Opoziţia pune presiune pe Iohannis şi Dăncilă: PSD şi premierul să înceteze mascarada şi să vină cu altă propunere de comisar european

Dacian Cioloş transmite că premierul Viorica Dăncilă trebuie să-şi retragă sprijinul pentru Rovana Plumb în funcţia de comisar european iar preşedintele Klaus Iohannis are datoria de a chema partidele care au obţinut mandate în Parlamentul European pentru a găsi o persoană capabilă pe acest mandat.

403 afișări
Imaginea articolului Opoziţia pune presiune pe Iohannis şi Dăncilă: PSD şi premierul să înceteze mascarada şi să vină cu altă propunere de comisar european

Opoziţia pune presiune pe Iohannis şi Dăncilă | Un fost comisar european: Preşedintele să convoace partidele şi să găsească o persoană capabilă pentru funcţia de comisar / Orban: PSD şi premierul să înceteze mascarada

„Dacă ţine la prestigiul României, aşa cum declară, premierul Dăncilă trebuie să renunţe de îndată la «susţinerea necondiţionată» a Rovanei Plumb pentru funcţia de comisar european. Recomandarea comisiei juridice a Parlamentului European (din care nu face parte niciun român) a fost de la început clară: candidata Guvernului României nu îndeplineşte condiţiile minime necesare de integritate pentru a ocupa această responsabilitate. Nicio tranzacţie reală sau fictivă pe care o anunţă doamna Plumb în ultimul ceas nu mai convinge pe nimeni", a transmis liderul PLUS, Dacian Cioloş.

Acesta a adăugat că suspiciunile privind incompatibilitatea Rovanei Plumb în funcţia de comisar european puteau fi anticipate în urmă cu câteva săptămâni.

„Recomandarea mea este ca doamna Dăncilă să-şi recunoască greşeala şi să nu mai insiste. A ignorat până acum toate semnalele oficiale şi neoficiale care au arătat, încă de la început, că suspiciunile asupra candidatei României atârnă greu în decizie. Acest refuz putea fi anticipat de acum câteva săptămâni şi doar cineva fără repere politice europene putea să creadă că insistenţa va schimba ceva. Tot ce a adus această insistenţă a doamnei Dăncilă este încă o dovadă că PSD nu a înţeles nimic din votul de pe 26 mai, când cetăţenii români şi europeni au votat, în număr record, pentru o nouă politică ghidată de cinste şi corectitudine. Şi a mai adus decredibilizarea totală a Guvernului în funcţie care a propus un candidat de neacceptat. Guvernul PSD şi-a pierdut legitimitatea pentru a mai propune un nume de viitor comisar", mai arată Cioloş.

Dacian Cioloş, fost comisar european pentru Agricultură între 2000-2014, consideră că, în aceste condiţii, preşedintele României "trebuie să se implice de urgenţă pentru a scoate România din acest impas evident".

„Are datoria să convoace toate partidele care au obţinut mandate în Parlamentul European şi să găsească, împreună, o persoană capabilă să ocupe funcţia de comisar european pentru Transporturi. Doar convocarea doamnei Dăncilă nu va rezolva o situaţie pe care aceasta a gestionat-o împotriva intereselor ţării", a mai scris eurodeputatul.

 

Orban: PSD şi Dăncilă să înceteze mascarada şi să vină cu altă propunere de comisar european

Ludovic Orban a afirmat, luni, că Viorica Dăncilă trebuie să înceteze „mascarada” şi să vină cu altă propunere pentru funcţia de comisar european. Liderul PNL susţine că tentativa Rovanei Plumb de a stinge un împrumut cu două apartamente la schimb e un gest scandalos.

„PSD a dus impostura şi „camăta” pentru funcţii publice la nivel european şi trebuie să înceteze mascarada nominalizărilor penibile şi ruşisoane pentru România. Tentativa candidatului PSD la funcţia de Comisar european, Rovana Plumb, de a acoperi o situaţie de conflict de interese prin stingerea unui împrumut luat de la o persoană fizică cu două apartamente la schimb, este un gest scandalos care aruncă asupra României anatema unor politicieni obişnuiţi cu camăta pentru funcţii publice. Premierul Viorica Dăncilă trebuie să retragă nominalizarea Rovanei Plumb care a făcut deja prea mult rău României la nivel european”, a transmis Ludovic Orban, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Liderul PNL cataloghează drept „scandalos” gestul Rovanei Plumb prin care îşi achită un împrumut cu două apartamente la schimb.

„Încercările disperate ale candidatului PSD de a ieşi din situaţia de conflict de interese cu un troc făcut peste noapte ca la cămătari nu au reuşit să păcălească pe nimeni. Mai mult, soluţia de înţelegere amiabilă la care a recurs Rovana Plumb cu creditorul său doar într-o situaţie reclamată de conflict de interese a întărit lipsa de transparenţă şi de onestitate a candidatului PSD”, a adăugat Orban.

PNl îi cere premierului Viorica Dăncilă să vină cu altă propunere pentru funcţia de comisar european.

„Cerem imperativ premierului Viorica Dăncilă să facă o nouă nominalizare cu acordul Preşedintelui Klaus Iohannis şi cu respectarea condiţiilor legale de audiere a candidatului propus în Parlamentul României. Viorica Dăncilă şi PSD trebuie să înceteze imediat mascarada nominalizărilor pentru funcţia de Comisar european care afundă şi mai mult România la nivel european şi să evite o nouă propunere penibilă şi ruşinoasă pentru România”, a mai transmis Orban.

Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European a decis, luni, prin vot, că Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi nu sunt apţi pentru funcţia de comisar european, a anunţat europarlamentarul PNL Rareş Bogdan. Comisia va trimite o scrisoare către preşedintele PE, David Sassoli.

Rovana Plumb a transmis luni o scrisoare Comisiei JURI din PE, în care precizează că împrumutul controversat a fost achitat cu două apartamente deţinute de aceasta în România, astfel datoria care a generat îngrijorări în cadrul audierii sale în comisie nu mai există.

Potrivit declaraţiei de avere depuse în data de 25 iunie 2019 la Camera Deputaţilor, Rovana Plumb ar avea un împrumut la BRD făcut în anul 2007, în valoare de 800.000 euro, cu scandenţă în 2030. De asemenea, Plumb mai are un împrumut făcut în acest an, în valoare de 800.000 lei, cu scadenţă în 2021.

La categoria „plasamente, investiţii directe şi împrumuturi acordate” apare suma de 800.000 lei, sumă plătită conform Legii 334/2006. Beneficiarul a fost „mandatar financiar PSD pentru campania europarlamentare 2019”, potrivit declaraţiei de avere care apare pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Taguri:
cioloş,
plumb,
comisar

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici