Marga: România va vorbi pe o singură voce la Summit, am avut discuţii îndelungi cu preşedintele

România "va vorbi pe o singură voce" la Summitul NATO de la Chicago, a declarat, duminică, ministrul de Externe, Andrei Marga, adăugând că a cooperat, la fel ca şi ministrul Apărării Corneliu Dobriţoiu, cu preşedintele Traian Băsescu, pe tema dosarelor Summitului.

505 afișări
Imaginea articolului Marga: România va vorbi pe o singură voce la Summit, am avut discuţii îndelungi cu preşedintele

Andrei Marga (Imagine: Tibi Bologh/Mediafax Foto)

"Şi aici, la Chicago, România va vorbi pe o singură voce, ceea ce este absolut normal", a spus Marga.

El a precizat că în zborul cu avionul de la Bucureşti la Chicago a avut "discuţii îndelungi", la fel ca şi ministrul Apărării, cu preşedintele Băsescu, pe dosarele Summitului. "A fost un drum, din punctul meu de vedere, normal, de oameni dedicaţi direct sarcinilor şi misiunii lor", a evidenţiat Marga.

Întrebat în legătură cu afirmaţiile premierului Victor Ponta despre faptul că Băsescu se reprezintă pe el singur la Summitul NATO, Marga a arătat că "lucrurile par tensionate, dar în fond nu sunt tensionate, însă mai trebuie lămurite nişte lucruri".

"Nu este vorba de o competiţie între forţele care sunt implicate (în politica externă a României n.r.), ci este vorba despre a chema mai mulţi oameni, mai multe forţe la elaborarea şi implementarea politicii externe, ceea ce poate fi în avantajul României. Trebuie să ne obişnuim cu această lectură mai acurată a Constituţiei şi, desigur, şi cu coabitarea", a spus ministrul Marga.

"Domnul Ponta a dat în urmă cu trei zile această formulare, că România nu va vorbi cu mai multe voci, ci cu o singură voce. Domnul Ponta s-a referit la faptul că preşedintele reprezintă Preşedinţia, cu competenţele pe care i le dă Constituţia. Domnul Ponta este şi el un jurist excelent, care ştie cum este Constituţia şi cum este distribuită puterea, sau decizia cel puţin", a mai spus ministrul de Externe despre comentariile premierului.

De asemenea, întrebat dacă avalanşa de declaraţii politice din ultimele două săptămâni pe tema reprezentării ţării la Consiliul European nu dăunează României în plan extern, Marga a răspuns negativ:"Hotărât nu dăunează. Nimeni nu a semnalat, în vreun fel, că e ceva particular. S-o spunem hotărât, coabitarea nu a fost inventată în România, ea se practică şi în alte părţi".

De asemenea, întrebat dacă a avut discuţii în ultimele zile cu diplomaţi şi oficiali străini referitoare la aceste declaraţii contradictorii privind reprezentarea externă la vârf a ţării, Marga a spus că nu a primit astfel de întrebări, însă unii ambasadori de la Bucureşti i-au transmis că "este bine că şi politica externă capătă o bază mai largă".

"Nu am primit nicio întrebare, dimpotrivă, în reflecţiile pe care le-am avut cu ambasadorii la Bucureşti, unii au şi subliniat că este bine că şi în România politica externă capătă o bază mai largă", a spus Marga.

El a reluat afirmaţiile sale că, potrivit Constituţiei, Parlamentul, Guvernul şi Preşedinţia au atribuţii în politica externă, care trebuie să întrunească un cât mai larg consens naţional, fără a contesta însă atribuţiile şefului statului în domeniu, prevăzute de legea fundamentală.

"Aceasta nu-l exclude pe preşedinte, eu nu aş privi acest lucru ca o competiţie între instanţe, le-aş privi ca o obligaţie a celor care sunt la guvernare, la Preşedinţie, în Parlament, de a conlucra. Se înţelege că atunci când se semnează un Tratat, preşedintele îl semnează, se înţelege că atunci când e vorba de a lua poziţia, numele României într-o chestiune cardinală a vieţii internaţionale, preşedintele o face. Se înţelege că preşedintele numeşte ambasadorii şi aşa mai departe", a enumerat ministrul de Externe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici