MAE: OUG din 2012 a fost dată înainte de parlamentare. Invocarea ordonanţei e dezinformare

OUG din 2012 a fost adoptată înainte de alegerile parlamentare pentru a reglementa votul militarilor şi personalului civil din străinătate, scrutin care se desfăşoară într-un singur tur, a precizat MAE, după ce Cătălin Predoiu a cerut o Ordonanţă de Urgenţă pentru suplimentarea secţiilor de vot.

96 afișări
Imaginea articolului MAE: OUG din 2012 a fost dată înainte de parlamentare. Invocarea ordonanţei e dezinformare

MAE: OUG din 2012 a fost dată înainte de parlamentare. Invocarea ordonanţei e dezinformare (Imagine: Adrian Cojocaru/Mediafax Foto)

"OUG 70/2012 a fost adoptată în noiembrie 2012, înainte de alegerile pentru Parlamentul României, desfăşurate la 9 decembrie acelaşi an, într-un singur tur de scrutin. Prin actul invocat (de Cătălin Predoiu - n.r.) se reglementează cum vor vota în străinătate militarii, poliţiştii şi personalul civil român din instituţiile sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională trimişi în misiune în teatre de operaţiuni din străinătate", afirmă MAE într-un comunicat, subliniind că alegerile pentru Parlament au un singur tur de scrutin, în timp ce prezidenţialele se pot desfăşura în două tururi.

Ministerul de Externe susţine că invocarea OUG din 2012 reprezintă "o dezinformare voită a opiniei publice".

"Prin urmare, invocarea OUG 70/2012 drept precedent pentru situaţia actuală, în condiţiile în care aceasta a fost emisă înaintea unor alegeri parlamentare care se desfăşoară într-un singur tur de scrutin faţă de alegerile prezidenţiale care se desfăşoară, de regulă şi potrivit legii, în două tururi de scrutin, argumentându-se că ar putea fi emise ordonanţe de urgenţă între două tururi de scrutin, reprezintă o dezinformare voită a opiniei publice", mai precizează MAE.

Prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, a declarat, joi, că ACL îi solicită "imperativ" ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, să emită în cursul zilei ordinul de suplimentare a secţiilor de vot în diaspora, ori dacă Guvernul consideră că nu are cadrul legal să emită o ordonanţă de urgenţă.

Predoiu a prezentat prevederile BEC, reiterate în urma solicitării ministrului Teodor Meleşcanu, în privinţa suplimentării secţiilor de vot din diaspora. El a susţinut că există cadrul legal şi constituţional pentru a permite suplimentarea secţiilor de vot, citând prevederi şi interpretări ale legii fundamentale şi menţionând că în 2012 a existat precedentul unei Ordonanţe de urgenţă care a schimbat legea electorală după stabilirea secţiilor de votare.

Predoiu a afirmat că în cazul în care Guvernul consideră că nu este suficientă menţiunea făcută de Biroul Electoral Central pentru suplimentarea secţiilor de votare prin ordin de ministru, poate apela la instrumentul ordonanţei de urgenţă.

"Cerem imperativ domnului Meleşcanu astăzi să emită un ordin prin care să reglementeze aceste secţii suplimentare, sau dacă domnul Meleşcanu se mişcă vorba domnului Iohannis, la relanti, atunci domnul Ponta să convoace Guvernul şi să emită o ordonanţă de urgenţă. În cazul în care nu vor face acest lucru reiterăm solicitarea ca şi domnul Ponta şi domnul Meleşcanu să plece după domnul Corlăţean, pentru că au declarat că vor rezolva problema. BEC le-a spus cum să o facă, Constituţia le spune cum să o facă, au făcut-o în 2012 într-un caz asemănător, de ce refuză să o facă astăzi? Astăzi refuză să o facă pentru că Ponta se teme de diaspora", a declarat Predoiu.

El a ţinut să le transmită celor din străinătate că premierul "nu vrea să le respecte dreptul la vot".

"Dragi români din diaspora, sunaţi-vă acasă rudele, prietenii, şi explicaţi-le ce bătaie de joc se face la adresa dumneavoastră, a celor care din 2010 şi până astăzi aţi trimis în România aproape 18 miliarde de euro pentru susţinerea familiilor dumneavoastră. Asta este răsplata Guvernului", a mai spus Predoiu.

El a fost întrebat dacă ar mai exista posibilitatea organizării unor secţii de votare suplimentare, având în vedere că mai sunt două zile până la momentul votului de duminică, prim-vicepreşedintele PDL menţionând că acest lucru ar fi posibil.

OUG 70/2012 privind modificarea şi completarea Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali a fost publicată în Monitorul Oficial din din 23 noiembrie 2012.

Prin Ordonanţa de urgenţă, la articolul 8 s-a introdus un nou alineat, cu următorul cuprins: "Militarii, poliţiştii şi personalul civil român din instituţiile sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională trimişi în misiune în teatre de operaţiuni din străinătate îşi exercita dreptul de vot la orice secţie de votare constituită în ţara în care îşi desfăşoară misiunea.

Aceştia vor fi înscrişi în lista electorală suplimentară de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare şi vor vota în baza paşaportului de serviciu".

Totodată, la articolul 27, a fost modificat alineatul 2, precizându-se că în listele electorale suplimentare utilizate la secţiile de votare din ţară vor fi trecute persoanele care se prezintă la vot şi fac dovada ca domiciliază pe raza secţiei respective, dar au fost omise din copia de pe lista electorală permanentă.

Cea de-a treia modificare viza trecerea în listele electorale suplimentare din secţiile de votare din străinătate a cetăţenilor români care fac dovada stabilirii domiciliului în altă ţară

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici