Membru al Comisiei SRI: Instanţa nu a decis ilegalitatea protocoalelor. Declaraţia lui Tudorel Toader, politică

Deputatul USR, Lucian Stanciu-Viziteu, membru în Comisia de control SRI, a declarat, pentru MEDIAFAX, că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu a indicat nicio decizie judecătorească atunci când a afirmat că sunt ilegale protocoalele încheiate de SRI cu instituţii din sistemul judiciar.

1419 afișări
Imaginea articolului Membru al Comisiei SRI: Instanţa nu a decis ilegalitatea protocoalelor. Declaraţia lui Tudorel Toader, politică

Membru al Comisiei SRI: Instanţa nu a decis ilegalitatea protocoalelor .Declaraţia lui Tudorel Toader, politică

"Înainte să mai pronunţe cuvântul ilegal despre acte ale statului domnul Tudorel Toader să ne indice decizia judecătorească pe care se bazează. Altfel va crea premizele prin care inclusiv un ministru al Justiţiei ar putea fi numit «penal» fără să aibă o condamnare definitivă. Iarăşi discutăm despre ordonanţe de urgenţă care aruncă în derizoriu orice idee ar avea politicienii. Mai ales atunci când vorbim de domeniul penal. Prin această măsură, Tudorel Toader îşi asumă faptul că toate protocoalele sunt ilegale. În principiu, toată graba aceasta, OUG după OUG, nu arată în niciun caz dorinţa rezolvării unei situaţii nedrepte pentru cetăţeni, ci disperarea unor politicieni. Cetăţenii au avut şi până acum căi legale de contestare a sentinţelor, dacă le au considerat nedrepte. Să nu uităm că interceptările au fost legale, nu putem discuta de vreun abuz. Pe legitimitatea protocoalelor nu s a pronunţat nicio instanţă încă, tot ce face d nul Toader este un joc mediatic. PSD a ajuns un produs de marketing şi atât", a afirmat, joi pentru MEDIAFAX, deputatul USR Lucian Stanciu-Viziteu.

Acesta a adăugat că anunţul lui Tudorel Toader potrivit căruia va propune premierului Viorica Dăncilă adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru revizuirea sentinţelor date pe protocoale sau interceptări ilegale este o pură declaraţie politică. Viziteu a acuzat că, prin această afirmaţie, ministrul Justiţiei a săvârşit o ingerinţă în justiţiei şi a ceea ce reprezintă statul de drept.

"Ce a făcut Tudorel Toader a fost să ducă iar în derizoriu orice idee de parlamentarism pe care o avem. La începutul sesiunii s-a discutat despre Codul de procedură penală şi Codul Penal şi au spus că ei nu vor să facă o modificare prin OUG, ci vor să o facă în Parlament. Acum s-au răzgândit şi vor să dea o OUG. Ministrul Justiţiei trâmbiţează toată ziua că statul de drept trebuie respectat, prezumţia de nevinovăţie până când există o sentinţă definitiv, dar se pare că chiar el face asta prin a da sentinţa acestor protocoale. Nu a existat nicio instanţă care să declare acele protocoale ilegale sau ceva interceptări, din ce ştiu eu. Deci nu există niciun fel de sentinţă în acest sens. Aceste acte administrative, protocoale sau acorduri de cooperare, sunt prezumate legal. Aşa cum şi legile din Parlament sunt prezumate constituţionale. Ele tot timpul pot fi atacate într-un contencios administrativ, dacă cineva constată că ar avea ceva ilegal. Acest lucru nu s-a întâmplat, aşa că ele rămân în continuare legale. Dacă Tudorel Toader declară că sunt ilegale, aceasta este doar o declaraţie politică. Din păcate, aceasta este o ingerinţă la adresa statului de drept, a justiţiei. Doar un judecător are atributul să spună dacă ceva este ilegal sau nu", a completat Viziteu.

Ministrul Justiţiei a anunţat, miercuri seară, că-i va propune premierului adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru revizuirea sentinţelor date pe protocoale sau interceptări ilegale, Tudorel Toader precizând că va face această propunere într-un timp scurt, "după terminarea concediilor".

"(Ordonanţa va dispune -n.r.) posibilitatea oricărui condamnat care are sentimentul, convingerea faptului că hotărârea a fost pe protocol sau pe interceptare nelegală să se apropie de dosar, să ceară unui judecător să verifice dacă hotărârea lui a fost pronunţată pe baza celor două elemente, judecător care să spună da, îi admite şi trimite cauza la rejudecare, judecător care să spună nu, nu e vorba de interceptări nelegale, de protocoale, se respinge. Deciziile Curţii Constituţionale fac această definiţie, această clasificare (- a ceea ce înseamnă interceptări nelegale -n.r.). Interceptări făcute de SRI şi folosite de procurorul de drept comun, fapte care nu au legătură cu securitatea, siguranţa naţională şi folosite în fapte de drept comun", a declarat, miercuri seară, Tudorel Toader, la Antena 3.

Întrebat când va înainta această propunere de ordonanţă de urgenţă, ministrul Justiţiei a răspuns că într-un timp scurt.

"După ce se termină concediile. Imediat după ce se termină concediile", a completat Tudorel Toader.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici