Orban: Anastase şi Buda au încălcat legea în cazul Udrea, vor suporta consecinţele

Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni, că BPC a mandatat grupul parlamentar pentru a începe procedurile legislative pentru ca preşedintele Camerei, Roberta Anastase, şi preşedintele Comisiei juridice, Daniel Buda, că suporte consecinţele pentru încălcarea legii în cazul Udrea.

32 afișări
Imaginea articolului Orban: Anastase şi Buda au încălcat legea în cazul Udrea, vor suporta consecinţele

Orban: Anastase şi Buda au încălcat legea în cazul Udrea, vor suporta consecinţele (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

"BPC a hotărât să demareze procedurile prevăzute în legislaţie şi în Regulament privitoare la încălcările făcute de preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, şi de preşedintele Comisie juridice, membru al PDL, Daniel Buda. (...) Preşedintele Camerei Deputaţilor a împiedicat practic bunul mers al Justiţiei, a obstrucţionat derularea unor proceduri legale pentru că a interzis oricărei persoane să atace verdictul Parchetului (decizia de neîncepere a urmăririi penale a Elenei Udrea - n.r.) la ICCJ", a susţinut Ludovic Orban.

Liderul PNL a explicat că "Parchetul de pe lângă ICCJ a remis Camerei Deputaţilor ordonanţa de neîncepere a urmăririi penale în cazul ministrului Elena Udrea în data de 21 decembrie".

"Deşi Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a avut mai multe întruniri şi în luna decembrie şi în luna ianuarie preşedintele Camerei Deputaţilor nu a informat Biroul Permanent, aşa cum era obligată prin Regulament, de ordonanţa de neîncepere a urmăririi penale decât în data de 4 februarie, adică la o distanţă de peste 40 de zile, perioadă în care a expirat termenul legal în care verdictul de neîncepere a urmăririi penale ar fi putut fi atacat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, conform Codului de procedură", a spus liberalul.

El a explicat că, la rândul său, Daniel Buda a încălcat hotărârea plenului Camerei care a stabilit un termen de 15 zile pentru finalizarea raportului referitor la cererea de urmărire penală formulată de Comisia de anchetă.

"BPC a decis să mandateze grupurile parlamentare, în special grupul parlamentar din Camera Deputaţilor, să iniţieze toate acele proceduri prevăzute în legislaţie pentru ca atât Roberta Anastase, cât şi preşedintele Comisiei juridice, Daniel Buda, să suporte consecinţele legale pentru faptele lor", a reiterat Orban.

Întrebat ce au în vedere concret liberalii pentru sancţionarea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Orban a răspuns că vor anunţa public demersul lor după ce vor face verificări asupra faptelor.

"Ceea ce grupul parlamentar din Camera Deputaţilor împreună cu juriştii grupului parlamentar şi cu reprezentanţii în Comisia juridică vom verifica - pentru că aici nu e numai o greşeală de natură procedurală, este o faptă a doamnei Anastase care are consecinţe în planul bunului mers al Justiţiei şi se poate constitui într-o faptă care să ducă la obstrucţionarea procesului de Justiţie -, în momentul în care ne vom hotărî asupra tipului de demers îl vom anunţa public", a adăugat Orban.

Ludovic Orban a mai declarat că PNL cere ministrului Justiţiei, CSM şi preşedintelui României demiterea procurorului general, Laura Codruţa Kovesi, pentru emiterea "ilegală" a deciziei de neîncepere a urmăririi penale a ministrului Elena Udrea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici