PDL contează pe sprijinul UDMR la moţiune şi vrea cooptarea Uniunii la guvernare - surse

PDL contează pe UDMR şi pe reprezentanţii minorităţilor, dar şi pe parlamentari PNL şi PSD, la votul moţiunii de cenzură, democrat-liberalii dorind cooptarea Uniunii la guvernare, au declarat, duminică, pentru MEDIAFAX. surse din PDL.

14 afișări
Imaginea articolului PDL contează pe sprijinul UDMR la moţiune şi vrea cooptarea Uniunii la guvernare - surse

PDL contează pe sprijinul UDMR la moţiune şi vrea cooptarea Uniunii la guvernare (Imagine din arhiva Mediafax Foto/Cătălina Filip)

Potrivit surselor citate, PDL contează pe aproximativ 60 de parlamentari care să voteze, alături de senatorii şi deputaţii democrat-liberali, împotriva moţiunii de cenzură, ceea ce ar duce la respingerea acesteia în Parlament.

Negocierile PDL-UDMR au avut loc pe tot parcursul după-amiezii de duminică, la sediul central al PDL din Aleea Modrogan 22, unde liderii partidului Emil Boc, Adriean Videanu şi Vasile Blaga s-au întâlnit cu Marko Bela, Kelemen Hunor şi Laszlo Borbely.

În urma acestor discuţii, s-a ajuns la un consens în privinţa unui vot împotrivă al parlamentarilor UDMR la moţiunea de cenzură iniţiată împotriva Executivului Boc 2.

Dincolo de susţinerea UDMR, democrat-liberalii mai contează şi pe votul unor parlamentari PNL şi PSD, în total calculele acestora ajungând la aproximativ 60 de parlamentari care să voteze împotriva moţiunii de cenzură.

Sursele au menţionat că preşedintele UDMR ar putea face, în perioada imediat următoare, un anunţ potrivit căruia Uniunea recomandă parlamentarilor săi să voteze "cum le dictează conştiinţa" la votul privind moţiunea de cenzură.

Odată moţiunea de cenzură respinsă, PDL pregăteşte noua formulă guvernamentală cu care să se prezinte în faţa Parlamentului.

Democrat-liberalii doresc, potrivit surselor, să formeze o nouă majoritate parlamentară, alături de UDMR şi o parte din parlamentarii PSD şi PNL care se vor decide să treacă de partea lor.

Astfel, PDL pregăteşte o formulă de Executiv în care să fie cooptat UDMR-ul, dar şi social-democraţi care vor decide să părăsească PSD-ul.

Pentru ca o moţiune de cenzură să fie adoptată ar fi necesare 236 de voturi "pentru", din totalul de 471 de parlamentari.

PNL, UDMR şi PSD au împreună 88, 31 şi, respectiv 162 de parlamentari, ceea ce înseamnă un total de 281 deputaţi şi senatori, care, dacă ar vota în favoarea moţiunii, ar determina căderea Guvernului.

Pe de altă parte, PDL are 170 de parlamentari, iar grupul minorităţilor, care tradiţional votează în favoarea Guvernului, 18 deputaţi, ceea ce împreună înseamnă 188 de parlamentari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici