Opoziţia a făcut miercuri regulile în Senat: nimic nu a trecut la vot

Şedinţa de plen de miercuri a Senatului a dat câştig de cauză opoziţiei, care a reuşit să-şi impună punctul de vedere la toate punctele de pe ordinea de zi a şedinţei, printre care trei cereri de reexaminare trimise de preşedintele Traian Băsescu, dar şi un proiect de lege iniţiat de Guvern.

723 afișări
Imaginea articolului Opoziţia a făcut miercuri regulile în Senat: nimic nu a trecut la vot

Opoziţia a făcut miercuri regulile în Senat: nimic nu a trecut la vot (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Primul punct încasat de senatorii din coaliţia de guvernare a fost mutarea, prin vot, a dezbaterilor pe marginea proiectului Legii asistenţei sociale, prioritate legislativă a Guvernului, pe punctul 54 din ordinea de zi, ultimul punct al şedinţei. Acest lucru a echivalat practic cu amânarea de facto a proiectului.

Astfel, Senatul a respins două cereri de reexaminare referitoare la reparaţiile morale şi materiale pentru fostele cadre militare active îndepărtate abuziv din armată în perioada 23 august 1944 - 31 decembrie 1961 şi la tăierea finanţării unor academii şi nu a reuşit să adopte o altă cerere de reexaminare, referitoare la desfiinţarea inspectoratelor pentru calitatea seminţelor.

"Cererile de reexaminare, dacă nu mă înşel, două au fost admise, una a fost respinsă. Sau nu, una a fost admisă şi două au fost respinse", a spus liderul grupului PDL din Senat, Cristian Rădulescu, contactat de MEDIAFAX.

Explicându-i-se că nici cea de-a treia cerere nu a îndeplinit numărul necesar de voturi, 69 favorabile, pentru a fi adoptată, Rădulescu a afirmat: "Exact. Cum vroiaţi să îndeplinească..., de unde 69 de voturi?!".

Tot miercuri a fost respins un proiect de lege iniţiat de Guvern, prin care se propunea modificarea modului de promovare în funcţia de judecător la ICCJ, astfel încât accesul la această calitate să fie permis numai celor cu o vechime în funcţia de judecător sau procuror de cel puţin 15 ani. Raportul la acest priect, de admitere cu amendamente, propus plenului de Comisia juridică, nu a întrunit cele 69 de voturi "pentru" necesare. Astfel, s-au înregistrat 50 de voturi "pentru", o abţinere şi 46 de voturi "împotrivă" la raportul comisiei, iar proiectul de lege, care are caracter organic, a fost respins cu 52 de voturi "împotrivă", 48 de voturi "pentru" şi o abţinere.

Tot în şedinţa de miercuri preşedintele de şedinţă, Mircea Geoană, a anunţat că a fost adoptată tacit propunerea USL de modificare a Codului Muncii. Proiectul USL urmează să fie trimis Camerei Deputaţilor, care este decizională.

Senatorii mai au respins o ordonanţă de urgenţă privind instituirea unor măsuri în domeniul gazelor naturale, care viza ca preţurile finale reglementate să rămână constante, timp de 9 luni, pentru consumatorii casnici şi producătorii de energie termică destinată consumului populaţiei.

(Material realizat de Gabriel Pecheanu, gabriel.pecheanu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici