O să circuli cu metroul la suprafaţă! De-ar fi promisiunile din campanie aşa uşor de îndeplinit...

  • Proiectul metroului la suprafaţă a fost adus în atenţia Primăriei Bucureştiului acum mai bine de zece ani, dar a fost blocat
  • Arhitectul cu ideea, Andrei Egli, spune că planul pe care îl readuce în discuţie Nicuşor Dan e o variantă prea optimistă
  • Metroul ar urma să lege localităţile din jurul Bucureştiului de centrul Capitalei
3387 afișări

Ideile măreţe puse în aplicare cu bani puţini sună foarte bine în campanie. Proiectul metroului la suprafaţă nu e o idee nouă. Arhitectul Andrei Egli a venit cu planul acum mai bine de zece ani, dar s-a lovit de obstacole din partea Primăriei şi Ministerului Transporturilor. Deşi Nicuşor Dan îţi prezintă, în campanie, teoretic, aceeaşi idee...cifrele diferă. Pare chiar mai uşor de îndeplinit, dar... aşa e în teorie. Un metrou la suprafaţă care să fluidizeze traficul şi să ajute 800.000 de persoane să circule mai uşor.

Imaginează-ţi un Bucureşti în care să nu fie nevoie să pierzi zeci de minute în trafic. Un metrou la suprafaţă care să lege localităţile din jurul oraşului Bucureşti de centrul oraşului. Asta îţi promite Nicuşor Dan să ai, în aproximativ trei ani de zile, dacă îl votezi la Primăria Capitalei. Cam greu de crezut, nu? Având în vedere că de mai bine de opt ani aştepţi doar pentru metroul din Drumul Taberei.

Metroul la suprafaţă va circula pe şase rute şi va avea şase gări principale. Staţiile interioare vor fi conectate cu STB şi metroul, iar cele de pe centură cu intrările în oraş. Vei avea chiar şi parcări park&ride.

În Afi ar urma să fie una din cele şase gări. 8.000 de persoane ar circula în fiecare zi, pe fiecare sens, cu câte 40 de plecări pe zi şi două-trei pe oră. Capacitatea metroului ar fi de 200 de persoane şi 500 în condiţii de aglomeraţie. Metroul la suorafaţă ar circula cu o viteză de 90 km/h 

Chiajna, spre exemplu, va fi legată de AFI, intersecţia cu Lujerului, zona Pipera şi Giurgiului Ferentari.

„Proiectul meu fiind public şi fiind public de 13 ani, putem menţiona că ideea asta există de multă vreme. Nici eu, la vremea respectivă, nu mi-am propus să reinventez ceva. Mi s-a părut o soluţie de bun simţ, care trebuia văzută, ea era acolo”, spune Andrei Egli, arhitect.

„Vorbim de o sumă de 100-150 milioane de euro”, a declarat Nicuşor Dan, în timp ce opinia arhitectului este alta: „La modul realist, cu tot ce propune reabilitări, era undeva între jumătate de miliard şi un miliard de euro.”

„Din momentul  în care proiectul este gata, implemetarea durează doi-trei ani”, crede Nicuşor Dan. Arhitecţii îl contrazic: „Probabil 5 ani cu totul, în ritmul în care merg lucrurile în România, un termen realist. (...) Probabil că Nicuşor Dan e destul de optimist aici.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici