Orban: Tăriceanu l-a informat pe ministrul Cazanciuc despre decizia în cazul Şova. E rea-voinţă

Prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat, joi, că preşedintele Senatului l-a informat, în scris, pe ministrul Justiţiei, Robert Cazanciu, despre faptul că nu s-a întrunit numărul de voturi pentru încuviinţarea arestării lui Dan Şova şi a acuzat ”reaua-voinţă” a lui Călin Popescu Tăriceanu.

344 afișări
Imaginea articolului Orban: Tăriceanu l-a informat pe ministrul Cazanciuc despre decizia în cazul Şova. E rea-voinţă

Orban: Tăriceanu l-a informat pe ministrul Cazanciuc despre decizia în cazul Şova. E rea-voinţă (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Orban a arătat că preşedintele Senatului a transmis către Ministerul Justiţiei o adresă, în care îi aduce la cunoştinţă că, în conformitate cu prevederile legii nr. 96/2006, republicată, s-a constatat că nu s-a întrunit numărul necesar de voturi, pentru încuviinţarea arestării preventive a senatorului Dan Şova.

”Adică, domnul Tăriceanu, în scris, îi trimite ministrului Justiţiei, în calitate de preşedinte al Senatului, două interpretări contrare Constituţiei, privitor la exercitarea votului de către senatori”, a spus Orban.

El a dat exemple de alte cazuri în care nu s-a cerut un covrum de jumătate plus unu din totalul senatorilor, pentru încuviinţarea cererilor Justiţiei.

”Îmi aduc aminte cazul senatoarei Andronescu, unde au fost înregistrate 72 de voturi pentru cererea formulată de justiţie, şi s-a considerat că cererea este aprobată. În cazul senatorului Şerban Mihăilescu, au fost 74 de voturi ”pentru”, şi cererea de încuviinţare a urmăririi penale a fost aprobată. În cazul domnului senator Ariton, au fost 77 de voturi ”pentru”, s-a considerat că cererea a fost aprobată. Ne întrebăm, retoric, cum a fost posibil ca preşedintele Senatului să considere că în cazul domnului Şova, în care s-au exprimat 79 de voturi pentru încuviinţarea cererii de arestare, să considere că nu s-a întrunit numărul necesar de voturi?”, a mai explicat Ludovic Orban.

Ludovic Orban a acuzat ”reaua voinţă” a conducerii Senatului şi a explicat că a existat o sesizare a Curţii Constituţionale, privind articolul 150, alineatul 3 al Regulamentului Senatului care prevedea exact acelaşi lucru ca şi articolul 173, şi anume ca, în cazul cererilor de începere a urmăririi penale a senatorilor miniştri sau foşti miniştri, să se dea aviz cu majoritare calificată, şi anume majoritatea senatorilor.

”Curtea Constituţională s-a pronunţat asupra neconstituţionalităţii acestui articol, stipulând clar că este în conflict cu articolul 76, alineatul 2 din Constituţie, care prevede că hotărârile Camerei şi ale Senatului se adoptă cu majoritatea parlamentarilor prezenţi”, a afirmat Orban.

El a menţionat că majoritatea parlamentară din Senat, în ciuda acestei decizii constituţionale, a refuzat modificarea Regulamentului Senatului.

Potrivit lui Ludovic Orban, este evidentă ”reaua-voinţă” a preşedintelui Senatului, în ceea ce priveşte rezultatul votului.

”Domnul Tăriceanu are o acoperire prin faptul că primul care a scăpat porumbelul a fost senatorul Coca, cel din comisia de numărare, care a anunţat rezultatul votului. Domnul Coca, de la sine putere, fără să aibă acordul colegilor din comisia de numărare a voturilor, a anunţat că nu s-a întrunit numărul de voturi necesar. Este o interpretare abuzivă şi contrară prevederilor constituţionale”, a ţinut să mai precizeze Orban.

Senatul nu a încuviinţat, miercuri, arestarea preventivă a lui Dan Şova, ca urmare a faptului că nu a fost întrunit votul majorităţii.

Din cele 151 de vorturi exprimate în cazul solicitării vizându-l pe Dan Şova, au fost înregistrate 79 de opţiuni "pentru", 67 "contra", iar cinci voturi au fost anulate. Votul a fost secret, cu bile.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri, că plenul Senatului s-a raportat, în cazul votului pe cererile de arestare ale lui Dan Şova şi Darius Vâlcov, la legea 96/2006, precizând că acest lucru s-a menţionat de două ori în plen şi ”nu a existat niciun comentariu”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici