Ministrul Economiei a vizitat sediul Hanwha din Coreea de Sud. România, interesată de obuzierele K9 Thunder

  • Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a vizitat sediul Hanwha din Coreea de Sud.
  • România este interesată de obuzierele K9 Thunder ale companiei sud-coreene, relatează www.monitorulapararii.ro.
1779 afișări
Imaginea articolului Ministrul Economiei a vizitat sediul Hanwha din Coreea de Sud. România, interesată de obuzierele K9 Thunder

O delegaţie românească a vizitat sediul Hanwha din Coreea de Sud pentru a discuta despre cooperarea dintre România şi Coreea de Sud în domeniul apărării.

„O delegaţie distinsă de la Guvernul României, condusă de Ştefan Radu-Oprea, ministrul economiei, a vizitat Sediul Hanwha Aerospace din Seul, pe 26 martie, pentru a se întâlni cu Jaeil Son, preşedinte şi CEO al companiei, şi alţi şefi ai celui mai mare grup aerospaţial şi de apărare din Coreea de Sud”, a transmis compania, pe Linkedin.

„Ambele părţi au schimbat perspective despre modalităţile de îmbunătăţire a legăturilor bilaterale într-o varietate de domenii, întrucât Hawha Aerospace, o subsidiară a celei de-a şaptea companii din Coreea de Sud, desfăşoară activităţi în toate domeniile, de la cel terestru, la cel aerian, maritim şi spaţial”, se mai arată în mesajul publicat de reprezentanţii companiei.

La finalul lunii februarie, kedglobal.com anunţa că Hanwha Aerospace Co., principalul dezvoltator de sisteme aerospaţiale şi de apărare din Coreea de Sud, urmează să semneze un contract de 1.000 de miliarde de woni (751 milioane de dolari) pentru furnizarea obuzierelor K9 României luna, în ceea ce ar fi primul său acord de export către ţara noastră şi al şaselea din Europa.

Compania spunea, la momentul respectiv, că va anunţa un acord de export de arme cu România, în primul trimestru al acestui an.

Este vorba de 54 de obuziere autopropulsate şenilate K9, pentru dotarea primului batalion românesc cu piese de artilerie de calibru NATO de 155 mm. Presa din România a prezentat, pe surse, că firma din Coreea de Sud a fost singura care s-a încadrat în cerinţele Ministerului Apărării naţionale, într-o licitaţie la care au participat şi companii din Germania şi Turcia.

Generalul-locotenent Teodor Incicaş, şeful Direcţiei Generale de Armamente, anunţa, încă din luna martie 2023, că România va achiziţiona, pentru prima dată, obuziere de 155 de mm. La câteva luni distanţă, pe 30 iulie, a fost lansată licitaţia pentru obuziere autopropulsate pe şenile, la nivel de batalion, cu scopul de a „asigura sprijinul prin foc indirect nemijlocit al forţelor de manevră”, după cum se arăta în anunţul Armatei. Contractul pentru „Sistem obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion, Lovitură 155 mm cu proiectil exploziv, Lovitură 155 mm cu proiectil fumigen, Lovitură 155 mm cu proiectil de iluminare, Lovitură 155 mm cu proiectil inert (pentru instruire)”, este estimat la o valoare de 4.184.614.517 de lei, iar durata contractului este de 60 de luni.

Ministerul Apărării Naţionale a lansat licitaţia restrânsă pentru trei batalioane de obuziere autopropulsate de 155 mm, trei sisteme, şi a aproape 20.000 de lovituri de artilerie de acelaşi calibru, pentru o sumă estimată de peste 4 miliarde de lei.

Contractul cuprinde 54 de obuziere de 155 mm autopropulsate şenilate, iar fiecare sistem este compus din 18 obuziere, 9 ţevi de rezervă, 12 maşini de transport şi încărcat muniţii, 9 posturi autopropulsate de observare de artilerie, 1 autostaţie meteorologică, 3 mijloace tehnice de evacuare a tehnicii avariate şi 3 sisteme de cercetare acustică.

Totodată, împreună cu Sistemul obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion, furnizorul are obligaţia de a livra şi următoarele tipuri de muniţii: Lovitură 155 mm cu proiectile explozive (17.352), fumigene (324), de iluminare (324) şi inerte, pentru instruire (720).

MApN a anunţat că va evalua oferta funcţie de preţ (30%) şi propunerea tehnică (70%). Derularea contractului se va face pe o perioadă de cinci ani şi trebuie să se înscrie un număr minim de trei candidaţi, se mai arată în Fişa licitaţiei.

În etapa a doua, MApN doreşte să achiziţioneze încă două sisteme necesare dotării a două batalioane, 36 de piese.

Obuzierul K9 Thunder a intrat în serviciul armatei sud-coreene în 1999, iar ulterior a fost achiziţionat sau comandat şi de alte ţări. Finlanda a comandat şi primit 48 de obuziere, India a comandat 100, dintre care 25 au fost livrate în 2018, Estonia a comandat 18 obuziere, a căror livrare a început în 2020 şi se va încheia în 2023. Şi Norvegia, Australia, Egipt şi Polonia au comandat acest tip de obuziere de la sud-coreeni. Doar în 2020, au fost produse 1.700 de obuziere K9.

K9 Thunder este compatibil cu muniţia de 155 mm a NATO şi proiectilele standard au o rază de acţiune între 30 şi 40 de km. Poate lansa trei proiectile în 15 secunde, fiecare cu traiectorii diferite, astfel încât toate proiectilele să ajungă la ţintă în acelaşi timp. Motorul vehiculului folosit este cel german, diesel MTU MT 881 Ka500, acelaşi motor folosit şi pentru obuzierul PzH 2000, propus de Germania.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici