OUG pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate, adoptată de Guvern. Ce prevede actul normativ

Guvernul a adoptat, marţi seara, o ordonanţă de urgenţă pentru organizarea alegerilor parlamentare înainte de termen, care prevede, printre altele, posibilitatea votării la orice secţie, indiferent de domiciliu, dar şi dublarea numărului de parlamentari în Diaspora.

3406 afișări
Imaginea articolului OUG pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate, adoptată de Guvern. Ce prevede actul normativ

OUG pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate, adoptată de Guvern

”Ordonanţa de urgenţă pentru organizarea alegerilor parlamentare înainte de termen a fost adoptată. Vorbim despre extinderea prevederilor care au fost benefice şi s-au dovedit a fi în avantajul cetăţenilor care au dorit să voteze la aleerile prezidenţiale, respectiv trei zile de vot în Diaspora şi posibilitatea de a vota la orice secţie de votare, pentru a încuraja participarea la vot a cetăţenilor români, au fost incluse. De asemenea, a fost dublat numărul parlamentarilor din Diaspora. Necesitatea adoptării e legată de faptul că în eventualitatea unei situaţii de organizare a alegerilor parlamentare înainte de termen există un vid legislativ care trebuia reglementat”, a declarat Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului.

El a precizat că în Constituţie era prevăzut un ternem de trei luni de zile pentru organizarea alegerilor parlamentare de la dizolvarea Parlamentului, în timp ce legislaţia electorală prevede minim 90 de zile.

”Termenul stabilit prin OUG e de 50 de zile pentru anunţarea datei alegerilor parlamentare dupa dizolvarea Parlamentului, iar anunţul poate fi făcut în cinci zile de la dizolvarea Palramentului. De asemenea, introduce reglementări pentru formarea birourilor electorale”, a mai spus Dancă.

El a catalogat drept ”bazaconii” criticile potrivit cărora posibilitatea de a vota la orice secţie, indiferent de domiciu, suspiciunile neavând temei datorită sistemului electronic de control al votului electronic.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici