MAE a transmis Rusiei încrederea în rezultate bune ale Comisiei privind Tezaurul

Bogdan Aurescu, secretar de stat în MAE, a transmis, marţi, în consultările cu Vladimir Titov, adjunctul şefului diplomaţiei Federaţiei Ruse, încrederea că vor fi "rezultate bune" în lucrările Comisiei comune problema Tezaurului românesc care vor fi reluate în martie la Moscova.

546 afișări
Imaginea articolului MAE a transmis Rusiei încrederea în rezultate bune ale Comisiei privind Tezaurul

MAE a transmis Rusiei încrederea în rezultate bune ale Comisiei privind Tezaurul (Imagine: Mihai Spiridonica/Mediafax Foto)

Oficialul rus s-a aflat marţi la MAE, unde a avut consultări cu Aurescu, secretar de stat pentru afaceri strategice şi a fost primit "pentru o scurtă întrevedere" de ministrul de Externe Titus Corlăţean, informează un comunicat MAE transmis MEDIAFAX.

Bogdan Aurescu "a exprimat încrederea că activitatea Comisiei Comune privind studierea problemelor izvorâte din istoria relaţiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului românesc va fi reluată cu bune rezultate în luna martie, astfel cum au convenit, la Moscova, în luna octombrie 2012, co-preşedinţii acestui for bilateral", evidenţiază comunicatul MAE.

Cei doi demnitari au discutat, totodată, stadiul actual şi perspectivele de soluţionare ale conflictului transnistrean, inclusiv în contextul rundei "5+2" în curs de la Lvov (18-20 februarie). "Bogdan Aurescu a reiterat poziţia părţii române privind necesitatea înregistrării de progrese pe fondul reglementării, în cadrul de soluţionare «5+2», pornind de la premisa că o soluţie a dosarului trebuie să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială ale Republicii Moldova", evidenţiază comunicatul MAE.

Oficialul român a făcut şi o prezentarea a evoluţiilor legate de implementarea Acordului privind amplasarea pe teritoriul României a sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice şi "a exprimat speranţa că dialogul NATO-Rusia în domeniu va progresa".

Totodată, în cadrul întâlnirii lui Titov cu Corlăţean "au fost abordate stadiul şi perspectivele de dezvoltare a cooperării bilaterale, precum şi agenda de contacte politico-diplomatice şi la nivel parlamentar pentru anul 2013".

Corlăţean "a reconfirmat dorinţa părţii române de abordare a dialogului româno-rus pe baza unei agende constructive şi pragmatice, cu rezultate concrete în beneficiul comun, care să valorifice şi contextul special al anului 2013: aniversarea a 10 ani de la semnarea Tratatului din 4 iulie 2003 privind relaţiile prieteneşti şi de cooperare dintre cele două state, respectiv celebrarea a 135 de ani de relaţii diplomatice bilaterale".

Potrivit comunicatului MAE, discuţiile lui Titov cu Aurescu "au evidenţiat şi importanţa valorificării rezultatelor bune înregistrate în planul cooperării economice şi comerciale în ultimii doi ani, Federaţia Rusă fiind al 6-lea partener comercial al României şi al doilea partener din afara UE".

Secretarul de stat român a menţionat importanţa sesiunii din acest an a Comisiei Interguvernamentale Mixte pentru colaborare economică şi tehnico-ştiinţifică.

A fost trecut în revistă şi stadiul finalizării diverselor acorduri bilaterale în negociere. Oficialul român a reluat propunerea de creare a unui Forum bilateral al societăţii civile, care să permită o mai bună cunoaştere a celor două societăţi, respectiv dezvoltarea relaţiilor inter-umane şi la nivelul societăţii civile.

Cei doi oficiali au făcut şi un schimb de opinii asupra parteneriatelor UE-Rusia şi NATO-Rusia, a evoluţiilor în plan regional şi internaţional, o atenţie specială fiind acordată regiunii Mării Negre şi Vecinătăţii Estice, precum şi asupra unor dosare precum situaţia din Siria, dosarul iranian şi programul nuclear nord-coreean.

Aurescu a acceptat invitaţia omologului rus privind organizarea unei noi runde de consultări, la acest nivel, la Moscova.

Runda de consultări de marţi "este a treia reuniune de acest tip între cei doi oficiali, după cele organizate la Bucureşti la 7 aprilie 2011 şi la Moscova la 27 martie 2012, şi se înscrie pe linia de continuitate a dialogului de lucru la nivelul conducerilor ministerelor afacerilor externe ale celor două ţări", mai precizează comunicatul MAE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici