Marko: Probabil ne vom întoarce la creşterea cotei unice şi a TVA

Preşedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, susţine că decizia CC este "obligatorie", iar Guvernul trebuie să caute de urgenţă alte surse pentru a păstra echilibrul bugetar şi cifrele convenite cu FMI, afirmând că, în opinia sa, nu există alte surse importante decât creşterea cotei unice şi a TVA.

21 afișări
Imaginea articolului Marko: Probabil ne vom întoarce la creşterea cotei unice şi a TVA

Marko: Probabil ne vom întoarce la creşterea cotei unice şi a TVA (Imagine: Mihai Barbu/Mediafax Foto)

Marko a declarat, vineri, la Târgu Mureş, că miniştrii UDMR se vor întoarce în cursul zilei de vineri la Bucureşti, iar probabil seara va fi o şedinţă de Guvern.

Marko a spus că decizia Curţii Constituţionale este "obligatorie", iar Guvernul trebuie să caute de urgenţă alte surse pentru a păstra echilibrul bugetar şi cifrele convenite cu FMI.

El a adăugat că, în opinia sa, altă soluţie decât creşterea cotei unice şi a TVA nu există.

"Nu vreau să anticipez o decizie, dar nu există alte surse importante, decât creşterea cotei unice şi a TVA. S-a încercat evitarea acestui lucru, dar probabil ne vom întoarce la această soluţie", a spus Marko.

Marko a precizat că acordul semnat cu FMI se referă la cifre, nu la surse de venit, şi poate fi respectat dacă se găsesc soluţii alternative.

Judecătorii Curţii Constituţionale au declarat neconstituţionale articolul 1 litera c) din Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor şi articolul 9 din Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar.

Articolul 1, litera c) din Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor se referă la "pensiile de serviciu ale judecătorilor, procurorilor şi judecătorilor, respectiv magistraţilor asistenţi ai Curţii Constituţionale".

Potrivit articolului 9 din Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, "de la data intrării în vigoare a prezentei legi, cuantumul brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plată, precum şi indemnizaţia de însoţitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, se diminuează cu 15%. La determinarea cuantumului brut al pensiilor, precum şi a indemnizaţiei de însoţitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, ce vor fi stabilite sau acordate începînd cu data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensie utilizată este de 622,9 lei".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici