Membru al Curţii de Conturi Europene: Auditurile Comisiei Europene se vor intensifica în ţările cu risc

Auditurile Comisiei Europene în ţările cu risc ridicat se vor intensifica, a declarat Ovidiu Ispir, membru al Curţii de Conturi Europene, el precizând că PE cere CE să nu mai considere neajunsurile autorităţilor din statele membre ca nefăcând parte din sfera sa de responsabilitate.

220 afișări
Imaginea articolului Membru al Curţii de Conturi Europene: Auditurile Comisiei Europene se vor intensifica în ţările cu risc

Membru al Curţii de Conturi Europene: Auditurile Comisiei Europene se vor intensifica în ţările cu risc (Imagine: Mediafax Foto/AFP))

"Foarte importantă mi se pare menţiunea PE şi este prevăzută în documentul de descărcare că regretă profund şi nu acceptă tendinţa crescândă a Comisiei de a considera neajunsurile autorităţilor din statele membre ca nefăcând parte din sfera sa de responsabilitate. Este aici de remarcat o notă puternică presiune asupra Comisiei să-şi îndeplinească îndeplinească responsabilităţile. Este deci de aşteptat ca şi auditurile Comisiei în ţările cu risc ridicat să se intensifice, să fie mult mai puternice, să fie mai intense", a spus Ispir.

El a spus că documentul aflat în dezbaterea Comisiei de buget "cere CE şi în special DG Regio să utilizeze deplin mecanismele de sancţionare existenţe şi exprimă opinia că actualul cadru legal nu prevede suficiente stimulente pentru ca statele membre să se conformeze regulilor şi nici suficiente mijloace la îndemâna CE să răsplătească sancţionarea".

"În ceea ce priveşte responsabilitatea CE în managementul bugetului Uniunii, raportul subliniază din nou că acesteia îi revine responsabilitatea finală. Deci este un element de noutate, pentru că până acum Comisia, când aveam o constatare, spunea că e management partajat, iar proiectul a fost sub autoritatea statului membru, deci răspunderea este acolo. Acum PE, prin această abordare, subliniază foarte clar că responsabilitatea finală revine tot Comisiei. Şi e logic să fie aşa. De fapt, subliniază ideea că nu e posibil pentru CE să-şi transfere responsabilitatea financiară către statul membru nici în cazul când s-au identificat slăbiciuni manageriale sau nereguli la nivelul acestora", a mai spus Ispir.

Totodată, oficialul european a subliniat că situaţia actuală a POSDRU, dar şi situaţia din 2011 când au fost blocate temporar plăţile vor fi luate în calcul la întocmirea rapoartelor viitoare ale Curţii de Conturi Europene.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici