MAE e foarte îngrijorat de decizia Rusiei de a trimite un convoi în Ucraina fără aprobarea Kievului

Ministerul de Externe a precizat, vineri după-amiază, printr-un mesaj postat pe Twitter, că este foarte îngrijorat de decizia Rusiei de a timite un convoi în Ucraina fără aprobarea autorităţilor de la Kiev, cerând, totodată, evitarea unei escaladări a situaţiei.

168 afișări
Imaginea articolului MAE e foarte îngrijorat de decizia Rusiei de a trimite un convoi în Ucraina fără aprobarea Kievului

MAE e foarte îngrijorat de decizia Rusiei de a trimite un convoi în Ucraina fără aprobarea Kievului (Captură video)

MAE este "foarte îngrijorat de decizia unilaterală a Rusiei de a trimite un convoi în Ucraina fără a aprobarea Guvernului de la Kiev", se arată în mesajul de pe Twitter.

Ministerul Afacerilor Externe mai precizează că este "imperativă evitarea unei escaladări (a situaţiei)".

Rusia a trimis, vineri, pe teritoriul ucrainean primele camioane din convoiul cu ajutor umanitar staţionat la frontieră de peste o săptămână, apreciind că toate pretextele invocate de către Kiev pentru a-l întârzia au fost epuizate, relatează AFP.

Autorităţile ucrainene se tem că acest convoi ar putea face obiectul unor provocări din partea insurgenţilor şi nu ar face decât să servească drept pretext pentru o intervenţie rusă. Ele au avertizat că transportarea ajutorului nu se va face decât cu "garanţii" pentru siguranţa acestuia.

Moscova anunţase cu puţin timp înainte că a decis să îşi trimită fără să mai aştepte, către Lugansk, estul Ucrainei, convoiul umanitar staţionat la frontieră de peste o săptămână, apreciind că toate "pretextele" pentru întârzierea lui au fost epuizate.

Camioanele s-au deplasat până la vama ucraineană de la postul Izvarine. Potrivit televiziunii ruse de stat, peste 20 de camioane şi-au continuat drumul pe teritoriul ucrainean aflat sub conrolul separatiştilor proruşi.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat pentru postul de radio Kommersant FM că preşedintele Vladimir Putin a fost informat cu privire la înaintarea convoiului către Ucraina.

Primele camioane din convoi au fost inspectate, joi, de către grăniceri şi vameşi ucraineni.

Rusia a apreciat că există o urgenţă în contextul situaţiei umanitare tot mai dificile în estul Ucrainei, devastat de confruntări armate care s-au soldat cu peste 2.000 de morţi în decurs de patru luni şi sute de mii de persoane strămitate.

Moscova consideră că "au fost date toate garanţiile indispensabile" şi că "itinerariul" prevăzut al convoiului a fost verificat de către Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR).

Şeful serviciilor de securitate ucrainene a acuzat vineri Rusia de "invazie directă", după decizia Moscovei de a trimite în Ucraina convoiul său umanitar fără a aştepta să fie inspectat, relatează AFP.

"Noi spunem că este o invazie directă. Este vorba despre vehicule militare sub acoperirea cinică a Crucii Roşii", a declarat Valentin Nalivaicenko, directorul serviciilor de securitate ucrainene (SBU), citat de agenţia Interfax-Ukraine.

La rândul său, Uniunea Europeană şi-a exprimat regretul pentru "decizia Rusiei" de a trimite un convoi umanitar în Ucraina "fără escorta Crucii Ruşii şi fără acordul Kievului", considerând că este vorba de "o încălcare gravă a frontierei ucrainene", relatează AFP.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici