Prima pagină » Politic » Ce scrie presa străină de rezultatul alegerilor din România. Analiză Reuters despre Simion și Nicușor Dan

Ce scrie presa străină de rezultatul alegerilor din România. Analiză Reuters despre Simion și Nicușor Dan

Reuters: Euroscepticul George Simion a câştigat duminică primul tur al alegerilor prezidenţiale reluate din România, au arătat rezultatele parţiale. O victoria sa în turul 2 din 18 mai ar extinde numărul liderilor eurosceptici din UE, care include deja prim-miniştrii maghiar şi slovac.
Ce scrie presa străină de rezultatul alegerilor din România. Analiză Reuters despre Simion și Nicușor Dan
Laura Buciu
05 mai 2025, 02:50, Politic

Buletinele de vot din aproape 98% din secţiile de votare au arătat că primarul Bucureştiului, Nicuşor Dan, în vârstă de 55 de ani, s-a clasat pe locul al doilea, cu aproximativ 21%, în spatele celor 40% ale lui Simion. Aceştia se vor întâlni în turul doi, pe 18 mai, dacă rezultatele finale vor confirma clasamentul.

O victorie a lui Simion ar putea izola ţara, ar eroda investiţiile private şi ar destabiliza flancul estic al NATO, unde Ucraina luptă împotriva unei invazii ruseşti de trei ani, spun observatorii politici, citaţi de Reuters.

De asemenea, ar extinde numărul de lideri eurosceptici din UE, care include deja prim-miniştrii maghiar şi slovac, într-un moment în care Europa se străduieşte să formuleze un răspuns la politicile lui Trump.

„Aceasta nu este doar o victorie electorală, este o victorie a demnităţii româneşti. Este victoria celor care nu şi-au pierdut speranţa, a celor care încă mai cred în România, o ţară liberă, respectată, suverană”, a spus Simion.

Beneficiind de un val de furie populară împotriva liderilor tradiţionali, Simion, în vârstă de 38 de ani, se opune ajutorului militar acordat Ucrainei vecine, critică conducerea UE şi afirmă că este aliniat mişcării preşedintelui american Make America Great Again.

Dan, 55 de ani, un independent care candidează pe o platformă anticorupţie, l-a depăşit pe fostul senator Crin Antonescu, 65 de ani, un candidat centrist susţinut de cele trei partide din coaliţia pro-occidentală de guvernare. El a câştigat un sprijin substanţial în rândul românilor din străinătate – care au favorizat în ultimii ani candidaţi anti-sistem precum el şi Simion – au arătat voturile din 80% din urne, câştigând 26%, faţă de 59% Simion şi 7% Antonescu.

Observatorii au spus că el s-ar lupta să-l învingă pe Simion în runda a doua mai mult decât Antonescu, din cauza rivalităţilor dintre el şi partidele mainstream care fac mai dificilă schimbarea votanţilor.

„Ochii pe Occident, eu cred că despre asta ar trebui să fie campania, despre păstrarea direcţiei occidentale în România”, a declarat Dan reporterilor duminică seara. „… (şi) să explicăm oamenilor de acasă, pe înţelesul tuturor, neajunsurile pe care le-am avut în relaţia cu aceste instituţii. Ele au venit mai degrabă din vina noastră că nu am fost activi şi pregătiţi”.

Votul de duminică a avut loc la cinci luni după ce o primă încercare de organizare a alegerilor a fost anulată din cauza unei presupuse interferenţe ruseşti în favoarea candidatului de extremă dreapta Călin Georgescu, căruia i s-a interzis de atunci să mai candideze.

Simion, care a obţinut doar 14% atunci, pare să fi profitat de o creştere a sprijinului pentru extrema dreaptă, susţinută de Georgescu.

Duminică, el a votat alături de Georgescu, care a numit alegerile o „fraudă” şi a îndemnat oamenii să îşi ia ţara înapoi. În timp ce zeci de oameni se înghesuiau în faţa secţiei de votare scandând „Călin preşedinte”, Simion a declarat că votul său a fost „pentru a restabili democraţia”.

Simion nu este singurul politician în stil MAGA care candidează la alegeri în Europa Centrală. Karol Nawrocki, candidatul prezidenţial susţinut de principalul partid naţionalist de opoziţie din Polonia în alegerile prezidenţiale din 18 mai, s-a întâlnit cu preşedintele american în această săptămână.

„România şi Polonia sunt două ţări importante pentru Statele Unite”, a declarat Simion vineri pentru Reuters.

„Reprezentăm parteneri şi reprezentăm aliaţi, atât militari, cât şi politici, pentru actuala administraţie (americană). Acesta este motivul pentru care este important ca preşedinţii MAGA să fie la conducere la Bucureşti şi Varşovia”.

Preşedintele României are un rol semi-executiv care include comanda forţelor armate şi prezidarea consiliului de securitate care decide cu privire la ajutorul militar. Dar Simion a spus că, dacă va fi ales, ar putea încerca să îl ridice pe Georgescu la un fel de rol de conducere.

Observatorii spun că coaliţia guvernamentală de stânga a ţării ar putea ceda dacă Simion devine preşedinte.

Până în prezent, România a donat Kievului o baterie de apărare aeriană Patriot, antrenează piloţi de luptă ucraineni şi a permis exportul a 30 de milioane de tone de cereale ucrainene prin portul Constanţa de la Marea Neagră, de la invazia Rusiei.

De asemenea, preşedintele ţării poate exercita dreptul de veto asupra unor voturi importante ale UE şi numeşte prim-ministrul, judecătorii şefi, procurorii şi şefii serviciilor secrete.

Administraţia Trump a acuzat România de suprimarea opoziţiei politice şi de lipsă de valori democratice după ce alegerile din noiembrie au fost anulate pe baza a ceea ce vicepreşedintele JD Vance a numit „dovezi slabe”.