PNL cere explicaţii publice de la Tudorel Toader: Aşteaptă candidatura unui cavaler al apocalipsei Justiţiei pentru şefia DNA?

Liberalii susţin că, prin anunţul făcut vineri, Tudorel Toader transmite mesajul ”Justiţia sunt eu, nu magistraţii”, sugerând că acesta aşteaptă candidatura la şefia DNA a unuia dintre ”cavalerii apocalipsei justiţiei din România, în persoana lui Eugen Nicolicea, Şerban Nicolae sau Florin Iordache”.

762 afișări
Imaginea articolului PNL cere explicaţii publice de la Tudorel Toader: Aşteaptă candidatura unui cavaler al apocalipsei Justiţiei pentru şefia DNA?

PNL cere explicaţii publice de la Tudorel Toader: Aşteaptă candidatura unui cavaler al apocalipsei Justiţiei pentru şefia DNA?

"Tudorel Toader transmite mesajul <Justiţia sunt eu, nu magistraţii>. Decizia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de a refuza desemnarea unui candidat pentru poziţia de procuror-şef al DNA, arată abordarea politică în acest proces, în slujba PSD-ALDE, de sfidare a sistemului judiciar. Este inadmisibil ca dintre cei patru candidaţi care şi-au manifestat dorinţa de a ocupa această poziţie Tudorel Toader să decidă să nu facă nicio nominalizare. Îi solicităm ministrului Justiţiei să dea explicaţii publice şi să prezinte criteriile care au stat la baza deciziei de respingere a tuturor candidaţilor. Este greu de înţeles cum niciunul dintre candidaţi nu a întrunit condiţiile pentru a fi desemnat pentru şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie", se arată într-un comunicat de presă al PNL.

PNL susţine că a cerut ca toate cererile candidaţilor eligibili pentru funcţia de conducere a DNA să fie înaintate CSM pentru evaluare, liberalii întrebându-se acum dacă ministrul Justiţiei aşteaptă candidatura "unuia dintre cavalerii apocalipsei justiţiei", Eugen Nicolicea, Şerban Nicolae sau a lui Florin Iordache.

"Partidul Naţional Liberal a cerut ca toţi candidaţii care îndeplinesc criteriile legale să fie înaintate CSM pentru evaluare, iar atributul de selecţie să aparţină organismului care este garantul independenţei justiţiei, conform Constituţiei. Rolul ministrului Justiţiei trebuia să fie acela de a propune Preşedintelui României spre numire în funcţie a acelui candidat care ar fi obţinut avizul favorabil al CSM. Propunerea PNL este în acord cu solicitările Comisiei Europene, prin raportul MCV, cu principiile constituţionale şi cu Legea privind statul judecătorilor şi procurorilor. Ne întrebăm dacă nu cumva Tudorel Toader aşteaptă candidatura unuia dintre cavalerii apocalipsei justiţiei din România, în persoana lui Eugen Nicolicea, Şerban Nicolae sau Florin Iordache, şi aplicarea principiului sovietic potrivit căruia <reluăm procedura până iese cum vrem noi>", se mai arată în comunicatul de presă al liberalilor.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat vineri că nu este de acord cu niciunul dintre cei patru candidaţi pentru funcţia de procuror-şef DNA, procedura urmând a fi reluată, potrivit unui anunţ al ministerului Justiţiei.

"În cadrul procesului de selecţie s-a apreciat că niciunul dintre candidaţi nu îndeplineşte cerinţele necesare desemnării pentru numirea în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. În cadrul programului managerial sau pe parcursul interviului, nici un candidat nu a prezentat suficiente elemente de plan fundamentate pe o analiză a situaţiei actuale care să permită, ulterior, un proces obiectiv şi transparent de evaluare a performanţelor manageriale", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Justiţiei.

Astfel, instituţia condusă de Tudorel Toader anunţă că nu se va face o propunere de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi că procedura va fi reluată.

Practic, va urma o nouă perioadă de înscrieri şi apoi interviurile susţinute de următorii candidaţi.

Cei patru candidaţi înscrişi pentru postul de procuror-şef DNA şi care au fost respinşi de Tudorel Toader sunt Florentina Mirică, procuror-şef serviciu la Secţia de combatere a corupţiei din cadrul DNA, Cristian Lazăr, procuror şef adjunct la Secţia urmărire penală din cadrul Parchetului General, Marius Iacob, procuror şef adjunct al DNA şi Elena Grecu, procuror şef serviciu în structura centrală a DNA, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici