Petre Roman, despre dosarul Mineriadei: Nu vreau să intervin absolut deloc. Năstase: Nu am urmărit ştirile

Fostul premier Petre Roman a precizat miercuri, întrebat în legătură cu acuzaţiile de infracţiuni contra umanităţii aduse lui Ion Iliescu pentru mineriada din iunie 1990, că nu cunoaşte dosarul şi nu vrea să intervină "absolut deloc" pe acest subiect.

2055 afișări
Imaginea articolului Petre Roman, despre dosarul Mineriadei: Nu vreau să intervin absolut deloc. Năstase: Nu am urmărit ştirile

Petre Roman, despre dosarul Mineriadei: Nu vreau să intervin absolut deloc. Năstase: Nu am urmărit ştirile (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Nu comentez, nici nu am păreri", a spus Petre Roman, contactat de MEDIAFAX în legătură cu decizia de punere sub urmărire penală pe fostul preşedinte Ion Iliescu pentru infracţiuni contra umanităţii. "Nu am auzit de treaba asta, după câte ştiu trebuia să...., în fine, nu ştiu exact ce se întâmplă. Dar asta nu mă determină pe mine să intervin. Nu vreau să intervin absolut deloc", a mai spus Roman, care ocupa funcţia de premier în perioada mineriadei din iunie 1990.

Nici Adrian Năstase nu a dorit să comenteze, pe motiv că nu cunoaşte dosarul mineriadei. "Nu am urmărit ştirile, îmi pare rău, aşa că nu pot să comentez", a spus Năstase, fost ministru al Afacerilor Externe în Guvernul Roman şi în Guvernul Stolojan, în perioada 28 iunie 1990-19 noiembrie 1992.

De asemenea, contactat de MEDIAFAX, fostul preşedinte Emil Constatinescu a refuzat şi el să facă declaraţii referitoare la acuzaţiile aduse lui Ion Iliescu: "Nu am niciun comentariu de făcut. Multumesc!" Aceeaşi reacţie a venit şi din partea liberalului Mircea Ionescu Quintus, fost ministru al Justiţiei în Guvernul Stolojan, în perioada octombrie 1991-1992.

Fostul preşedinte Ion Iliescu este urmărit penal în dosarul mineriadei din iunie 1990, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Univeristăţii, soldată cu decesul a patru persoane şi rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane. 

Oficiali din Parchetul instenţei supreme au declarat pentru MEDIAFAX că în dosarul mineriadei a început urmărirea penală împotriva fostului preşedinte Ion Iliescu, iar acestuia i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13 iunie 1990.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici