Nicolicea: Între solicitările CE privind MCV se numără recomandări imposibile şi neconstituţionale

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a declarat, luni, că între solicitările din raportul Comisiei Europene pe MCV se numără o serie de recomandări care nu pot fi îndeplinite, deoarece acestea ar presupune acţiuni neconstituţionale, cum ar fi încălcarea unei decizii a Curţii Constituţionale.

210 afișări
Imaginea articolului Nicolicea: Între solicitările CE privind MCV se numără recomandări imposibile şi neconstituţionale

Nicolicea: Între solicitările CE privind MCV se numără recomandări imposibile şi neconstituţionale (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Nicolicea a comentat scrisorile ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru, care a solicitat Parlamentului un punct de vedere sintetic în ceea ce priveşte îndeplinirea recomandărilor din MCV.

Deputatul PSD a explicat că, în urma unei decizii a Curţii Constituţionale, imunitatea parlamentarilor miniştri se aplică nu doar în cazul celor aflaţi în funcţie, ci şi al celor care au părăsit această demnitate, obiectul imunităţii vizând faptele săvârşite în timpul mandatului.

"Este evidentă necunoaşterea Constituţiei care spune că deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii şi dacă prin decizia CC s-a precizat că foştii miniştri au imunitate ca şi miniştrii în funcţie - pentru faptele făcute în calitate de ministru, şi nu pentru alte fapte - evident că Parlamentul nu poate să facă nimic, pentru că orice ar adopta ar fi în contradicţie cu această decizie, ori conform Constituţiei deciziile CC sunt general obligatorii", a susţinut deputatul PSD.

"Înscrierea în mai multe rapoarte ale MCV a acestei solicitări prin care se cere să încălcăm o decizie a Curţii Constituţionale este o solicitare imposibilă, şi nimeni din partea instituţiilor româneşti nu au explicat acest lucru", a mai precizat Nicolicea.

Un alt exemplu invocat de către deputatul PSD în ceea ce priveşte solicitările oficialilor europeni priveşte returnarea banilor denunţătorului unui caz de mită.

"Într-unul din rapoartele MCV mai vechi se vorbea despre faptul că denunţătorului - vorbesc de fapte de corupţie - i se returnează suma pe care a dat-o drept mită în cazul în care el se autodenunţă. Şi s-a solicitat ca acest lucru să fie eliminat, lucru care nu s-a făcut pentru că recomandarea este de mai multă vreme", a mai susţinut Nicolicea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, declara, în 13 februarie, că prin adoptarea Statutului deputaţilor şi senatorilor se încheie o etapă importantă pentru Parlamentul României şi se închide, astfel, un benchmark din MCV.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici