DOCUMENT   Moţiunea de cenzură „Guvernul PNL - De la Pandemie la pande-mită generalizată” a fost depusă. Cum arată negocierile demiterii Guvernului Orban

PSD a depus moţiunea de cenzură „Guvernul PNL - De la Pandemie la pande-mită generalizată”, a anunţat liderul interimar al partidului, Marcel Ciolacu. El a mai spus că negociază cu toate partidele parlamentare, mai puţin cu PNL şi PMP, care sunt la guvernare.

4849 afișări
Imaginea articolului Moţiunea de cenzură „Guvernul PNL - De la Pandemie la pande-mită generalizată” a fost depusă. Cum arată negocierile demiterii Guvernului Orban

Mediafax FOTO

Documentul este semnat de 205 parlamentari, singurul social-democrat care nu se află printre semnatari fiind Eugen Teodorovici. Moţiunea va fi citită joi, 20 august, de la ora 12.00, în plenurile reunite, urmând ca votul să fie dat probabil după 1 septembrie când începe sesiunea ordinară a Parlamentului. 

PRO România şi ALDE au anunţat că susţin la vot demersul social-democraţilor. PSD are în prezent 210 voturi la care se adaugă 21 de parlamentari PRO România, în total 231 de voturi. La acestea se adaugă alţi 20 de parlamentari nefiliaţi - 13 la Senat şi 7 la Camera Deputaţilor -, ceea ce înseamnă că se depăşeşte numărul necesar de 233 de voturi, iar moţiunea de cenzură va trece. Desemnarea unui nou premier este la Iohannis, care ar putea respinge însă o nominalizare de la PSD.

„Am depus moţiunea de cenzură împotriva celui mai dezastruos guvern pe care l-a avut România în ultimii 30 de ani. În loc să vină cu soluţii pe care toţi românii le aşteptau, guvernul Orban a devenit factorul agravant al pandemiei. Rezultatul îl vedem cu toţii – au scăpat total de sub control pandemia, au distrus economia şi au prăbuşit nivelul de trai al românilor”, a declarat Marcel Ciolacu.

El a mai spus că negociază cu toate formaţiunile parlamentare, mai puţin cu PNL şi PMP.

„Vrem să votăm cât mai repede. Eu doresc să votez cât mai repede. Din ce am citit eu cu stafful meu politic, nu e o problemă dacă o vom vota în sesiune extraordinară”, a adăugat liderul interimar al PSD.

În textul moţiunii, aleşii PSD au scris că reprezentanţii Guvernului şi-au pierdut iremediabil credibilitatea în modul în care au gestionat pandemia - au spus că virusul e deosebit de grav, dar s-au purtat ca şi cum virusul n-ar fi existat, petrecând fără mască şi fără distanţare.

„Chermezele PNL în vremea pandemiei. Reprezentanţii Guvernului şi-au pierdut iremediabil credibilitatea în modul în care au gestionat pandemia. Au spus pe gură că virusul e deosebit de grav, dar s-au purtat ca şi cum virusul n-ar fi existat, petrecând fără mască şi fără distanţare în clădirea guvernului sau dând petreceri în restaurante cu zeci de invitaţi şi interlopi. Au încălcat toate regulile pe care le-au impus cetăţenilor”, se arată în moţiunea de cenzură a PSD.

 

Ce reproşează PSD liberalilor

Reprezentanţii Guvernului şi-au pierdut iremediabil credibilitatea în modul în care au gestionat pandemia - au spus că virusul e deosebit de grav, dar s-au purtat ca şi cum virusul n-ar fi existat, petrecând fără mască şi fără distanţare, susţine PSD în moţiunea de cenzură.

„Chermezele PNL în vremea pandemiei. Reprezentanţii Guvernului şi-au pierdut iremediabil credibilitatea în modul în care au gestionat pandemia. Au spus pe gură că virusul e deosebit de grav, dar s-au purtat ca şi cum virusul n-ar fi existat, petrecând fără mască şi fără distanţare în clădirea guvernului sau dând petreceri în restaurante cu zeci de invitaţi şi interlopi. Au încălcat toate regulile pe care le-au impus cetăţenilor”, se arată în moţiunea de cenzură a PSD.

Semnatarii susţin că liberalii au „nesocotit” toate recomandările epidemiologilor.

„S-au purtat ca şi cum s-ar fi aflat deasupra legii şi a coronavirusului! Au sfidat un întreg popor pe care l-au forţat să respecte reguli şi restricţii, pe care ei înşişi le-au călcat în picioare fără nicio jenă! O naţiune întreagă l-a văzut pe şeful statului român, Klaus Iohannis, stând impasibil, fără mască la reuniunile de la Bruxelles, într-un contrast jenant cu ceilalţi lideri politici europeni care se conformaseră regulilor de protecţie. O naţiune întreagă l-a văzut pe şeful Executivului, Ludovic Orban, fără mască, fără distanţare, fumând trabuc la un pahar de whisky, în clădirea Guvernului, după ce tocmai instituise pentru populaţie obligaţia de a purta masca în spaţiile închise! O naţiune întreagă a văzut bairamul dat de Virgil Guran în luna mai, petrecerea lui Rareş Bogdan cu 100 de invitaţi din restaurantul deschis special la Cluj, şueta politică organizată de ministrul Costel Alexe cu 100 de liberali înghesuiţi fără măşti în salonul unui alt restaurant de la Iaşi. Acestea sunt contraexemplele pe care românii le-au văzut. Toate aceste chermeze ale PNL din timpul pandemiei sunt o ruşine naţională! Sunt o sfidare la adresa cetăţenilor obişnuiţi care au fost obligaţi să stea în casă izolaţi”, se mai arată în moţiunea de cenzură.

Social-democraţii s-au referit şi la restricţiile contradictorii impuse cetăţenilor români.

„O altă cauză majoră a pierderii controlului asupra pandemiei de către Guvernul Orban 2, a fost seria nesfârşită de decizii şi măsuri contradictorii. La început au fost contradicţiile dintre Ordonanţele militare din starea de urgenţă. Ceea ce se reglementa într-o ordonanţă se anula în ordonanţa următoare, pentru ca apoi peste încă două sau trei ordonanţe să se revină la reglementarea iniţială. Românii nu mai puteau ţine pasul cu schimbările diametral opuse de la o zi la alta. Atunci a avut loc trimiterea românilor la export. Nu a contat sănătatea muncitorilor români, înghesuiţi în autobuze, în aeroporturi şi în avioane. Pentru Iohannis şi Orban a contat doar câştigarea bunăvoinţei de la Înaltele Porţi ale Europei, de unde veniseră apeluri pentru forţa de muncă ieftină din România. A urmat apoi lunga serie de contradicţii între relaxările şi restricţiile reglementate alandala de către Guvernul Orban. A fost greu de înţeles pentru români, de ce nu puteau circula în spaţiu deschis în parcuri, dar aveau voie să se îngrămădească în spaţii închise în supermarketuri. Este greu de înţeles pentru români, de ce poţi merge la plajă cu soţul din certificatul de căsătorie, dar nu poţi merge cu propriul copil pe care îl creşti în parteneriat civil. Este greu pentru orice cetăţean să înţeleagă de ce în viziunea Guvernului este periculos să mergi la teatru, dar eşti în siguranţă când mergi la cazino sau când joci păcănele. Este greu de înţeles pentru cetăţeni, de ce în localităţile sub cod roşu, este riscant pentru elevi să meargă la şcoală, dar este sigur să se organizeze alegeri în aceleaşi săli de clasă”, apreciază semnatarii moţiunii de cenzură.

În document este amintită şi „devalizarea bugetului de stat sub paravanul pandemiei”.

„Ca şi cum toate acestea n-ar fi fost de-ajuns, raportul recent al Curţii de Conturi privind cheltuielile publice în timpul stării de urgenţă a scos la iveală tunurile financiare incredibile date de guvernanţi sub paravanul pandemiei. Raportul Curţii de Conturi, pe care preşedintele Iohannis şi premierul Orban se fac acum că nu-l văd, ca şi cum nu ar fi existat niciodată, ne dezvăluie cea mai mare fraudă guvernamentală din ultimii 30 de ani. Este de-a dreptul revoltător! În timp ce le spuneau românilor să stea în casă în starea de urgenţă, cei din guvern prăduiau fără nicio jenă bugetul statului, cu măşti neconforme, cumpărate pe şpăgi uriaşe, la suprapreţ, cu plăţi ilegale pentru produse şi servicii nelivrate, cu achiziţii frauduloase prin care s-a drenat banul public către firmele clientelare de partid şi către sediile de campanie ale PNL. În prezent, DNA investighează achiziţii publice ilegale la UNIFARM de 140 milioane de euro. Hoţia începe să iasă la suprafaţă, din aproape toate achiziţiile făcute de Guvern în această perioadă. Pandemia a fost transformată într-o pande-mită generalizată”, se stipulează în moţiunea de cenzură.

Parlamentarii PSD susţin că, în această perioadă, „corupţia şi spaga” au ajuns până în Cancelaria Premierului.

„Printre cei care au dat şpăgi de sute milioane de euro se află şi omul de încredere al lui Ludovic Orban, care tace culpabil când e întrebat dacă a avut discuţii cu acea persoană în timpul pandemiei. Invocând siguranţa sănătăţii publice, cei din guvern au tranzacţionat vieţile cetăţenilor cu şpăgi şi plăţi ilegale de milioane şi milioane de euro, din bugetul statului. (...) Cu <Fantasticul Cîţu> România se împrumută cu 1.000 de euro de secundă! Guvernarea PNL este o guvernare pe datorie. Prezentul şi viitorul ţării sunt amanetate pe termen lung, din cauza incompetenţei fără margini a acestui Guvern.
În numai 9 luni de guvernare, Ministrul Finanţelor Publice a împrumutat peste 105 miliarde lei, de 4 ori mai mult decât guvernarea PSD. Cu o viteză de împrumut de 1.000 euro pe secundă, ponderea datoriei guvernamentale a explodat la 40% din PIB în luna mai 2020. (...) Românii plătesc acest preţ al incompetenţei PNL pentru că, pentru cineva nepriceput în economie, e mult mai simplu să te împrumuţi, decât să dezvolţi economia şi să creşti astfel veniturile la bugetul de stat”, este menţionat în document.

Totodată, social-democraţii acuză că nivelul de trai al populaţiei s-a prăbuşit.

„Oamenii au pierdut tot ce câştigaseră în guvernarea PSD. Unde s-au dus banii împrumutaţi de Guvernul Orban? Pentru ce plătim acest cost uriaş? Nu se vede nimic în economie! Dimpotrivă economia se prăbuşeşte, în procente cu două cifre. Nu se vede nimic în nivelul de trai al populaţiei. Dimpotrivă, puterea de cumpărare scade de la o zi la alta, în ritm accelerat. Creşterile de venituri din anii anteriori, toată bunăstarea pe care românii au reuşit să o acumuleze, sunt anulate de prăbuşirea puterii de cumpărare a populaţiei în scurta guvernare PNL. Guvernarea PNL a readus austeritatea, sărăcia şi cercul vicios al salariilor micise mai arată în moţiunea de cenzură.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici