Ponta a vorbit o oră la Congres, Iliescu a încercat să-l egaleze, dar a golit sala

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a vorbit, în discursul principal de la Congresul extraordinar de sâmbătă, o oră şi cinci minute, preşedintele de onoare, Ion Iliescu, având un discurs aproape la fel de lung, însă cu o sală pe jumătate goală.

56 afișări
Imaginea articolului Ponta a vorbit o oră la Congres, Iliescu a încercat să-l egaleze, dar a golit sala

Ponta a vorbit o oră la Congres, Iliescu a încercat să-l egaleze, dar a golit sala (Imagine: Razvan Chirita-Mediafax Foto)

Congresul PSD a durat puţin peste patru ore, partea leului fiind însuşită de preşedintele partidului, Victor Ponta.

Început în jurul orei 14.00, Congresul a debutat cu un cuvânt introductiv al lui Victor Ponta, care a anunţat scopul şi desfăşurarea.

Aproape o oră microfonul a aparţinut invitaţilor: sindicalişti, reprezentanţi ai PNL, PNŢCD, UDMR, PC, PRM, vedeta incontestabilă fiind primarul Sorin Oprescu.

De la 15.35 până la 16.40, atenţia celor 4500 de delegaţi şi a celor trei sute de invitaţi a fost monopolizată de Victor Ponta.

Într-un discurs de 65 de minute, preşedintele PSD a preluat o parte semnificativă şi din ceea ce trebuia să constituie prezentarea pe care Adrian Năstase trebuia să o facă ofertei de guvernare lansată la Congres.

Cel care l-a adus în politică şi i-a devenit din şef subaltern, Adrian Năstase, nu s-a abţinut de la o mică ironie.

"Dragă Victor, nu ştiu dacă Fidel Castro ar fi putut ţine un discurs mai scurt", i-a spus Năstase.

Următoarea oră din program, de la 16.40 la 17.40, a trebuit să fie împărţită, mai mult sau mai puţin frăţeşte, de Adrian Năstase, Liviu Dragnea, Dan Şova şi Radu Moldovan.

Pentru a nu plictisi audienţa cu cele peste 300 de pagini ale programului de guvernare, care fusese deja prezentat, în elementele cele mai importante, de Ponta, Năstase a trecut repede în revistă câteva măsuri propuse de PSD, a îndemnat la colaborare, i-a anunţat lui Ponta trambulina pentru funcţia de prim-ministru şi i-a pasat microfonul lui Dragnea.

Secretarul general a încercat să preia tonul glumeţ de la Năstase, cu afirmaţii de genul "Emil Boc este un om politic de înaltă ţinută", "Elena Udrea este o femeie corectă şi cinstită", care însă nu au ridicat sala în picioare. Percepând probabil că aplauzele din sală, anemice şi răzleţe, sunt cam forţate, Dragnea a stins lumina şi a difuzat un filmuleţ, înfierând actuala guvernare, materialul video având cu mult mai mult succes.

Întrucât Ponta dăduse deja peste cap orarul stabilit anterior, Dan Şova, care şi el venise pregătit cu "nişte slide-uri" la prezentarea modificărilor ce au fost aduse Statutului, a trecut repede la concluzii. La fel de repede a fost nevoit să enumere şi Radu Moldovan lista cu noii membri ai Consiliului Naţional, astfel încât totul era pregătit pentru ultima intervenţie, cea a preşedintelui de onoare, Ion Iliescu.

De la aducerea în memorie a primei Conferinţe a FSN, din 1990, a performanţelor guvernelor PSD, la critica actualei guvernări şi până la amenajarea zonelor de coastă ale Chinei, Iliescu vorbise deja 40 de minute. Destule ca să golească jumătate de sală, dar nu suficiente pentru a concluziona. Când jumătatea de delegaţi care rămăseseră în sală începuseră deja să caşte, să se uite impacientaţi la ceasuri şi să se întrebe când vor mai ajunge acasă, Iliescu s-a oprit.

La timp pentru a-i lăsa felia cea mare din tort lui Victor Ponta, el mulţumindu-se doar cu 59 de minute, faţă de cele 65 folosite de tânărul preşedinte.

Cu avântul caracteristic noii generaţii, Ponta a revenit la microfon, însă numai preţ de două minute, pentru a anunţa chestiuni procedurale, a închide lucrările Congresului şi a lansa o nouă lozincă: "Jos PDL! Sus PSD!".

Preşedintele de onoare a plecat ultimul de la Sala Palatului, când femeile de serviciu începuseră nerăbdătoare să degajeze perimetrul de urmele Congresului. Înainte de a urca în maşină, el a avut timp şi pentru o scurtă sesiune de fotografii, solicitată de cei câţiva membri de partid întârziaţi pe treptele clădirii.

(Material realizat de Florin Ciolac).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici