Năstase: Ţara e mai izolată internaţional decât înainte de intrarea în UE

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a declarat, sâmbătă, la Suceava, că România este mai izolată ca înainte de integrarea în Uniunea Europeană şi că în afară de FMI, care vine să controleze ţara, nu pot fi amintite vizite importate ale unor şefi de stat sau premieri.

27 afișări
Imaginea articolului Năstase: Ţara e mai izolată internaţional decât înainte de intrarea în UE

Năstase: Ţara e mai izolată internaţional decât înainte de intrarea în UE (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Năstase a spus, la Conferinţa judeţeană a PSD Suceava, că izolarea internaţională a României este mai evidentă acum.

"În afară de vizitele celor de la FMI, care vin să controleze ţara, Guvernul, preşedintele, partidele, Parlamentul, încercaţi să vă aduceţi aminte de vizita unor şefi de stat, de vizita unor premieri. România este acum mai izolată decât era înainte de intrarea în Uniunea Europeană. Asta înseamnă cei şase ani care au trecut de la alegerea lui Traian Băsescu", a spus preşedintele CN al PSD.

El a arătat că în acest moment se poate observa că nici în domeniul democratic nu s-au făcut progrese, iar criza democratică e tot mai profundă.

"Niciodată Curtea Constituţională nu a avut de rezolvat atâtea probleme câte a avut în ultimii ani. Nu am avut oare şi înainte de 2005 aceeaşi Constituţie? De ce sunt aşa de multe neclarităţi acum, de ce sunt atât de multe lucruri pe care trebuie acum să le reintepretăm să le revedem, să dăm două-trei decizii ale Curţii Constituţionale ca cei de la putere să înţeleagă unele dintre principiile de bază ale statului de drept. Aceste lucruri ne arată că procesul democratic nu este ireversibil aşa cum am crezut poate în aceşti ani", a spus Adrian Năstase.

El a mai arătat că în domeniul economic, România, după sacrificiile făcute pentru a intra în UE, este un stat care sprijină economiile celorlalte ţări, în loc să se bucure de beneficiile aderării la UE.

"România este un stat net contributor la UE şi practic, în loc să luăm ceea ce ni s-ar datora în urma acestor eforturi, noi plătim de fapt pentru ca situaţia de criză din alte ţări să fie rezolvată în interiorul UE", a spus Năstase.

El a mai declarat că, în loc să fie rezolvate aceste probleme importante ale ţării, sunt introduse teme irelevante, cum ar fi Legea lustraţiei sau neprioritare, cum sunt revizuirea Constituţiei sau dezbaterea privind Parlamentul unicameral.

Totodată, Năstase a susţinut că în continuare Traian Băsescu încearcă să găsească ca de fiecare dată un ţap ispăşitor pe care să arunce responsabilitatea, pe bugetari, pe pensionari sau pe statul clientelar.

"Dacă statul este un stat clientelar, iar Traian Băsescu este şeful statului, printr-un exerciţiu de logică simplă, Traian Băsescu este un preşedinte clientelar", a spus Năstase.

Preşedintele CN al PSD le-a spus social-democraţilor suceveni că oamenii aşteaptă de la PSD nu numai reacţie, ci şi ca partidul să fie din nou unul al soluţiilor, arătând că aşa a revenit formaţiunea la putere în anul 2000.

"Societatea se schimbă şi avem nevoie de alte soluţii. Oamenii aşteaptă de la noi nu în primul rând vorbe frumoase, nu doar să plângem pe umerii lor, nu doar să ne tânguim spunând că lucrurile merg rău în ţară. Oamenii aşteaptă de la noi soluţii pentru a vedea că suntem o variantă reală, alternativă la ceea ce se întâmplă în momentul de faţă", a adăugat Adrian Năstase.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici