Conducerea Camerei Deputaţilor respinge solicitarea PNL privind înfiinţarea unei comisii de anchetă privind coloanele oficiale. Orban: Majoritatea face zid în jurul lui Oprea

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor nu a aprobat miercuri solicitarea PNL privind înfiinţarea unei comisii de anchetă care să vizeze modul în care funcţionează sistemul de alocare a echipajelor de însoţire, de formare a coloanelor oficiale, invocând motive procedurale.

462 afișări
Imaginea articolului Conducerea Camerei Deputaţilor respinge solicitarea PNL privind înfiinţarea unei comisii de anchetă privind coloanele oficiale. Orban: Majoritatea face zid în jurul lui Oprea

PNL solicită înfiinţarea unei comisii de anchetă privind coloanele oficiale (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Astfel, membrii Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor au decis să trimită o adresă Ministerului Justiţiei pentru a vedea dacă există o anchetă în curs pe tema coloanelor oficiale, a anunţat secretarul general al Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, pe motiv că o anchetă parlamentară s-ar suprapune peste cea a autorităţilor judiciare.

Decizia a fost luată în condiţiile în care liberalii au depus la Biroul Permanent o solicitare privind înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă pentru verificarea modului în care sunt asigurate echipajele de însoţire a coloanelor oficiale, respectiv condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele care solicită astfel de servicii, precum şi respectarea prevederilor legale de către instituţii şi persoane.

De asemenea, conducerea Camerei Deputaţilor a cerut comisiei juridice să verifice dacă solicitarea PNL este valabilă, în condiţiile în care aceasta este susţinută şi de deputaţii din grupul PND.

"Au fost două propuneri votate în plenul Biroului Permanent. O adresă către ministerul Public, către Parchetul General, dacă există în acest moment o anchetă în curs referitoare la această temă. A doua, din partea domnului secretar (Laurenţiu – n.r.) Chirvăsuţă, către Comisia juridică, o adresă privind existenţa grupului Partidului Naţional Democrat faptic şi legal în Parlamentul României, deoarece ca să constitui o comisie de anchetă îţi trebuie un minimum de 50 de parlamentari, de semnături şi contribuţia a două grupuri parlamentare", a spus Ciolacu.

"Majoritatea guvernamentală face zid în jurul lui Gabriel Oprea, împiedicând prin subterfugii procedurale constituirea comisiei de anchetă iniţiată de grupul Partidului Naţional Liberal şi de grupul Partidului Naţional Democrat. Au apelat la următoarea şmecherie procedurală: să întrebăm Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dacă nu cumva există o anchetă în curs referitoare la obiectul de activitate a comisiei", a declarat liderul PNL şi vicepreşedinte al Camerei.

Orban a precizat că obiectul de activitate a comisiei, conform proiectului de hotărâre înaintat de PNL, nu este cercetarea cazului ministrului de Interne Gabriel Oprea şi a accidentului în care a fost implicat un poliţist din coloana oficială a ministrului, ci cercetarea regimului general în care s-au folosit coloanele oficiale, în care s-a folosit însoţirea de către poliţie a coloanelor oficiale de către toţi demnitarii, sumele cheltuite, actele administrative în baza cărora s-a dispus formarea acestor coloane şi însoţirea acestor coloane oficiale, fără nicio legătură cu cercetarea care există pe un caz particular.

"Considerăm că este un tertip jenant pentru majoritate de a împiedica o anchetă care urmăreşte să răspundă unei întrebări care este formulată de întreaga opinie publică, şi anume de ce este acest abuz al demnitarilor în folosirea de însemne ale puterii la care nu au dreptul, cum sunt coloanele oficiale şi însoţirea de către poliţie a coloanelor oficiale", a mai spus Ludovic Orban.

Liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, a declarat, miercuri, că liberalii au depus o cerere pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă care să vizeze modul în care funcţionează sistemul de alocare a echipajelor de însoţire, de formare a coloanelor oficiale.

Nicolăescu a explicat că obiectul comisiei de anchetă va fi investigarea, pe ultimii doi ani, 2014-2015, a felului în care au fost cheltuiţi banii pentru coloane oficiale şi depistarea neconcordanţelor legislative pe această temă.

"Am cerut măcar pe doi ani, 2014-2015, pentru că, dacă am fi extins pe o perioadă mai lungă, probabil că ne apucau vreo doi ani până obţineam informaţii. Pe doi ani, sper ca aceste instituţii care au atribuţii în acest sens, în două-trei luni de zile să ne pună la dispoziţie toate documentele necesare, să putem să facem audierile care vor fi impuse de modul de derulare a activităţii comisiei", a declarat Nicolăescu.

"Pe de altă parte, am dori să aflăm banii care au fost cheltuiţi pentru asemenea lucruri, dacă ele au fost sau nu în cadrul legal şi, bineînţeles, lucrul cel mai important, din punctul meu de vedere, să depistăm toate neconcordanţele legislative, să vedem de ce o parte din norme şi instrucţiuni n-au fost transparente, au fost ţinute la secret şi să vedem ce avem de făcut pentru îmbunătăţirea legislaţiei, să putem să prevenim şi să nu se mai întâmple asemenea situaţii", a mai spus deputatul.

De asemenea, el a arătat că speră ca Biroul Permanent să ia act de această solicitare şi să o înscrie pe ordinea de zi a plenului de săptămâna viitoare.

În ceea ce priveşte respectarea Regulamentului, Eugen Nicolăescu a precizat că, din punctul său de vedere, comisia respectă toate condiţiile legale, având în vedere că nu se referă la o anumită situaţie, ci la modul general. "Comisia va respecta toate instrucţiunile din Regulament în ceea ce priveşte numărul, componenţa, culoarea politică, are un regulament, are toate obiectivele, are mod de desfăşurare", a spus deputatul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici