Năstase: Băsescu foloseşte dezinformarea în războiul său cu populaţia României

Fostul premier Adrian Năstase susţine, luni, într-o postare pe blogul său, că preşedintele Traian Băsescu este un maestru al dezinformării şi că foloseşte această armă împotriva populaţiei, trecând sub tăcere mai multe aspecte de care se face vinovat şi care au dus la situaţia actuală.

11 afișări
Imaginea articolului Năstase: Băsescu foloseşte dezinformarea în războiul său cu populaţia României

Năstase: Băsescu foloseşte dezinformarea în războiul său cu populaţia României (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

"Traian Băsescu, un maestru al dezinformării, a folosit mereu această armă pentru a acumula cât mai multă putere. Mereu a modificat realitatea şi a servit-o alegătorilor într-o formă alterată, atât pentru a demonstra că el nu e vinovat niciodată de nimic, cât şi pentru a-i instiga pe alegători unii împotriva altora şi, în acest fel, să fie pe valul celor majoritari", apreciază Năstase pe blog.

El consideră că a te folosi, acum, de slaba credibilitate a unei clase politice care a parcurs o tranziţie foarte dificilă pentru a fugi de o vinovăţie individualizată este un comportament laş şi pervers.

Potrivit lui Năstase, economia României este în metastază, dar acest lucru nu are drept cauză mineriadele sau conflictele dintre Ion Iliescu şi Petre Roman, de la începutul anilor '90, nici guvernarea Văcăroiu, nici reformele pe care a încercat să le pună în practică Victor Ciorbea, nici guvernarea PSD.

Năstase afirmă că ceee ce a urmat guvernării PSD este majoritar în răspunderea preşedintelui Traian Băsescu, fiindcă acesta a controlat toate marile numiri, a căpătat cea mai mare putere, a vrut să decidă tot şi a patronat cam tot ce s-a întâmplat în mandatul său.

"Singura perioadă în care a fost mai puţin implicat în decizii au fost acele luni în care era suspendat, dar nu atunci s-au făcut marile datorii şi marile angajări în sistemul public. Traian Băsescu are câteva vinovăţii foarte clare şi extrem de punctuale, pe care nu trebuie niciodată să le uităm, fiindcă aceste vinovăţii sunt cele care au determinat situaţia exactă în care ne aflăm acum", spune Năstase.

El menţionează şi "vinovăţiile" pe care i le impută preşedintelui Traian Băsescu, prima dintre acestea fiind aceea că a pervertit sensul funcţiei prezidenţiale, generând o situaţie pe care nici un alt preşedinte de până acum nu a generat-o.

Năstase îl acuză pe Băsescu şi de faptul că a reluat o ţară cu economie stabilă şi cu finanţe sănătoase şi a permis ajungerea la o situaţie în care economia este prăbuşită şi finanţele sunt nesănătoase.

"Problema, în mod clar, a apărut în timpul regimului Băsescu. Şi preşedintele e vinovat pentru asta, fiindcă a avut posibilitatea să schimbe primul ministru, dacă n-a fost mulţumit. Dar marile erori în conducerea ţării le-a făcut tocmai omul său de încredere, pe parcursul anului trecut, iar Traian Băsescu a preferat să continue tot cu el", afirmă Năstase.

Fostul premier îi impută lui Traian Băsescu faptul că a preluat o ţară în care polarizarea dintre bogaţi şi săraci scădea, în care problemele sociale începeau să fie rezolvate şi a adus-o în situaţia în care toate instituţiile ne atrag atenţia asupra dezechilibrelor din prezent.

Traian Băsescu a permis împovărarea statului de către oamenii pe care i-a numit sau i-a stimulat să ajungă în funcţii, a crescut corupţia la un nivel fără precedent, i-a lăsat pe Emil Boc şi pe miniştrii PDL să deturneze bani publici spre campania prezidenţială, anul trecut, şi a dat drumul marii dezinformări a "revigorării economiei", a "ieşirii din recesiune", pentru ca lumea să nu fie atentă la modul în care banii publici erau deturnaţi, consideră Năstase.

"Practic, PDL a luat un stat, l-a căpuşat, şi nu doar că a devenit partid-stat, dar a transformat statul în partid. Acum, toate instituţiile din ţară sunt folosite pentru interes de partid. (...) (Traian Băsescu - n.r.) a dat drumul şi la cel mai mare împrumut din istoria României, care nu s-a dus în industrie sau în investiţii, ci a ajuns în mită electorală, în campania prezidenţială, în conturi portocalii - oriunde era necesar pentru ca Traian Băsescu să îşi conserve puterea", arată Năstase pe blog.

Fostul premier îi impută actualului preşedinte faptul că a distrus relaţiile externe ale ţării şi chiar reputaţia externă a României, că a blocat marile proiecte existente în 2004, doar pentru că nu erau controlate de PDL, că a transformat România dintr-o ţară care primea fonduri europene pentru dezvoltare într-una care este contributor net la bugetul Uniunii.

Traian Băsescu a impus un control politic fără precedent pe justiţie, a destabilizat Parlamentul, prin impunerea unei politiciene lipsite de experienţă, în fruntea Camerei Deputaţilor, a distrus dialogul politic, refuzând orice formă de iniţiativă venită din partea opoziţiei, a lansat pe piaţă mari manipulări despre cum sunt de vină anumite categorii sociale pentru lipsa de bunăstare a altora, dezinformând grav şi instigând la ura socială, consideră Năstase.

El arată că statul social român nu este mai mare şi mai cheltuitor decât alte state europene, în timp ce Traian Băsescu "ne pune să ne uităm cu toţii la acea treime care înseamnă cheltuieli sociale pentru a nu ne uita la cealaltă treime, controlată de «investiţiile» făcute de ministerele conduse de sistemul mafiot-clientelar al PDL".

Năstase consideră că efectele globale ar fi fost pozitive dacă nu apărea "epoca Băsescu".

"Când nu te ocupi de economie, ajunge ea să te pună să plăteşti factura. Acum, Traian Băsescu este în situaţia comandantului de navă care o loveşte în port atunci când vrea să îşi reînnoiască permisul şi, pentru a scăpa de vinovăţie, spune că accidentul e produs de furtunile din anii trecuţi sau de muncitorii care au asamblat nava. Situaţia e, evident, ipotetică, şi am folosit-o doar ca pe o metaforă", conchide Năstase.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici