Oficiul European de Luptă Antifraudă analizează informaţiile din "Sunday Times" pentru a vedea dacă demarează o investigaţie

Oficiul European de Luptă Antifraudă este la curent cu informaţiile apărute în "The Sunday Times" şi evaluează în prezent dacă deschiderea unei investigaţii este în competenţa sa, a comunicat, luni, pentru MEDIAFAX, Serviciul de presă al OLAF de la Bruxelles.

108 afișări
Imaginea articolului Oficiul European de Luptă Antifraudă analizează informaţiile din "Sunday Times" pentru a vedea dacă demarează o investigaţie

Oficiul European de Lupta Antifraudă analizează informaţiile din "Sunday Times" pentru a vedea dacă demarează o investigaţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"OLAF este la curent cu informaţiile apărute în Sunday Times şi preluate şi de restul presei. Evaluăm informaţiile şi vedem dacă deschiderea unei investigaţii în acest caz intră în competenţa OLAF", a declarat un reprezentant al serviciului de presă al OLAF.

El a ţinut să sublinieze că este vorba despre o evaluare care ar putea dura săptămâni sau luni.

Serviciul de presă a insistat că, inclusiv în cazul deschiderii unei investigaţii, OLAF nu dă condamnări, aceasta fiind de competenţa instanţelor naţionale.

Sursa citată a mai precizat că OLAF nu poate deschide o investigaţie dacă nu există informaţii serioase referitoare la un comportament necorespunzător, dar că, pe de altă parte, are obligaţia de a ancheta orice suspiciune de astfel de comportament.

Pe de altă parte, surse din cadrul PE au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că Biroul Permanent al Parlamentului European se va reuni miercuri, ocazie cu care va lua în discuţie şi cazul semnalat de "The Sunday Times".

Sursele citate au precizat că reprezentanţii PE au cerut toată documentaţia strânsă de jurnaliştii de la "The Sunday Times" în acest caz, iar conducerea publicaţiei a anunţat că documentaţia va ajunge, luni, la Parlamentul European.

Aceleaşi surse au precizat că PE nu poate stopa mandatul de europarlamentar, "dar poate impune sancţiuni de natură economică, pecuniară". "Singura care poate cere stoparea mandatului de europarlamentar este o autoritate naţională judiciară din statul europarlamentarului", au mai explicat sursele citate.

De asemenea, "grupul parlamentar poate aplica drept sancţiune excluderea, caz în care eurodeputatul respectiv îşi continuă mandatul ca neafiliat".

Regulamentul de procedură al Parlamentului European arată, la articolul 6, că "în exercitarea competenţelor sale în ceea ce priveşte privilegiile şi imunităţile, Parlamentul urmăreşte în special conservarea integrităţii sale ca adunare legislativă democratică şi asigurarea independenţei deputaţilor în îndeplinirea atribuţiilor care le revin".

Potrivit Regulamentului, "o autoritate competentă a unui stat membru" poate face cerere de ridicare a imunităţii unui eurodeputat. Această cerere se adresează Preşedintelui şi este mai departe comunicată în şedinţă plenară şi trimisă comisiei competente.

Deputatul sau fostul deputat poate fi reprezentat de un alt deputat. Cererea nu poate fi adresată de către un alt deputat fără acordul deputatului în cauză.

În ceea ce priveşte interesele financiare ale eurodeputaţilor, articolul 9 din Regulament arată că "Parlamentul elaborează norme în materie de transparenţă privind interesele financiare ale membrilor săi", iar aceste norme "nu pot să împiedice sau să limiteze în niciun fel exercitarea mandatului şi a activităţilor politice sau de altă natură pe care le presupune acesta".

"Comportamentul deputaţilor este caracterizat de respect reciproc, se bazează pe valorile şi principiile definite în textele fundamentale ale Uniunii Europene, păstrează demnitatea Parlamentului şi nu trebuie să compromită buna desfăşurare a lucrărilor parlamentare, nici liniştea în oricare dintre incintele Parlamentului. Deputaţii respectă normele Parlamentului privind regimul aplicabil informaţiilor confidenţiale", se mai arată în Regulament.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici