Oprea: Dacă măsurile de austeritate nu îşi ating scopul până la sfârşitul anului, Guvernul are o problemă

Preşedintele executiv al UNPR, Gabriel Oprea, spune că, dacă măsurile de austeritate de reducere a salariilor şi pensiilor, susţinute de Uniune, nu îşi vor atinge scopul până la sfârşitul anului, înseamnă că Guvernul are o problemă şi, răspunzând unei întrebări, a apreciat că, într-o astfel de situaţie, "probabil" că Executivul ar trebui să plece.

22 afișări
Imaginea articolului Oprea: Dacă măsurile de austeritate nu îşi ating scopul până la sfârşitul anului, Guvernul are o problemă

Oprea: Dacă măsurile de austeritate nu îşi ating scopul în 2-3 luni atunci Guvernul trebuie să plece (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Oprea a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, la Râmnicu Vâlcea, că, în cazul în care măsurile de austeritate anunţate să fie puse în practică după 1 iunie, de reducere cu 25% a salariilor bugetarilor şi cu 15% a pensiilor, susţinute de UNPR, nu îşi vor atinge scopul în câteva luni, până la sfârşitul anului, înseamnă că guvernul are o problemă.

Liderul UNPR a precizat că partidul său susţine măsurile de austeritate preconizate a se lua după 1 iunie, de reducere cu 25% a salariilor bugetarilor şi cu 15% a pensiilor, mai puţin, conform mandatului partidului, reducerea pensiei minime garantate.

El a opinat că, dacă în câteva luni, până la sfârşitul anului aceste măsuri nu îşi vor atinge scopul, înseamnă că Guvernul "are o problemă" şi întrebat dacă într-o astfel de situaţie Guvernul trebuie să plece, el a răspuns că "probabil" poate să facă aceasta.

Întrebat de reducerile de personal şi de cheltuielile de la Ministerul Apărării Naţionale, Oprea a precizat că acestea s-au realizat "judicios", iar în ceea ce priveşte pensiile militare, cele sub 3.000 de lei nu vor fi afectate de legea unică.

"Cât priveşte reducerile de personal şi de cheltuieli de la Ministerul Apărării Naţionale, acestea au fost făcute judicios. Noi am avut un buget de 1,31% din PIB şi ne-am străduit să ne încadrăm rezonabil în aceste limite. 75% au însemnat pensiile şi salariile şi 25% alte cheltuieli. Imaginaţi-vă, deşi strâmtoraţi, armata română, pe fronturile de luptă din Afganistan, a fost foarte apreciată de înalţi emisari NATO. Privitor la pensii, am avut o discuţie cu ministrul Muncii, Mihai Şeitan şi cu premierul Emil Boc şi a rămas stabilit faptul că pensiile sub 3.000 de lei nu vor fi afectate de legea unică a pensiilor. Acest lucru îl vor susţine şi parlamentarii noştri în Camera Deputaţilor la dezbaterea legii", a mai precizat Gabriel Oprea.

Întrebat dacă există probabilitatea unei fuziuni cu PDL până în 2012, Gabriel Oprea a declarat că aceasta nu va avea loc.

"Eu personal nu voi intra niciodată în PDL, iar partidul pe care îl conduc ca preşedinte executiv îşi va păstra doctrina de centru stânga", a conchis ministrul Oprea.

Preşedintele executiv al UNPR a fost prezent, vineri, în judeţul Vâlcea, unde s-a întâlnit cu membrii organizaţiei judeţene a partidului, filiala vâlceană a UNPR fiind condusă de deputatul Dan Constantin Mazilu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici