Orban: PNL cere demiterea lui Kovesi pentru decizia de neîncepere a urmăririi penale în cazul Udrea

Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni, că PNL cere ministrului Justiţiei, CSM şi preşedintelui României demiterea procurorului general, Laura Kovesi, pentru emiterea "ilegală" a deciziei de neîncepere a urmăririi penale a ministrului Elena Udrea.

45 afișări
Imaginea articolului Orban: PNL cere demiterea lui Kovesi pentru decizia de neîncepere a urmăririi penale în cazul Udrea

Orban: PNL cere demiterea lui Kovesi pentru decizia de neîncepere a urmăririi penale în cazul Udrea (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

"BPC al PNL a decis sesizarea ministrului Justiţiei, a CSM şi a preşedintelui României în privinţa încălcării grave de către Parchetul de pe lângă ÎCCJ a legilor României şi a Constituţiei, privitoare la emiterea de către Parchet a ordonanţei de neîncepere a urmăririi penale privitoare la ministrul Elena Udrea. Ne vom adresa preşedintelui României, CSM şi ministrului Justiţiei cu solicitarea clară de eliberare din funcţie, de demitere a procurorului general Laura Codruţa Kovesi", a afirmat Orban.

El a susţinut că plenul Camerei a adoptat o hotărâre prin care solicita Comisiei juridice să se pronunţe în termen de 15 zile asupra cererii de începere a urmăririi penale a Elenei Udrea, formulată de Comisia de anchetă, nesesizând Parchetul referitor la faptele ministrului PDL.

"În cazul respectiv, Camera Deputaţilor a decis în plen constituirea comisiei de anchetă, aceasta a finalizat raportul. În urma finalizării raportului, plenul Camerei a emis o hotărâre în care, referitoare la faptele ministrului Udrea, nu a sesizat Parchetul de pe lângă ÎCCJ, ci a trimis toată partea de raport către Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, în conformitate cu legea şi cu Regulamentul Camerei Deputaţilor, urmând ca preşedintele Comisiei juridice, împreună cu Comisia juridică, să hotărască şi să finalizeze raportul referitor la cererea de începere a urmăririi penale formulate de Comisie, în termen de 15 zile", a explicat vicepreşedintele PNL.

El a adăugat că "Parchetul i-a dat Elenei Udrea în mod abuziv un certificat de bună-purtare, necesar pentru audierile pe care trebuia să le parcurgă doamna Udrea în calitate de ministru desemnat în Cabinetul Boc IV", lucru care este "extrem de grav", în opinia sa, mai ales că s-a pronunţat fără să fie sesizat şi fără să aibă la bază elemente prevăzute în raportul Curţii de Conturi, raportul ANRMAP sau raportul ANAF.

"În ordonanţă nu se invocă faptul că este o autosesizare din partea Parchetului, pentru că ar fi avut la dispoziţie şi acest subterfugiu procedural, ci pur şi simplu ordonanţa este dată în baza sesizării Camerei Deputaţilor, care nu se referea la faptele doamnei Udrea, ci numai la faptele comise de subalternii doamnei Udrea, urmând ca plenul Camerei Deputaţilor să se pronunţe în baza raportului Comisiei juridice şi să sesizeze sau să nu sesizeze Parchetul după votul în plenul Camerei", a conchis Orban.

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a afirmat, joi, la Drobeta Turnu Severin, că soluţia în cazul Elenei Udrea a fost comunicată Parlamentului încă din 21 decembrie 2009, declarând că "oricine considera că este nelegală soluţia se putea adresa instanţei".

"Orice persoană interesată, care considera că această soluţie este nelegală, se putea adresa în termen de 20 de zile instanţei de judecată", a spus Codruţa Kovesi, întrebată despre soluţia din cazul Elenei Udrea.

Potrivit rezoluţiei şefului Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procurorul şef Marius Iacob, s-a dispus neînceperea urmăririi penale (NUP) pentru Elena Udrea în cazul acuzaţiilor de abuz în serviciul contra intereselor publice, instigarea la infracţiunea de abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu, deturnare de fonduri.

De asemenea, s-a dispus neînceperea urmăririi penale în cazul acuzaţiilor aduse Elenei Udrea privitoare la conflict de interese, prezentare de date inexacte Parlamentului, refuz nejustificat de a prezenta Parlamentului documente şi informaţii.

Şi în ceea ce priveşte acuzaţiile aduse angajaţilor Ministerului Turismului s-a decis neînceperea urmăririi penale, conform sursei citate. Neînceperea urmăririi penale a fost soluţia dată în cazul acuzaţiilor aduse lui George Nastasia, Sorin Munteanu, Corneliu Popovici şi Mihaela Miheţ, pentru infracţiunea de uzurpare de calităţi oficiale.

După comunicarea soluţiei, aceasta nu a fost contestată în instanţă, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nefiind înregistrată vreo plângere împotriva ordonanţei procurorului în cazul Udrea.

Miercuri, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis să trimită Comisiei juridice scrisoarea primită de la procurorul-şef al Parchetului de pe lângă ICCJ, Marius Iacob, referitoare la neînceperea urmăririi penale în cazul acuzaţiilor aduse Elenei Udrea de către Comisia parlamentară de anchetă.

Secretarul Camerei Dumitru Pardău a făcut aceste precizări, arătând că Parchetul a făcut ancheta în cazul Elenei Udrea la solicitarea Camerei Deputaţilor.

"Scrisoarea Parchetului a fost repartizată de Biroul Permanent Comisiei juridice pentru a lua act", a spus Pardău.

El a menţionat că în scrisoare se arată că s-a dispus NUP la toate punctele de acuzaţie formulate de comisia parlamentară de anchetă.

În august 2009, Comisia de anchetă, condusă de liberalul Ludovic Orban, a solicitat urmărirea penală a ministrului Turismului, Elena Udrea, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, neglijenţă în serviciu şi conflict de interese.

Preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă în cazul ministrului Elena Udrea, Ludovic Orban (PNL), a declarat, în 13 august 2009, la finalul audierilor din comisie, că Ministerul Turismului nu a avut bază legală pentru a efectua cheltuieli pentru activitatea de publicitate.

"Toate cheltuielile de publicitate efectuate de minister nu au avut baza legală, au fost trecute la capitolul alte bunuri şi servicii, încălcându-se grav Legea finanţelor publice", susţinea Orban, arătând că aceasta este una dintre concluziile comisiei parlamentare de anchetă, însuşită de toţi membrii comisiei.

În aceeaşi seară, Ministerul Turismului a anunţat că va face plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva lui Orban, ca urmare a declaraţiilor sale privind legalitatea cheltuielilor de publicitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici