Nemeth Zsolt: Nu putem vorbi despre Europa Centrală dacă nu există o relaţie româno-maghiară puternică

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului de la Budapesta, Nemeth Zsolt, a declarat, miercuri, la deschiderea oficială a celei de-a 25-a ediţii a Universităţii de la Băile Tuşnad, că nu se poate vorbi despre Europa Centrală dacă nu există o relaţie româno-maghiară puternică.

520 afișări
Imaginea articolului Nemeth Zsolt: Nu putem vorbi despre Europa Centrală dacă nu există o relaţie româno-maghiară puternică

Nemeth Zsolt (Imagine: Balasz Attila/ Mediafax Foto)

"Relaţiile româno-ungare trebuie analizate în cadul Europei Centrale şi de Est. (...) Dar nu putem vorbi despre Europa Centrală dacă nu există o relaţie româno-maghiară puternică şi în momentul de faţă aceasta este sarcina cea mai serioasă pentru noi, cum putem consolida noi această relaţie ungaro-română. Noi vrem o Europă Centrală democratică, în care drepturile omului şi drepturile minorităţilor trebuie asigurate, pentru că şi acest lucru este imperios necesar. Şi pentru asta este important ca nevoile minorităţilor din această regiune să fie împlinite, în special dacă aceste comunităţi îşi definesc drepturile de-a lungul democraţiilor parlamentare. Solicitările maghiarilor din Transilvania de 25 de ani rămân neschimbate", a spus Nemeth, citat de corespondentul MEDIAFAX.

În opinia politicianului ungar, relaţiile economice au, de asemenea, o importanţă majoră "în recunoaşterea, conştientizarea şi îndeplinirea intereselor comune" şi că, după ce, în urmă cu câteva zile, Comisia Mixtă Economică ungaro-română s-a întrunit şi a convenit asupra problemelor strategice de mare importanţă, precum "rolul ungar în chestiunea portului din Constanţa”, trebuie accelerată şi construcţia autostrăzii din Transilvania de Nord şi dezvoltarea punctelor de trecere a frontierei, respectiv distanţele dintre ele.

Nemeth Zsolt a spus că Ungaria sprijină România în ceea ce priveşte aderarea la zona Schengen, deoarece "degeaba sunt ambele ţări membre ale Schengen, dacă nu vor avea punte de legătură pe linia de frontieră".

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Paramentului de la Budapesta consideră că şi politica de securitate este importantă în relaţiile dintre cele două state, România şi Ungaria aparţinând "aceluiaşi sistem de securitate”.

"Putem vedea că în Moldova sau în Ucraina se întâmplă evenimente serioase şi în aceste chestiuni România şi Ungaria pot lua atitudine împreună, împreună ne putem consolida securitatea, deci este foarte important ca şi asupra politicii de securitate să ne extindem relaţia româno-ungară", a afirmat Nemeth.

Acesta a făcut referire şi la acordarea autonomiei pentru maghiarii din Transilvania, "în sens larg”.

"Vrem ca drepturile umane şi totalitatea drepturilor minoritate să fie respectate la maxim. De ce nu s-ar putea să se facă în Ardeal, în Transilvania, ce s-a făcut în Voivodina? Cauza comunităţilor maghiare din afară este o problemă. Unificarea naţională suprafrontalieră este un pas important înainte. Important este să reunificăm condiţiile unui dialog constructiv în Bazinul Carpatic, aşa cum este important că autonomia în sens larg trebuie să fie realizată în viaţa cotidiană în tot acest spaţiu", a afirmat Nemeth.

De altfel, necesitatea obţinerii autonomiei a fost reiterată de mai mulţi vorbitori la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, printre care Potápi Árpád János, secretar de stat însărcinat cu politica naţională la cancelaria primului-ministru al Ungariei, care a susţinut că autonomia trebuie introdusă pe lista obiectivelor pentru următorii 25 ani.

La rândul său, preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Toro T Tibor, s-a adresat participanţilor la Universitatea de Vară şi tabăra sudenţească folosind apelativul "dragi cetăţeni al Republicii Tusvanyos", spunându-le că semnarea unei proclamaţii din 31 decembrie 1989 reprezintă "actul de fondare al Republicii Tusvanyos”.

"Statul nostru a evoluat, la început a fost o mică republică elitistă, care s-a desfăşurat mai întâi la Balvanyos, apoi s-a mutat şi, aşa cum Roma a găzduit Vaticanul, aşa şi Tuşnadul găzduieşte Tusvanyos-ul", a spus Toro, adăugând că, dacă miercuri s-a deschis oficial "şedinţa Parlamentului", sâmbătă este aşteptat "premierul ţării prietene Ungaria".

Miercuri, la Băile Tuşnad, a avut loc deschiderea oficială a celei de-a 25-a ediţii a Universităţii Tusvanyos.

La ediţia din acest an, 25 de corturi au fost ridicate în campusul universităţii, în care vor susţine prelegeri zeci de invitaţi, între care politicieni, oameni de afaceri, profesori din mediul academic, oameni de ştiinţă, diplomaţi, medici, etc. Conducerea centrală a UDMR nu va fi prezentă la "Tusvanyos", preşedintele Kelemen Hunor refuzând să dea curs invitaţiei.

Sâmbătă, potrivit organizatorilor, premierul ungar Orban Viktor va participa la dezbaterile care au ca subiect motto-ul actualei ediţii a Universităţii şi taberei "Tusvanyos" - "Din povestiri, istorie" - avându-l ca partener pe europarlamentarul FIDESZ, Tokes László, într-o discuţie moderată de Németh Zsolt.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici