Noua taxă auto, aprobată de Comisia de administraţie a Senatului

Proiectul de lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, elaborat de Guvern, a primit marţi raport favorabil unanim de la Comisia de administraţie a Senatului.

940 afișări
Imaginea articolului Noua taxă auto, aprobată de Comisia de administraţie a Senatului

Noua taxă auto, aprobată de Comisia de administraţie a Senatului (Imagine: Mediafax Foto)

Noua metodologie de calcul a taxei de poluare elaborată de Guvern şi adoptată de Comisia de administraţie a Senatului stabileşte că taxa va fi plătită o singură dată, de către toţi cei care achiziţionează autovehicule şi le înmatriculează, precum şi de către cei care achiziţionează maşini pentru care nu a fost plătită această taxă.

Taxa auto se face venit la bugetul Fondului pentru Mediu şi se gestionează de Administraţia Fondului pentru Mediu, în vederea finanţării programelor pentru protecţia mediului.

Modalitatea de calcul a taxei este unitară pentru toate autovehiculele, ea urmând să se stabilească într-o procedură unitară indiferent dacă va fi achitată la momentul primei înmatriculări în România sau la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate.

Taxa se calculează în funcţie de capacitatea cilindrică, norma de poluare, emisiile de dioxid de carbon şi deprecierea autoturismului..

Proiectul Guvernului urmează să fie supus votului plenului Senatului, care este prima Cameră sesizată.

Guvernul a aprobat un proiect de lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, iniţiat de Ministerul Mediului şi Pădurilor, care prevede reducerea taxei cu până la 25%, dar şi plata acesteia pentru maşinile înmatriculate înainte de 2007, pentru care nu a fost achitată o astfel de taxă, la schimbarea proprietarului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici