Marga: Traian Băsescu este neinformat sau minte când vorbeşte despre Legea educaţiei

Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Andrei Marga, susţine că Traian Băsescu este neinformat sau minte atunci când vorbeşte despre legea Educaţiei şi că şeful statului, pe care îl cataloghează drept "incult", atacă reforma din perioada 1995-2000 pentru a impune fără dezbatereo lege "eronată".

22 afișări
Imaginea articolului Marga: Traian Băsescu este neinformat sau minte când vorbeşte despre Legea educaţiei

Marga: Traian Băsescu este neinformat sau minte când vorbeşte despre Legea educaţiei (Imagine: Thomas Campean/Mediafax Foto)

Într-un comunicat de presă transmis miercuri şi intitulat "Eşecul imposturii", Andrei Marga susţine că Traian Băsescu atacă reforma din perioada 1995-2000 pentru a impune fără dezbatere publică şi parlamentară o lege care "va avea efecte dăunătoare pentru România".

"Fiind evident incapabil să rezolve probleme ale prezentului (starea deplorabilă a flotei româneşti, starea căilor ferate, starea Bucureştiului, situaţia bugetului, a justiţiei, a sănătăţii, a veniturilor oamenilor), Băsescu se agaţă de reforma educaţiei din 1995-2000. O face la fel de prost informat, cu aceeaşi incultură şi lipsit de caracter ca şi în alte intervenţii", arată Marga, care este membru PNL.

Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) îl acuză pe şeful statului că "minte sau este neinformat", el susţinând că reforma din perioada 1995-2000 a fost cea care a permis închiderea capitolului de negociere cu Uniunea Europeană pe domeniul educaţie şi formare profesională.

"A fost primul capitol încheiat de România în aderarea la Uniunea Europeană. În al doilea rând, el nu citeşte, căci dacă ar citi ar observa că în legea 2010, pe care o exaltă, sunt foarte multe măsuri din 1997-1998, (curriculum la dispoziţia şcolii, descentralizare, transport şcolar etc.), pe care le plagiază şi le integrează într-o viziune anacronică, ce politizează învăţământul", mai menţionează Andrei Marga.

În opinia rectorului UBB, sub mandatele lui Traian Băsescu au fost luate cele mai greşite măsuri în învăţământ din istoria post-decembristă, în ceea ce priveşte curricula şcolară, masteratul şi doctoratul.

"În sfârşit, rezultatele la testele PISA din 2010 nu pot fi puse în seama măsurilor din 1997-1998, decât dacă, eventual, vrem să-l invocăm până la urmă chiar pe Burebista ca autor al greşelilor. Peste toate, reforma 1995-2000 s-a făcut cu profesorii, şi nu împotriva lor, iar eşecurile lui Băsescu probează indirect că acea reformă era corectă. Nu insist acum asupra faptului că în legea lui Băsescu se pot indica cel puţin treizeci de locuri care denotă înapoierea şi care vor pune într-o lumină proastă nivelul cultural al românilor. Mă consolez însă cu ceea ce spunea Schiller: «Unde-i prostie, nici Dumnezeu nu reuşeşte»", susţine Marga.

Andrei Marga susţine, în continuare, că preşedintele Traian Băsescu este "incult" sau "lipsit de caracter".

"Băsescu este incult şi aduc următoarele argumente. În primul rând, reforma 1995-2000, care a fost asistată de Banca Mondială, OECD, Comisia Europeană şi de alte instituţii internaţionale, a fost aidoma reformelor din ţările care făceau tranziţia (Ungaria, Polonia, Cehia, Slovenia), ţări în care acea reformă a reuşit. În iunie 2000, după încheierea cu succes a negocierilor amintite de la Bruxelles, s-a realizat, la Bucureşti, pactul pe educaţie între partidele parlamentare de la acea dată, în vederea continuării tocmai a programului reformei 1995-2000, iar premierul Isărescu a notificat oficial Comisia Europeană asupra acestui angajament. Partidul lui Băsescu era implicat în acest pact. Reforma din acea perioadă a fost analizată şi evaluată internaţional, fiind ultima reformă din România care a mai primit evaluări pozitive. Evident că acea reformă trebuia continuată. Numai că sub Băsescu s-a ajuns ca plagiatorii să dea sfaturi de acurateţe, iar cei corupţi lecţii de morală", adaugă Marga.

Preşedintele Traian Băsescu s-a declarat un susţinător "fără rezerve" al noii legi a Educaţiei în forma propusă de Guvern, pe care o doreşte adoptată până la sfârşitul lui 2010, admiţând că textul de lege este perfectibil, dar apreciind că nu poate avea rezultate mai proaste decât sistemul actual.

În opinia şefului statului, problemele din sistemul de educaţie românesc vin din anii '97-'98, ani în care s-a făcut "reforma sistemului", "un eşec" în viziunea preşedintelui.

"Chiar dacă vor mai fi lucruri de corectat, e clar că actualul sistem de educaţie nu dă perspectivă României", a spus preşedintele, care a avertizat că rezultatele de pe urma schimbării sistemului nu se vor vedea de la an la an, ci "după 10 - 12 - 14 ani".

El i-a criticat pe cei care fac "jocul întârzierii", afirmând că înţelege "blocajul" pe care, în special în ceea ce priveşte învăţământul universitar, "unii parlamentari sau rectori" încearcă să-l facă.

"Nu putem sacrifica generaţiile următoare de dragul profesorilor universitari, de dragul rectorilor sau al liderilor sindicali", a continuat Băsescu.

În opinia şefului statului, aceştia încearcă să amâne adoptarea Legii Educaţiei până în februarie 2011, pentru ca aceasta să nu poată opera în anul şcolar 2011-2012.

Andrei Marga a fost ministru al Educaţiei în perioada 1997-2000.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici