Leonard Orban: Alte state membre ar putea reduce alocaţiile pentru copiii români din 2020

În urma negocierilor privind statutul special al Marii Britanii în UE, când s-a stabilit indexarea alocaţiilor copiilor care au părinţi în Marea Britanie, alte state membre au anunţat că se gândesc să facă la fel începând cu anul 2020, a declarat vineri consilierul prezidenţial Leonard Orban.

2130 afișări
Imaginea articolului Leonard Orban: Alte state membre ar putea reduce alocaţiile pentru copiii români din 2020

Leonard Orban: Alte state membre ar putea reduce alocaţiile pentru copiii români din 2020 (Imagine: Stefan Micsik/ Arhiva Mediafax Foto)

"În ceea ce priveşte indexara alocaţiilor de copii care rămân în statul de origine al lucrătorilor (...) ne putem aştepta, deja câteva state membre au anunţat că se gândesc şi vor analiza în detaliu dacă vor putea să fie aplicată această indexare, dar ceea ce s-a obţinut în negocieri e ca acea indexare să nu se facă imediat în restul statelor membre, ci numai începând cu 1 ianuarie 2020", a declarat Orban la RFI.

Referitor la mecanismul de salvgardare privind beneficiile sociale pentru lucrătorii cu salarii mici, Leonard Orban a spus că "aproape sigur" exemplul Marii Britanii nu va fi urmat de alte state membre pentru că această contribuţie de la bugetul de stat britanic nu există în alte state.

"Acest mecanism de salvgardare, este foarte puţin probabil, aproape sigur, nu va putea să fie replicat şi în alte state membre pentru că se referă la un anumit tip de beneficii sociale, deci o contribuţie de la bugetul Marii Britanii pentru acei lucrători care au salarii mici şi foarte mici, iar această contribuţie nu există în alte state membre", a spus consilierul prezidenţial.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, după negocierile cu Marea Britanie de la Bruxelles, că indexarea alocaţiilor care sunt deja în plată pentru copiii rămaşi acasă ai lucrătorilor din alte state UE stabiliţi în Marea Britanie se va putea aplica doar începând cu anul 2020.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici