Parlamentul a amânat dezbaterea privind solicitarea PNL de revocare a Avocatului Poporului

Biroul Permanent Reunit al Parlamentului a amânat, luni, votul asupra solicitării depuse de PNL pentru revocarea lui Victor Ciorbea din funcţia de Avocat al Poporului, fără să stabilească un termen de adoptare a unei decizii, a anunţat după şedinţa BPR, liberalul Raluca Turcan.

128 afișări
Imaginea articolului Parlamentul a amânat dezbaterea privind solicitarea PNL de revocare a Avocatului Poporului

Parlamentul a amânat dezbaterea privind solicitarea PNL de revocare a Avocatului Poporului

„Majoritatea parlamentară PSD-ALDE a făcut astăzi zid în jurul Avocatului Poporului, Victor Ciorbea. Solicitarea PNL de demarare a procedurii de revocare a avocatului poporului, care s-a transformat în avocatul infractorilor, a fost amânată până la o dată la care vor catadicsi să intre măcar într-un cadru legal de respingere a acestei solicitări”, a declarat Raluca Turcan.

PNL a depus luni, în Biroul Permanent Reunit al Parlamentului, o solicitare pentru revocarea lui Victor Ciorbea din funcţia de Avocat al Poporului.

„PNL a depus solicitarea de începere a revocării avocatului poporului, care s-a situat în afara constituţional şi a legii de funcţionare a acestei instituţii. Victor Ciorbea a preferat să se pună în slujba persoanelor care se protejează de lupta împotriva corupţiei în detrimentul cetăţenilor ale căror drepturi fundamentale ar trebui să le apere. Această instituţie a fost creată pentru a apăra drepturile şi libertăţile persoanelor fizice în raport cu autorităţile publice. Această prevedere din Legea de organizare şi funcţionare a fost încălcată în momentul în care Victor Ciorbea a luat instituţia Avocatul Poporului pe persoană fizică, a fugit în Statele Unite pentru a favoriza infractorii prin ordonanţele de urgenţă pe justiţie date de către acest Guvern, punând în pericol respectarea drepturilor cetăţenilor liberi. Pentru că, în momentul în care nu desemnezi înlocuitor, înseamnă că de fapt atribuţia pe care o ai de a-i apăra pe cetăţeni este încălcată”, a adăugat Raluca Turcan.

Printre motivele invocate de PNL pentru revocarea lui Victor Ciorbea de la conducerea Avocatului Poporului se numără „blocarea activităţii instituţiei în raport cu cetăţenii”, prin nedelegarea atribuţiilor în timpul concediului acestuia de odihnă.


„În calitate de conducător al Instituţiei Avocatul Poporului, Victor Ciorbea a blocat activitatea instituţiei în raport cu cetăţenii – persoane fizice - pe durata exercitării concediului de odihnă, acesta nedelegând în integralitate atribuţiile prevăzute de legea specială în sarcina sa, dar necesare realizării scopului constituţional al Instituţiei Avocatul Poporului. Conducătorul Instituţiei Avocatul Poporului, domnul Victor Ciorbea, a ales să nu îşi delege toate atribuţiile legale pe durata concediului, între acestea numărându-se şi atribuţia de sesizare a Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate a unei legi sau ordonanţe. Mai mult, domnul Victor Ciorbea a transmis naţiunii comunicate de presă din concediu, justificând că el, ca persoană, ar fi “o autoritate publică unipersonală, autonomă şi independentă”, iar delegarea către un adjunct a atribuţiei de sesizare a CCR ar fi fost interzisă prin Decizia CCR nr. 336/2013, care a statuat următoarea exprimare: -Avocatul Poporului are exclusivitate în privinţa deciziei de a ridica o excepţie de neconstituţionalitate, parte a independenţei instituţionale şi funcţionale de care acesta se bucură (...)-”, se arată în cererea PNL de revocare a Avocatului Poporului.

Un alt motiv invocat de PNL se referă la „manipularea opiniei publice cu ajutorul jurisprundenţei CCR”.

„Folosirea, de către domnul Victor Ciorbea, a -jumătăţilor de adevăr juridic- şi manipularea opiniei publice cu ajutorul jurisprudenţei Curţii Constituţionale, relevă un comportament instituţional bazat pe lipsă de respect faţă de cetăţeni, rea-credinţă şi imparţialitate în exercitarea atribuţiilor.
Menţionând că Avocatul Poporului (conducătorul Instituţiei) are «exclusivitate în privinţa deciziei de a ridica o excepţie de neconstituţionalitate», CCR a reconfirmat facultatea (şi nu obligaţia) conducătorului Instituţiei de a sesiza direct Curtea: -ridicarea directă a excepţiei de neconstituţionalitate este şi rămâne la aprecierea sa exclusivă-, Curtea explicând şi ce înseamnă această -apreciere exclusivă- în sensul că -Avocatul Poporului (implicit adjunctul delegat) nu poate fi obligat sau împiedicat de nicio autoritate publică să ridice o atare excepţie-”, precizează liberarii în cererea depusă la BPR.

Liberalii menţionează în solicitarea de revocare şi obligaţia Avocatului Poporului de a sesiza CCR.

„Avocatul Poporului a refuzat să sesizeze Curtea Constituţională a României, afirmând, prin comunicatul de presă din 18 octombrie 2014, că -Legea nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu stabileşte pentru Avocatul Poporului obligativitatea sesizării Curţii Constituţionale, aceasta fiind o atribuţie pe care legiuitorul a lăsat-o la latitudinea sa, legitimat de rolul pe care îl îndeplineşte în protecţia drepturilor fundamentale ale cetăţeanului, iar raţiunea acestei învestiri circumscrie obiectivele excepţiei funcţiei constituţionale a Avocatului Poporului - apărarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice. În aceste condiţii, considerăm că prin posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale, nu s-a urmărit ca instituţia Avocatul Poporului să fie transformată într-un arbitru între autorităţile publice şi nici să se substituie vreunei autorităţi. Tocmai din acest motiv, Avocatul Poporului are latitudinea de a stabili cazurile în care poate să intervină.[…]-”, se mai arată în solicitarea depusă de liberali privind revocarea Avocatului Poporului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici