Proteste de susţinere a familiei Bodnariu în ţară: 5.000 de persoane au ieşit în stradă la Suceava, 1.500 la Arad

Aproximativ 5.000 de persoane au participat, sâmbătă, la Suceava, la un miting de susţinere a familiei Bodnariu, căreia serviciile sociale norvegiene i-ar fi luat abuziv cei cinci copii şi ar fi deschis procedura adopţiei internaţionale pentru ei.

Proteste de susţinere a familiei Bodnariu în ţară: 5.000 de persoane au ieşit în stradă la Suceava, 1.500 la Arad (Imagine: Alexandru Dobre/Mediafax Foto)

Mitingul, care a fost anunţat pe o reţea de socializare, Marius Bodnariu, tatăl celor cinci copii fiind originar din comuna suceveană Iaslovăţ, s-a desfăşurat în faţa Palatului Administrativ din Suceava, printre participanţi numărându-se şi preşedintele grupului parlamentar de prietenie cu Norvegia, senatorul PSD Ovidiu Donţu.

Acţiunea a început cu intonarea imnului, participanţii având pancarte cu mesaje precum ”Norvegia, opreşte răpirea copiilor” sau ”Opriţi Barnevernet”.

Oamenii au declarat că sunt şi alături de familia Nan, care este stabilită tot în Norvegia şi care a rămas fără cei doi copii în luna octombrie a anului trecut.

Organizatorul mitingului, David Reguş, coleg de facultate cu Daniel Bodnariu, fratele lui Marius Bodnariu, a spus că ”este strigător la cer” ceea ce s-a întâmplat în Norvegia.

”Ceea ce se întâmplă azi, aici, la Suceava, în faţa Prefecturii, este un semn evident că solidaritatea există. De solidaritatea noastră au nevoie românii care trăiesc drama de a fi deposedaţi de copii lor”, a precizat David Reguş.

Senatorul PSD Ovidiu Donţu, preşedintele grupului parlamentar de prietenie România-Norvegia, şi-a exprimat indignarea cu privire la ceea ce s-a întâmplat în Norvegia şi a declarat că va solicita autorităţilor române să se îndrepte către CEDO.

”Statul român are la dispoziţie o acţiune interstatală împotria statului norvegian la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi vom solicita autorităţilor române să se îndrepte la CEDO pentru rezolvarea problemei familiilor de români. Cred că este important să manifestăm paşnic, să ne exprimăm indignarea, să solicităm informaţii şi să acţionăm legal pentru întregirea acestei familii”, a declarat senatorul Ovidiu Donţu.

La acţiune a participat şi senatorul PNL de Suceava Steliana Miron, care a venit împreună cu fiica sa, parlamentarul exprimându-şi durerea că o familie creştină a fost separată şi pusă în situaţia de a nu fi aproape de copii.

Aproximativ 1.500 de arădeni, la un marş şi un miting de susţinere a familiei Bodnariu

Aproximativ 1.500 de persoane au participat, sâmbătă, în centrul Aradului, la un marş şi un miting de susţinere a familiei Bodnariu, din Norvenia, participanţii având şi o fanfară şi fiind însoţiţi de primarul Gheorghe Falcă.

În urma unor apeluri lansate pe reţelele de socializare, peste 1.500 de arădeni s-au adunat, sâmbătă, pe strada pietonală Meţianu, de unde au plecat într-un marş pe Bulevardul Revoluţiei, până în faţa Primăriei, îngreunând circulaţia rutieră.

Manifestanţii au fost însoţiţi de o fanfară, ei oprindu-se pentru câteva zeci de minute şi în Piaţa Revoluţiei.

La acţiune a fost prezent şi primarul oraşului, Gheorghe Falcă, el spunând că este alături de familia Bodnariu, căreia autorităţile norvegiene i-au luat copiii.

Organizatorii i-au solicitat preşedintelui Klaus Iohannis să intervină pentru a soluţiona problema, iar participanţii au purtat şi pancarte cu mesaje adresate preşedintelui.

Acţiunea din Arad a durat două ore şi a fost autorizată, fiind supravegheată de către jandarmi şi poliţişti.

Copiii familiei românului Marius Bodnariu, inginer IT, şi ai soţiei sale norvegiene Ruth, asistentă medicală, au fost luaţi de la părinţi de serviciul de protecţie a copilului din Norvegia - Barnevernet, în noiembrie, după ce cele două fete, cele mai mari din familie, ar fi spus că primesc corecţii fizice de la părinţi. De asemenea, părinţii ar fi suspectaţi de îndoctrinarea religioasă a copiilor. Cei cinci copii au fost plasaţi în trei familii-surogat, iar de curând a fost deschisă procedura adopţiei internaţionale pentru ei, potrivit reprezentanţilor familiei.

Ambasadorul României la Oslo, Adrian Gabriel Davidoiu, consulul ambasadei, Mihai Oprescu şi un expert trimis din centrala MAE au avut o întâlnire, marţi, cu familia Bodnariu şi cu avocatul acesteia, anunţa MAE, care preciza că minorii vor putea fi vizitaţi de consul.

Partea norvegiană a dat asigurări că există "garanţii proceasule pentru părinţi" şi a reiterat faptul că ancheta Barnevernet nu a pus în discuţie aspecte de natură religioasă, fapt confirmat şi de familie.

În atenţia Ministerului Afacerilor Externe şi a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) se află, în prezent, şapte cazuri ale unor familii de cetăţeni români ai căror copii, în total 16, au fost preluaţi de autorităţile norvegiene.

Astfel, în ultimii cinci ani, în afara cazului Bodnariu, au mai fost gestionate, pe baza sesizărilor primite, alte şase cazuri ale unor familii de cetăţeni români, care s-au soluţionat, în cinci cazuri prin repatrierea a opt minori, iar într-un alt caz, prin revenirea a doi copii în familia unor români rezidenţi în Norvegia.

Printre aceste cazuri este şi cel al familiei Nan. Dumitru şi Mihaela Nan, originari din Maramureş, care s-au mutat în Norvegia în urmă cu cinci ani, au rămas fără cei doi copii în octombrie 2015, când aceştia au fost preluaţi de serviciul de protecţie a copilului - Barnevernet şi plasaţi într-o familie surogat. Soţii Nan au fost atunci chemaţi la poliţie, interogaţi şi, în final, anunţaţi de angajaţi de la protecţia copilului că le-au fost luaţi copiii, pe motiv că sunt bătuţi. Acuzaţiile ar fi pornit de la faptul că fetiţa familiei Nan a spus că a fost bătută, aceasta fiind filmată, fără ca familia să ştie, când se juca şi răspundea unor întrebări despre părinţii săi. Cazul va fi luat din nou în discuţie, în 20 ianuarie, de o comisie de la serviciul de protecţie a copilului.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 36 comentarii
Taguri:
MITING ,
SUSŢINERE ,
BODNARIU
COMENTARII
 • sa mierleasca romanul de ciuda 17 ian 2016

  hahahahh ahhahahah ahaaaaaa haha

 • Ortodoxul 17 ian 2016

  Mobilizare exemplara a tuturor "penticostalilor" bravo lor.
  Dar ,legile sunt legi in tara lor , copii nu trebuiau indoctrinati religios,iar daca nu vor sa fie botezati ,batuti fara mila ....!!!!!

 • marin 17 ian 2016

  Anul trecut in Romanica noastra au fost luati nde la parinti 2000 de copii si nu vad unul din DOBITOCII astia sa protesteze. POCAITII aia sant CETATENI NORVEGIENI si trebuie sa accepte LEGILE acelei tari. tOATA isteria A FOST PORNITA DE gadea DE LA ANTENA 3 CARE ESTE TOT pocait CA ASTIA.

 • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
Momentul în care audienţele au luat-o razna. Scene memorabile în direct. „Am un talent deosebit!”