Macovei: A fi în opoziţie nu înseamnă că stăm, aşteptând să ajungem un partid-balama

Candidatul la şefia PDL Monica Macovei a afirmat că a fi în opoziţie nu înseamnă să nu se facă nimic, aşteptând ca partidul să ajungă cândva la guvernare sau să ajungă un "partid-balama", ceea ce deja se întâmplă, şi a spus că ea propune ca PDL să facă "opoziţie reală, activă, în fiecare zi".

95 afișări
Imaginea articolului Macovei: A fi în opoziţie nu înseamnă că stăm, aşteptând să ajungem un partid-balama

Monica Macovei (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Europarlamentarul Monica Macovei şi-a prezentat, marţi, la Oradea, moţiunea "Reformiştii", afirmând că îşi doreşte ca PDL să facă "o opoziţie reală", nu declaraţii de apropiere faţă de PNL, pentru că altfel va fi un "partid-balama".

"A fi în opoziţie nu înseamnă că stăm şi nu facem nimic, aşteptând să ajungem la guvernare cândva sau să ajungem un partid-balama, cum şi eu cred şi văd că se întâmplă. Eu vă propun că facem această opoziţie activă şi reală. Propunerea mea principală este să facem opoziţie reală, activă, în fiecare zi, pentru că în acest moment nu facem opoziţie, aşa cum nici campanie electorală nu am făcut. Eu nu ştiu cum aţi făcut dumneavoastră aici, dar am văzut cum s-a făcut în Bucureşti. Campania electorală s-a axat pe două-trei conferinţe de presă în fiecare zi şi multe declaraţii prin care cântau cântece de dragoste adversarului cu care trebuia să ne luptăm şi anume PNL-ului. Nu poţi să faci nici opoziţie şi nici campanie electorală când tu cânţi cântece de sirenă adversarului", a spus Macovei.

Ea a susţinut că moţiunea şi proiectul său politic au în vedere ca PDL să devină un partid "mare şi modern", "pro-european şi atlantist", mai ales că în prezent România pare a se îndrepta spre est.

"Trebuie să ne uităm în viitor. Trebuie să ne uităm şi să vedem ce vrem să facem în viitor? Vrem să facem o opoziţie puternică şi constructivă în primul rând pentru binele ţării. Pentru că este evident, cel puţin pentru mine, că direcţia treptat-treptat nu mai este vest, ci se îndreaptă spre est. Să ştiţi că nu-i o glumă. Să ştiţi că pentru a rămâne în UE şi pentru a rămâne în democraţie trebuie să te lupţi zi de zi", a spus Macovei.

Ea a afirmat că pentru ca PDL să devină un partid mare şi modern, trebuie acceptată diversitatea în partid.

"Dacă încercăm să punem pumnul în gură unor personalităţi care vin în partid, atunci nu vom deveni un partid mare şi modern", a mai spus Macovei.

Ea s-a arătat în dezacord cu actualul preşedinte al PDL, Vasile Blaga, care ar fi afirmat că vrea să reconstruiască partidul "de la firul ierbii" pentru a reveni la putere în 2016, spunând că până atunci PDL trebuie să câştige şi alegerile prezidenţiale şi pe cele pentru Parlamentul European.

"Momentele foarte importante care urmează sunt 2014. Eu îl aud tot timpul pe preşedintele partidului vorbind de 2016. Sigur, 2016 vrem să ajungem la guvernare pe uşa din faţă, dar până în 2016 avem un moment foarte important în 2014, pe care nu ştiu de ce îl trecem cu vederea. Avem alegerile europarlamentare, unde există riscul, după cum aţi auzit declaraţiile celor de la PNL, există contacte informale cu PPE şi vă confirm asta, vor să ocupe dreapta şi acasă, şi pe plan european. Dreapta înseamnă PPE în plan european, nu liberalii, liberalii sunt mai de stânga în Parlamentul European. Deci bătălia pentru ocuparea culoarului de dreapta, care este al nostru, şi în jurul nostru trebuie să se creeze această dreaptă unită, va fi în 2014. Şi tot în 2014 va fi marea bătălie pentru Preşedinţia României. Ei, eu aş vrea imediat după Convenţia din 2013 să pornim o procedură pentru desemnarea candidatului partidului la Preşedinţie", a spus ea.

Macovei l-a criticat pe preşedintele PDL, Vasile Blaga, şi pentru că acesta a reacţionat abia după trei zile după ce preşedintele Traian Băsescu "a obţinut cea mai mare creştere pentru România" la negocierea bugetului european.

"Nu se poate să reacţioneazi după trei zile, când deja se discută despre altceva. Eu ştiu că sunt acasă la preşedintele partidului, dar pentru mine asta e o provocare şi mai mare să vă conving să votaţi cu reformiştii", a afirmat Macovei.

Macovei a concluzionat că "partidului îi lipseşte entuziasmul şi perspectiva".

"Eu tot asta aud în filiale, şi eu asta vă dau, perspectiva", a spus ea.

La finalul prezentării moţiunii, la care au participat aproximativ 40 de persoane, între care şi preşedintele PDL Bihor, Găvrilă Ghilea, care declarase încă din luna ianuarie că organizaţia îl susţine la preşedinţia partidului pe Vasile Blaga, aceasta a cerut să ridice mâna persoanele care au calitatea de delegaţi la Convenţia Naţională a partidului care va avea loc în 23 martie.

"Vă rog să ridicaţi mâna cei care veţi fi delegaţi", a spus ea, după care a constatat: "Mai puţin de zece".

De altfel, Macovei s-a declarat nemulţumită şi de faptul că nimeni dintre cei prezenţi nu avea textul moţiunii "Reformiştii", despre care a afirmat că l-a distribuit prin e-mail.

"De acum două săptămâni, după ce am depus moţiunea la BPN, l-am trimis, de peste două săptămâni, prin mail, la toate filialele. Dar puteţi să-l citiţi şi pe Facebook, unde ne-am făcut un cont", a spus Macovei.

Preşedintele PDL Bihor, Gavrilă Ghilea, a intervenit, afirmând că întâlnirea dintre Monica Macovei şi membrii de partid din Bihor a fost convenită abia sâmbătă cu Adrian Papahagi, iar el şi-a anunţat colegii în cursul zilei de luni.

"Abia sâmbătă am bătut-o în cuie cu domnul Papahagi, ieri i-am anunţat pe colegi", a spus Ghilea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici