Cazul familiei Bodnariu - Parlamentarii care au mers în Norvegia: A fost "categoric" un abuz. Se ia în calcul modificarea legii

Delegaţia de parlamentari care a mers în Norvegia a concluzionat că în cazul Bodnariu a fost un abuz din partea unor funcţionari, liderul delegaţiei Mircea Dolha precizând că va fi emis un ordin către autorităţile locale să fie foarte atente şi că, în opinia sa, familia îşi va recupera copiii.

Cazul familiei Bodnariu - Delegaţia de parlamentari care a mers în Norvegia: A fost un abuz. Se ia în calcul modificarea legii (Imagine: Dan Horia Tautan/ Arhiva Mediafax Foto)

Liderul delegaţiei, deputatul Mircea Dolha, a precizat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că familia Bodnariu nu ar fi fost capabilă să-şi agreseze copiii.

"Concluzia mea personală este că, o să vă spună şi colegii mei, că familia Bodnariu nu ar putea să facă rău nici unei muşte, dar propiilor copii pe care îi iubesc foarte, foarte mult. Situaţia este îngrijorătoare în Norvegia nu numai pentru famillile de români ci şi pentru alte familii care îşi iau copiii minori şi fug din Norvegia. Pe noi ne interesează familiile de români. Din discuţiile pe care le-am avut cu mai multe autorităţi (...) avem semnale clare, nu vrem să exagerăm cu nimic, nu vrem să dăm iluzii, promisiunea că vor trimite un ordin intern pentru toate autorităţile locale să fie foarte atente, pentru că nu numai românii au dat semnale", a spus Dolha. El a adăugat că, în opinia sa, familia îşi va recupera copiii.

Întrebaţi dacă a fost comis un abuz în cazul familiei Bodnariu, ai cărei copiii au fost plasaţi în familii surogat, parlamentarii au spus că a fost "categoric" un abuz.

"Nu un abuz al staului norvegian, aici vrem să delimităm foarte clar, nu vrem să generalizăm, pentru că noi ca români avem tendinţa să generalizăm. Nu este vorba de statul norvegian, n-are nimeni intenţia să demonizeze statul norvegian, este vorba de o instituţie administrativă. Până la urmă, dacă ne ducem şi simplificăm, este vorba de un număr restrâns de funcţionari dintr-o localitate mică, unde domicialiază familia Bodnariu. (...) Acest abuz, pe care îl semnalăm noi şi împotriva căruia ne-am ridicat acolo, a fost împotriva unei instituţii administrative a statului norvegian", a declarat senatorul Marian Vasiliev.

Vasiliev a mai precizat că secretarul de stat din Ministerul protecţiei copilului cu care s-a întâlnit delegaţia română a spus că se lucrează la o nouă lege în domeniu şi pentru înfiinţarea unui tribunal specializat pe cazurile de plasament.

La rândul său, senatorul Ben-Oni Ardelean a spus că în cazul familiei Bodnariu nu este vorba de un caz de încălcare a libertăţii religioase."Elementele pe care le-am prezentat sunt elemente extrem de edificatoare pentru a arăta că în acest caz există deja evidenţe, nu doar anumite păreri vis-a-vis de faptul că aceasta ar întruni problematica libertăţii religioase", a spus Ardelean.

Senatorul Titus Corlăţean a amintit că Barnevernet a acţionat după ce directoarea şcolii unde învăţau unii dintre copii a făcut o plângere cu privire la "atitudinea părinţilor de a-şi creşte, într-o aşa-zisă îndoctrinare creştină" copiii.

"Din elementele pe care le avem, şi nu doar aici, în acest caz, dorinţa de a demonstra cu orice preţ cu totul altceva este contrazisă de modul în care s-a desfăşurat investigaţia şi ancheta şi la Poliţie şi la ei, la Barnevernet", a spus Corlăţean.

Membrii delegaţiei au precizat că relaţiile diplomatice dintre România şi Norvegia nu au fost lezate în urma acestei vizite. "Poziţia noastră acolo, pentru că au fost anumite speculaţii vis-a-vis de acest lucru, nu a lezat în niciun fel bunele relaţii pe care le avem noi cu Norvegia", a declarat Vasiliev.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 15 comentarii
Taguri:
PARLAMENT ,
BODNARIU ,
COMENTARII
 • urzica 25 ian 2016

  @TD Autoritatile romane sa lase Norvegia in pace si sa se ocupe de Romania unde sunt probleme serioase in ceea ce priveste protectia copilului. . Familia Bodnariu sa respecte legile din Norvegia daca ii place sa beneficieze de nivelul ei de trai.

 • urzica 25 ian 2016

  Parlamentarii romani plimbati in Norvegia, pe banii romanilor, isi fac mandrete de campanie electorala .
  Sa-i voteze cei slabi de minte, ca parca-s din 'comici vestiti ai ecranului"! Ei nu-s in stare sa rezolve problemele Romaniei si dau sfaturi Norvegiei!

 • @London 24 ian 2016

  Sunt de 20 de ani in Canada si nu vb lb. romana in halul asta. Macar daca nu esti in stare sa te exprimi corect nu scrie pe site. RUSINE pretins roman.

 • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
Momentul în care audienţele au luat-o razna. Scene memorabile în direct. „Am un talent desăvârşit!”