NOUA CONSTITUŢIE - Chiuariu: Solicităm reluarea votului pe amendamentul PNL împotriva traseismului parlamentar

Senatorul PNL Tudor Chiuariu a declarat joi că va solicita reluarea votului asupra amendamentului susţinut de PNL pentru combaterea traseismului parlamentar, menţionând că respingerea acestuia a fost un "accident de vot".

329 afișări
Imaginea articolului NOUA CONSTITUŢIE - Chiuariu: Solicităm reluarea votului pe amendamentul PNL împotriva traseismului parlamentar

NOUA CONSTITUŢIE - Chiuariu: Solicităm reluarea votului pe amendamentul PNL împotriva traseismului parlamentar (Imagine: Bogdan Maran/ Mediafax Foto)

Chiuariu a susţinut că amendamentul PNL a căzut la votul din Comisia de revizuire întrucât nu erau toţi membrii acestui for prezenţi la lucrări.

"Voi cere reluarea votului asupra acestei propuneri, când ne vom afla într-o componenţă a comisiei care să permită adoptarea", a afirmat Chiuariu.

El a fost întrebat dacă la nivelul USL acest subiect nu a făcut obiectul consensului, din moment ce a fost susţinut în campania electorală.

"Eu cred că în continuare rămâne unul dintre obiectivele noastre şi cred că e doar un accident de vot şi voi propune reluarea votului", a replicat senatorul PNL.

Chiuariu a precizat că PNL susţine varianta pierderii mandatului unui parlamentar în urma demisiei din partidul pe listele căruia a fost ales, în mod similar cu mecanismul aplicat primarilor în prezent.

Comisia de revizuire a Constituţiei nu a admis niciunul dintre amendamentele formulate pentru combaterea traseismului politic în cazul parlamentarilor, reprezentanţii PSD optând să se abţină sau să nu-şi susţină amendamentele pe această temă.

Membrii comisiei parlamentare au respins în primă instanţă un amendament al PNL care ar fi instituit acelaşi regim aplicabil primarilor în prezent. Astfel, era introdusă situaţia încetării mandatului de parlamentar "la data demisiei din partidul politic sau formaţiunea politică din partea căreia a fost ales sau la data înscrierii acestuia într-un alt partid politic sau o altă formaţiune politică".

Amendamentul PNL a întrunit 9 voturi "pentru", 2 "împotrivă" şi 5 abţineri, în cazul celor din urmă numărându-se parlamentarii PSD.

De asemenea, au fost respinse celelalte amendamentele formulate pentru instituirea unui mecanism pentru combaterea traseismului.

Totodată, PSD a avut un amendament asumat de grupul parlamentar care nu a mai fost susţinut la nivelul comisiei de revizuire a Constituţiei. Acesta prevedea că "în situaţia în care deputatul sau senatorul părăseşte partidul sau alianţa politică din partea căreia a candidat şi a fost ales, acesta poate fi revocat, prin referendum, în condiţiile stabilite prin lege organică".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici