii pentru a nu-i îmbolnăvi, vei fi obligat să stai în izolare sau în carantină.

Iar dacă eşti închis într-un spital sau într-un spaţiu special amenajat de autorităţi, vei fi păzit de poliţiştii locali.

Spre deosebire de lunile trecute când au fost zeci de scandaluri şi evadări din astfel de locuri. La Craiova, de exemplu, în luna aprilie, aproximativ 20 de români veniţi din Italia s-au urcat pe acoperişul clădirii unde erau ţinuţi şi au protestat pentru că nu sunt lăsaţi să plece acasă. Termenul de carantinare expirase, dar funcţionarii de la DSP nu le-au trimis la timp actele de ieşire din carantină.

Acum, legea te obligă să stai izolat dacă eşti contaminat şi refuzi tratamentul, până când medicul decide că eşti vindecat sau că nu-i mai poţi îmbolnăvi şi pe alţii. Stai cel puţin 48 de ore, perioadă în care doctorii sunt obligaţi să-ţi pună un diagnostic clar.

Dacă nu-ţi convin restricţiile, ai la dispoziţie 24 de ore să conteşti în instanţă deciziile medicilor sau ale reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică. Hotărârea judecătorilor ar putea veni însă după 14 zile, iar în tot acest timp eşti obligat să stai în izolare.

Iar dacă tu eşti izolat sau în carantină, statul îţi poate lua copilul de lângă tine şi îl duce în centre speciale dacă nu îl trimiţi de bunăvoie la bunici sau alte rude în această perioadă.

Legea pentru carantinarea obligatorie a fost votată de parlamentari după aproape o săptămână de negocieri şi certuri. În timpul acela, peste 700 de bolnavi de Covid au refuzat să ia tratament, să fie internaţi sau să stea izolaţi ca să nu împrăştie virusul.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici