Orban, către Leş: Vă solicit să retrageţi de urgenţă plângerea prealabilă în cazul lui Ciucă

Preşedintele PNL Ludovic Orban i-a solicitat, joi, într-o scrisoare deschisă, ministrului Apărării Gabriel Leş să retragă de urgenţă plângerea prealabilă formulată împotriva mandatului generalului Nicolae Ciucă, şef al Statului Major al Apărării.

157 afișări
Imaginea articolului Orban, către Leş: Vă solicit să retrageţi de urgenţă plângerea prealabilă în cazul lui Ciucă

Orban, către Leş: Vă solicit să retrageţi de urgenţă plângerea prealabilă în cazul lui Ciucă

„Domnule ministru al Apărării, Gabriel Leş, Vă solicit public să abandonaţi de îndată demersurile politicianiste declanşate în sistemul de apărare românesc, care aduc grave deservicii României şi pun sub semnul întrebării principii esenţiale de funcţionare a Armatei. Acţiunea dumneavoastră în contencios administrativ, declanşată printr-o plângere prealabilă, împotriva decretului prezidenţial care asigură continuitatea conducerii Statului Major al Apărării prin prelungirea cu 1 an de zile a mandatului generalului Nicolae Ciucă reprezintă un act de maximă iresponsabilitate. Acest demers al dumneavoastră, dincolo de lipsa fundamentării sale juridice, reprezintă un semnal îngrijorător dat tuturor partenerilor strategici ai României din cadrul Uniunii Europene şi NATO”, a transmis Ludovic Orban, în scrisoarea deschisă adresată ministrului Gabriel Leş, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Liderul liberal a adăugat că prin intenţia ministrului Apărării de „a decapita Statul Major al Apărării” chiar în ziua în care şeful acestei instituţii fundamentale a statului preia mandatul Preşedinţiei Consiliului European la nivelul Comitetului militar al UE.

„Aş vrea să cred că nu aţi realizat implicaţiile acestei acţiuni a dumneavoastră în calitate de ministru al Apărării şi a fost vorba de o slăbiciune în a executa ordine politice pe linie de partid, bazate pe obsesiile lui Liviu Dragnea, şi nu a fost vorba de un demers conştient în susţinerea intereselor ostile ţării noastre. Este singurul lucru care se poate înţelege atunci când anunţaţi intenţia de a decapita Statul Major al Apărării tocmai în ziua în care şeful acestei instituţii fundamentale a statului preia mandatul preşedinţiei Consiliului European la nivelul Comitetului militar al UE.

În acelaşi timp, vulnerabilizaţi mandatul României la nivelul NATO, unde statele partenere nu pot înţelege altceva din acţiunea dumneavoastră decât că negaţi ierarhia militară şi ordinea constituţională firească, consolidată, pe care o are România. Aprecierea şi respectul de care se bucură Armata Română în rândul celorlalte state NATO au fost câştigate cu sacrificii şi dedicare din partea militarilor noştri şi în niciun caz nu sunteţi dumneavoastră cel care aveţi dreptul să le puneţi sub semnul întrebării”, a completat Orban.

Preşedintele PNL acuză că situaţia la conducerea Statului Major al Apărării a fost creeată tot de Gabriel Leş.

„În plus, actuala situaţie privitoare la conducerea Statului Major al Apărării a fost cauzată tocmai de dumneavoastră, în condiţiile în care nu aţi prezentat o propunere care să respecte condiţiile legale pentru şefia Statului Major şi ministerul Apărării a întârziat nepermis de mult procedurile pentru desemnarea unui nou şef al instituţiei”, conform sursei citate.

Liderul liberal reinterează solicitarea ca ministrul Apărării să înceteze urgent orice acţiune de a contest în contencios administrativ mandatul generalului Nicolae Ciucă.

„Urmare a acestui fapt şi a situaţiei excepţionale în care aţi pus Statul Major al Apărării, unica soluţie pe care o putea adopta preşedintele României era aceea de a prelungi mandatul generalului Nicolae Ciucă, în baza legii în vigoare. Ar fi fost inacceptabil ca, având doar două zile până la expirarea mandatului generalului Ciucă, România să fie în situaţia de a nu avea şef al Statul Major al Apărării. Aşadar, vă solicit să încetaţi de urgenţă orice demers de a contesta în contencios administrativ mandatul generalului Nicolae Ciucă, să vă retrageţi plângerea prealabilă înaintată împotriva decretului de prelungire a mandatului acestuia şi să vă concentraţi în mandatul dumneavoastră de ministru asupra unei agende compatibile cu interesele naţionale ale României şi nu antagonice acestora”, a conchis Ludovic Orban.

Ministerul Apărării a transmis către Preşedinţie o plângere prealabilă prin care cere anularea decretului de prelungire a mandatului şefului Statului Major al Apărării, urmând ca, dacă Preşedinţia nu anulează decretul, să-l atace şi în contencios, au transmis surse din minister pentru MEDIAFAX.

Termenul legal pentru ca Administraţia Prezidenţială să dea un răspuns este de 30 de zile. Plângerea prealabilă a fost depusă şi înregistrată marţi seară, potrivit sursei citate.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat pe 28 decembrie 2018 decretul de prelungire, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciucă ca şef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în şedinţa CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcţie.

Ulterior, premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Apărării, Gabriel Leş, au acuzat că şeful statului nu a avut bază legală, deoarece propunerea de prelungire a mandatului nu a venit din partea MApN.

Şeful Executivului ilă a declarat că decretul pentru prelungirea mandatului şefului SMG, Nicolae Ciucă, semnat de preşedintele Klaus Iohannis, nu respectă condiţiile de legalitate şi creează premisele unui conflict juridic de natură constituţională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici