Nichita: Adomniţei vrea să rupă USL şi la Iaşi. Aştept liderii PNL Iaşi cu altă opinie la dialog

Primarul Iaşului, Gheorghe Nichita, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că liberalul Cristian Adomniţei, preşedinte al CJ Iaşi, vrea să rupă USL şi pe plan local, acţionând pentru construirea de majorităţi fără PSD, el făcând apel la liderii liberali locali care au altă opinie să vină la dialog.

219 afișări
Imaginea articolului Nichita: Adomniţei vrea să rupă USL şi la Iaşi. Aştept liderii PNL Iaşi cu altă opinie la dialog

Gheorghe Nichita (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Domnul Adomniţei face şi desface alianţe după propriul interes, ăsta este adevărul. Vrea să manipuleze PDL şi PPDD promiţându-le funcţii, bani şi alte avantaje. Altfel nu-mi explic ce căuta el la Bucureşti pe strada Modrogan, făcând anticameră la biroul domnului Blaga", a spus Nichita.

El l-a acuzat pe Adomniţei, care este preşedinte interimar al PNL Iaşi, de faptul că a încercat schimbarea din funcţie a viceprimarului Mihai Chirica (PSD) şi a vicepreşedintelui CJ Victorel Lupu (PSD).

"Am vorbit cu liderii de la PDL şi PPDD, acum două zile, care mi-au spus că Adomniţei i-a chemat la el şi că vrea să facă alianţă cu ei, să-i dea afară pe Lupu de la CJ şi pe Chirica de la CL", a arătat Nichita.

El a făcut apel la liderii PNL Iaşi care au altă opinie decât Adomniţei să vină la dialog şi să încerce să menţină USL pe plan local, având în vedere că o majoritate stabilă este benefică pentru realizarea proiectelor importante pentru Iaşi.

"Eu încă am răbdare de la tinereţea lui Adomniţei, să-i vină mintea la cap, şi nu datorită lui să-i vină, ci celorlalţi din PNL judeţean care au experienţă politică şi să se gândească că e mai confortabil să stăm în PSD-PNL", a spus Nichita.

El a arătat că, în condiţiile în care PNL va încerca să facă majorităţi la CJ şi CL în afara PSD, social-democraţii vor fi nevoiţi să întreprindă şi ei acţiuni de consturire a unor majorităţi.

"Sunt nevoit şi le-am spus colegilor mei de la judeţ să încerce să facă o majoritate confortabilă, nu după cum vrea Adomniţei, pentru că noi vrem să mergem mai departe cu proiectele Iaşului. Eu fac un apel la PNL şi dacă mai sunt lideri la PNL în afară de domnul Adomniţei care au o altă opinie, îi aştept oricând la un dialog", a spus Nichita.

El a arătat că, în acelaşi timp, este mai convins ca oricând că proiectele Iaşului nu trebuie să stea "la ambiţia unui om", ci să stea în "înţelegerea politică a mai multor formaţiuni".

"Şi cred că vom continua discuţiile de acum încolo - pentru că am văzut declaraţiile dânsului, eu nu am ieşit să fac atacuri de genul ăsta, dar nu pot să stau indiferent, trebuie să răspund - şi de aici încolo vom încerca să vedem cum lărgim majorităţile astfel încât să nu avem emoţii că nu putem să relizăm proiectele Iaşului", a spus Nichita.

El a spus că Adomniţei preferă să urmărească o agendă proprie, personală, fără să ţină cont de reprezentarea politică din CJ şi de programul USL, în baza căruia a fost ales în funcţie. "Noi, PSD, suntem fideli programului electoral al USL, pe baza căruia am fost aleşi în funcţiile publice. Inclusiv domnul Adomniţei a fost ales preşedinte al CJ Iaşi cu sprijinul nostru pe acestă platformă politică a USL. Noi, la PSD, am analizat foarte bine situaţia şi nu avem nimic cu PNL Iaşi. Dar modul în care a abandonat azi proiectul aeroportului arată că este total dezinteresat de proiectele Iaşului şi foarte preocupat doar de imaginea sa", a mai spus Nichita.

El a arătat că i-a transmis lui Adomniţei de foarte multe ori să aibă răbdare şi că e prea tânăr şi nu trebuie să se grăbească. "Eu înţeleg că este tânăr şi încearcă să capitalizeze imagine, dar acest lucru nu se poate face fără să respecţi electoratul, care a votat USL. Domnul Adomniţei a luptat de mult timp pentru ruperea USL, a fost unul dintre cei mai vehemenţi adversari ai USL, iar în forurile PNL, la nivel naţional, a votat pentru abandonarea guvernării României. Acum repetă acelaşi scenariu care s-a făcut la nivel naţional şi a început să lucreze şi la ruperea USL şi la fuga de răspundere a guvernării locale", a spus Nichita.

El a arătat că e ruşinos ca Adomniţei să întoarcă spatele electoratului care l-a votat, pe de o parte, şi PSD, pe de altă parte, cu sprijinul căruia a ajuns preşedinte de CJ. "E ruşinos ca un tânăr care a ajuns în funcţie cu voturile PSD, care a profitat din plin de proiectul de succes al USL, să întoarcă spatele electoratului în acest mod şi în special să întoarcă spatele şi PSD, ba să-l facă şi comunist. Acest PSD l-a făcut pe el preşedinte de CJ", a spus Nichita.

Liderul PNL Iaşi, Cristian Adomniţei, a propus, marţi, realizarea unor majorităţi "confortabile" atât în Consiliul Local, cât şi în Consiliul Judeţean, între PNL, PDL şi PPDD, care să înfrângă "aroganţa" PSD, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Adomniţei, care este şi preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, a declarat, într-o conferinţă de presă, că PNL, PDL şi PPDD pot realiza la Iaşi majorităţi confortabile în Consiliul Local şi în Consiliul Judeţean.

"Chem alături de mine forţele responsabile din Consiliul Local şi cel judeţean. Fac majorităţi cu toţi cei care doresc ca Iaşiul să meargă înainte. S-ar putea crea majorităţi confortabile PNL-PDL-PPDD, care să înfrângă aroganţa PSD. O astfel de majoritate ar duce şi la schimbarea viceprimarului PSD al municipiului, Mihai Chirica", a declarat Cristian Adomniţei.

Surse din PDL Iaşi susţin că ar fi existat o înţelegere între liderii locali ai PSD şi PDL, Gheorghe Nichita, respectiv Gabriel Surdu, pentru o majoritate PSD-PDL-PPDD atât în Consiliul Local, cât şi în Consiliul Judeţean Iaşi, dar că Vasile Blaga s-ar fi opus.

Aceleaşi surse au precizat că Adomniţei s-ar fi întâlnit, luni, la Bucureşti cu liderul PDL Vasile Blaga, fiind discutată situaţia politică de la Iaşi.

Cristian Adomniţei a acuzat, marţi, PSD că a declanşat războiul împotriva Iaşiului, după ce consilierii PSD şi cei ai PPDD au încercat, în cursul dimineţii, să îl schimbe din funcţie pe vicepreşedintele liberal al CJ.

Marţi dimineaţă era programată o şedinţă extraordinară a Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, care viza adoptarea unei hotărâri privind modernizarea Aeroportului Iaşi, însă în ultimul moment PSD şi PPDD au încercat să introducă pe ordinea de zi încă un proiect de hotărâre, pentru schimbarea din funcţie a vicepreşedintelui CJ, Victor Chirilă, membru PNL.

Consilierii PDL s-au retras din sală cu puţin timp înainte de începerea şedinţei, iar preşedintele CJ, Cristian Adomniţei, nu s-a pezentat, astfel că şedinţa Consiliului Judeţean nu a mai avut loc.

PSD şi PPDD deţin în Consiliul Judeţean Iaşi 18 mandate, însă nu au majoritate simplă, cele două partide având nevoie de încă un vot. Surse din CJ susţin că PSD şi PPDD mizau şi pe sprijinul celor şapte consilieri PDL, pentru schimbarea vicepreşedintelui liberal al CJ Victor Chirilă şi înlocuirea acestuia cu un reprezentant al PPDD.

Ulterior, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, a susţinut o conferinţă de presă la sediul PNL, acuzând PSD că "a început războiul împotriva Iaşiului".

Într-un comunicat de presă, liderul grupului de consilieri judeţeni PSD Cristian Stanciu susţine că PNL este interesat de jocuri de culise, şi nu de proiectele importante ale judeţului.

El a precizat că PSD va cere înlocuirea liberalului Victor Chirilă din postul de vicepreşedinte al CJ Iaşi şi găsirea unei soluţii politice stabile în Consiliul Judeţean.

În urmă cu zece zile, liderul PNL Iaşi, Cristian Adomniţei, declara că în cazul în care PSD se va opune în continuare în Consiliul Judeţean Iaşi pe proiectele importante pe care el le va promova, atunci colaborarea PNL-PSD va înceta la Iaşi.

Cristian Adomniţei, totodată preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, ceruse PSD Iaşi să-şi clarifice poziţia în CJ, după ce în ultimele şedinţe consilierii judeţeni social-democraţi au votat împotrivă în cazul mai multor proiecte. El a spus că reprezentanţii PSD Iaşi au votat împotrivă la acordul cadru privind refacerea unor drumuri în judeţ şi s-au împotrivit ca o parte a terenului de la societatea Fortus să fie preluat de Consiliul Judeţean, pentru realizarea unui parc industrial.

Atât în Consiliul Local Iaşi, cât şi în Consiliul Judeţean, majoritatea este asigurată de PSD şi PNL. În Consiliul Local, PSD are 13 consilieri, PNL - 6, PDL - 5, iar PPDD - 3. În Consiliul Judeţean, liberalii deţin doar 11 mandate, faţă de 14 mandate cât are PSD. PDL are 7 consilieri judeţeni, iar PPDD - 4.

PSD şi PNL şi-au împărţit cele două posturi de viceprimar ale municipiului şi cele două funcţii de vicepreşedinte la Consiliul Judeţean.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici