Marko Attila spune că a fost condamnat pe nedrept în România şi vrea o nouă viaţă în Ungaria

Fostul deputat UDMR Marko Attila spune, într-un interviu acordat unui post de radio ungar, că nu vrea să se întoarcă în România şi intenţionează să înceapă o nouă viaţă în Ungaria, el apreciind că a fost condamnat pe nedrept în România, unde justiţia este un ”instrument de blocare a retrocedărilor”.

978 afișări
Imaginea articolului Marko Attila spune că a fost condamnat pe nedrept în România şi vrea o nouă viaţă în Ungaria

Marko Attila (Imagine: Vargyasi Levente/Mediafax Foto)

Într-un interviu acordat postului de radio ungar Kossuth, Marko Attila spune că sistemul român de justiţie şi procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) sunt un instrument folosit pentru a bloca procesul de retrocedare a bunurilor confiscate abuziv şi pentru a naţionaliza din nou bunurile restituite.

Marko Attila susţine că a fost condamnat pe nedrept în România, deşi el a aplicat o decizie a Guvernului.

El a precizat că nu vrea să se întoarcă la Bucureşti, deoarece DNA l-a trimis în judecată într-un alt dosar, şi vrea să înceapă o nouă viaţă la Budapesta.

"Nu mă îndoiesc nicio clipă că lupta împotriva corupţiei trebuie să continue în România. Cine este corupt, trebuie condamnat", a subliniat el.

Întrebat ce va face dacă va fi emis un mandat european sau internaţional de arestare pe numele său, Marko a răspuns că statul ungar i-a transmis în mai multe ocazii şi în diverse moduri că nu îl va abandona, deoarece "Guvernul ungar consideră, de asemenea, că nu există nicio infracţiune în acest caz", ci este vorba despre "discreditarea unui cetăţean maghiar".

Eugen Iordăchescu, avocatul lui Marko Attila, declara, marţi, că, din câte ştie el, deputatul şi-a stabilit domiciliul în Ungaria şi că refuzul lui Marko de a se întoarce în România este "un fel de a refuza o jurisdicţie pe care nu o consideră ca fiind echidistantă".

Camera Deputaţilor a luat act, miercuri, de încetarea mandatului de deputat al lui Marko Attila, pentru care DNA a cerut încuviinţarea arestării preventive, acesta trimiţându-şi demisia în original Legislativului. Mandatul de deputat UDMR al lui Marko Attila a încetat din data de 1 aprilie şi, ca urmare, raportul Comisiei juridice de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a acestuia nu va mai fi discutat de plenul Camerei.

Săptămâna trecută, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a aprobat cererea privind încuviinţarea arestării preventive a deputatului UDMR, aceasta fiind a doua astfel de cerere în cazul său, prima solicitare fiind aprobată în 3 decembrie 2014.

Marko Attila a fost trimis în judecată de DNA în 9 aprilie, alături de fostul şef al ANI Horia Georgescu şi de deputatul Theodor Nicolescu, toţi trei fiind acuzaţi că au aprobat despăgubiri pentru imobile supraevaluate la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).

Deputatul UDMR Marko Attila a plecat în Ungaria în decembrie 2014, după ce colegii săi au votat în favoarea arestării preventive în dosarul ANRP. Deşi nu a mai revenit în ţară, Marko Attila a beneficiat de toate drepturile de parlamentar, respectiv de indemnizaţiile de deputat, de bani de cazare în Bucureşti şi de banii pentru funcţionarea biroului său parlamentar.

Procurorii au suspiciuni că, în 2008, Marko Attila Gabor, împreună cu ceilalţi membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a emis în cazul a trei dosare titluri de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor, supraevaluând bunurile imobile respective cu suma totală de aproximativ 75 de milioane de euro, cu această sumă fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obţinerea unor despăgubiri necuvenite de către titularii şi cesionarii drepturilor de despăgubire.

Deputatul Marko Attila nu mai beneficiază de imunitatea parlamentară începând din 3 decembrie 2014, atunci când colegii săi au încuviinţat arestarea sa preventivă, în dosarul de corupţie al fostului procuror şef al DIICOT Alina Bica privind despăgubirile de la ANRP pentru un teren supraevaluat.

Între timp, dosarul a fost trimis în judecată, însă procurorii au fost nevoiţi să disjungă cazul lui Marko Attila de cel al Alinei Bica, pentru că el nu s-a aflat în ţară şi nu a putut fi audiat.

În noiembrie 2014, deputatul UDMR Marko Attila a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, într-un alt dosar privind restituirea unor imobile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici