Liderul deputaţilor PNL:Avem nevoie de împrumuturi pentru campanii în 2014. Decât să vorbim de bani negri, mai bine aşa - AUDIO

Liderul deputaţilor PNL, Andrei Gerea, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX că a semnat în nume personal propunerea legislativă care va permite partidelor politice să ia împrumuturi, însă a precizat că este nevoie de această posibilitate pentru finanţarea celor două campanii electorale din 2014.

180 afișări
Imaginea articolului Liderul deputaţilor PNL:Avem nevoie de împrumuturi pentru campanii în 2014. Decât să vorbim de bani negri, mai bine aşa - AUDIO

Liderul deputaţilor PNL:Avem nevoie de împrumuturi pentru campanii în 2014. Decât să vorbim de bani negri, mai bine aşa (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Gerea a fost întrebat în ce calitate a semnat iniţiativa legislativă, având în vedere că este liderul de grup al deputaţilor PNL.

"În calitate de deputat am semnat (...) Parlamentarii când au câte o iniţiativă legislativă la care ţin şi doresc să fie votată şi aşa încearcă să-şi caute sprijin prin grupurile parlamentare. În cazul de faţă, noi fiind şi colegi de judeţ (cu deputatul PSD Mircea Drăghici - n.r.), sigur că abordarea a fost mai simplă şi având în vedere că şi legea trebuie să treacă prin ambele camere s-a considerat că e mai bine să avem coiniţiatori şi din Senat şi din Cameră", a susţinut liderul deputaţilor PNL.

El a admis că subiectul schimbării finanţărilor politice nu a fost discutat la nivelul conducerii partidului sau a USL.

"Nu putem pe fiecare lege să ne apucăm să trecem printr-un filtru de genul acesta, aici nu este din punctul nostru de vedere o lege cu un impact naţional. Este o lege normală, uzuală, care într-o perioadă... e absolut un ajutor, zicem noi, pentru partide, pentru că decât să vorbim pe ici pe colo de bani negri, mai bine nişte bani la suprafaţă. Toată lumea se împrumută, mai ales pe vremurile astea, urmează un an cu două campanii electorale, ne-au cam omorât campaniile astea electorale, dar nu avem ce face şi atunci noi considerăm că este mult mai bine aşa", a precizat Gerea.

Întrebat dacă modul în care este reglementată situaţia împrumuturilor în iniţiativa legislativă nu poate genera cazuri de corupţie, deputatul PNL a răspuns: "Mult mai degrabă este valabilă această observaţie în condiţiile în care s-a observat uşor în anumite campanii electorale abundenţa de materiale electorale în comparaţie cu plafonul acordat. Dacă este să fie o latură ilegală, zic că în condiţiile acelea s-ar putea crea, decât aşa, când un împrumut este un împrumut, ştie toată lumea de el, şi cu asta, basta. Eu zic că e de preferat să ai totul pe hârtie, într-un contract".

De asemenea, Gerea a fost întrebat ce anume vizează excepţiile de la pragul maxim al donaţiilor în cazul celor destinate sediilor partidelor politice.

"Chiar în municipiu reşedinţă de judeţ, partidele au probleme în a-şi asigura un loc decent de activitate. Şi noi, PNL, sutem într-o situaţie delicată din punctul ăsta de vedere, în Piteşti de exempluu ăla nu se poate numi sediu de partid, unde nu ai nici măcar... nu vreau să dezvolt, pentru că nu vreau să râdă lumea de noi", a explicat deputatul PNL.

Gerea a mai susţinut că proiectul de lege va putea fi modificat faţă de forma actuală, în urma dezbaterilor parlamentare.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, a declarat joi pentru MEDIAFAX că modificările propuse pentru Legea finanţării partidelor politice nu au fost discutate nici în conducerea PNL, nici în cea a USL.

Pocora a fost întrebată dacă iniţiativa semnată de liderii grupurilor parlamentare ale PSD şi PNL a avut acordul PNL sau cel al USL.

"Această propunere legislativă nu a fost discutată nici în BPN al PNL, nici la nivelul USL", a declarat purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora.

Liderii grupurilor parlamentare ale PSD şi PNL propun, printr-o iniţiativă legislativă, ca partidele să-şi poată finanţa activitatea şi campaniile electorale prin împrumuturi autentificate prin acte notariale, precum şi eliminarea restricţiilor în cazul donaţiilor care vizează sediile de partide.

Liderii grupurilor PSD şi PNL din Camera Deputaţilor şi Senat, respectiv Marian Neacşu, Ilie Sârbu, Andrei Gerea şi Puiu Haşotti, alături de deputatul PSD Mircea Drăghici au semnat o iniţiativă legislativă care introduce prevederi conform cărora finanţarea partidelor politice se va putea realiza prin împrumuturi.

"Partidele politice pot încheia împrumuturi numai prin acte autentice notariale, sub sancţiunea nulităţii absolute", se arată într-un alineat nou introdus pentru secţiunea care menţionează sursele de finanţare ale partidelor politice.

Totodată, se menţionează că "împrumuturile al căror obiect are o valoare mai mare de 400 de salarii de bază minime brute pe ţară se supun condiţiilor de publicitate", respectiv se vor declara în Monitorul Oficial.

Pentru anul 2013, echivalentul a 400 de salarii minime brute pe ţară este de 280.000 de lei, conform valorii de la 1 ianuarie.

Această prevedere introdusă în legea de finanţare a partidelor politice vine în contradicţie cu un ordin al preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente din 2012 care menţiona ca "instrucţiune" în baza prevederilor legale existente, dar şi a recomandărilor Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO), că finanţarea partidelor din împrumuturi este interzisă.

"Finanţarea activităţii partidelor politice din împrumuturi este interzisă sub sancţiunea prevăzută la art 41, alin 1 din Legea 334/2006 (amendă de la 5.000 de lei la 25.000 de lei - n.r.) privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale", mai menţionează articolul 1 din intrucţiunea, semnată de preşedintele AEP, Ana Maria Pătru.

Propunerea legislativă nu stabileşte un prag maximal al împrumuturilor pe care la poate contracta un partid politic, dar sunt menţinute pragurile pentru donaţiile de care poate beneficia în cursul unui an din partea persoanelor fizice sau juridice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici