MAE român salută semnarea Protocoalelor de aderare la NATO de către Finlanda şi Suedia

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu salută semnarea, marţi, de către Reprezentanţii Permanenţi la NATO ai Finlandei şi Suediei, precum şi de către cei ai statelor Aliate, a Protocoalelor de Aderare la Tratatul Atlanticului de Nord.

200 afișări
Imaginea articolului MAE român salută semnarea Protocoalelor de aderare la NATO de către Finlanda şi Suedia

„Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu salută semnarea, la 5 iulie 2022, de către Reprezentanţii Permanenţi la NATO ai Republicii Finlanda şi Regatului Suediei, precum şi de către Reprezentanţii Permanenţi ai statelor Aliate, a Protocoalelor de Aderare la Tratatul Atlanticului de Nord”, transmite MAE.

Potrivit sursei citate, din partea României, documentul a fost semnat de către Reprezentantul Permanent al României la NATO, ambasadorul Dan Neculăescu.

„În contextul actual de securitate, marcat de războiul ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, demersul celor două state nordice reprezintă expresia ataşamentului acestora faţă de comunitatea de valori şi spiritul democratic pe care Alianţa Nord-Atlantică le apără şi le promovează. Decizia autorităţilor de la Helsinki şi Stockholm de a adera la NATO a venit în continuarea contribuţiei substanţiale a celor două state în cadrul Alianţei, în calitate de Parteneri cu Oportunităţi Sporite ai NATO. Acest statut a presupus consolidarea dialogului politic şi creşterea nivelului de interoperabilitate, prin participarea la misiuni şi operaţii Aliate. Semnarea Protocoalelor de Aderare a reprezentat implementarea uneia din deciziile majore adoptate de către şefii de stat si de guvern Aliaţi la Summitul NATO de la Madrid, desfăşurat în perioada 28-30 iunie 2022. Prin acest demers se reconfirmă validitatea şi coerenţa politicii <Uşilor Deschise> a NATO, una dintre cele mai de succes politici ale Alianţei Nord-Atlantice”, se arată în comunicatul de presă transmis de MAE.

MAE arată că România a fost şi este unul dintre principalii susţinători ai politicii „Uşilor Deschise” în centrul abordării strategice a NATO în relaţie cu statele partenere.

„Decizia privind apartenenţa la această organizaţie reprezintă o opţiune pe care fiecare stat este liber să o asume, în baza deciziei sale suverane şi prin îndeplinirea criteriilor stabilite pentru acest proces, respectiv pe baza consensului statelor aliate. Niciun stat terţ nu poate să afecteze politica NATO de extindere. Totodată, România are convingerea că aderarea celor două state la NATO va contribui la întărirea securităţii aliate, în ansamblul său, inclusiv prin aportul viitor al acestor state la consolidarea Flancului Estic, de la Marea Neagră la Marea Baltică. Procesul de accedere a celor două state a beneficiat de sprijinul ferm şi de substanţă al României, la toate nivelurile – inclusiv prin demersuri diplomatice ale ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, care a avut convorbiri cu omologii săi din Finlanda şi Suedia, respectiv cu omologul din Turcia şi în cadrul primirii sale de către Preşedintele Republicii Turcia, precum şi cu Secretarul General al NATO”, se menţionează în finalul comunicatului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici