Ponta: Acum, trebuie să fim inteligenţi şi să nu-i încurcăm pe moldoveni cu declaraţii stupide

Autorităţile române au acum obligaţia să îi ajute pe cetăţenii Republicii Moldova în procesul de integrare europeană şi să nu îi încurce prin declaraţii stupide la TV, care îl pot ajuta pe Vladimir Voronin să câştige alegerile în Moldova în toamna anului viitor, a declarat premierul Victor Ponta.

130 afișări
Imaginea articolului Ponta: Acum, trebuie să fim inteligenţi şi să nu-i încurcăm pe moldoveni cu declaraţii stupide

Victor Ponta (Imagine: Marius Dumbrăveanu / Mediafax Foto)

"Sunt foarte bucuros că Republica Moldova a făcut un pas decisiv către Europa. Acum, noi avem obligaţia să-i ajutăm şi să nu-i încurcăm, adică să nu dăm apă la moară nici domnului Voronin, nici celor care vor să ţină Moldova cât mai departe de Europa, să fim inteligenţi, să nu ne gândim la interese pe termen scurt, cum dă bine să mă daţi la televizor vorbind de cine ştie ce lucruri. Deci, trebuie să-i ajutăm cu asistenţă tehnică, cu proiecte de infrastructură, cu sprijinul politic pe care l-au avut necondiţionat, dar, într-adevăr, pasul făcut de Moldova la Vilnius este un pas uriaş şi trebuie să fim foarte inteligenţi şi deştepţi în a-i spijini ca acest drum să nu cumva să se întâmple să se oprească undeva la alegerile din toamna anului viitor. Dacă mai dăm multe declaraţii stupide, s-ar putea să-l ajutăm pe Voronin să câştige alegerile şi s-ar strica tot ce s-a făcut bun până acum", a spus Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, la TVR, că următorul proiect de ţară pentru România este întregirea ţării, menţionând că este convins că dacă în Republica Moldova va exista un curent unionist, atunci ţara noastră va fi pregătită.

În replică, premierul Ponta a declarat că preşedintele Traian Băsescu nu poate îngrăşa porcul înainte de Crăciun vorbind pe tema unirii cu Republica Moldova, pe final de mandat, după ce timp nouă ani nu a făcut nimic decât, eventual, a ciocnit pahare cu fostul preşedinte al Republicii Moldova Vladimir Voronin pe la petreceri, iar astfel de declaraţii pot încuraja chiar Partidul Comuniştilor din Moldova.

Republica Moldova şi Georgia, reprezentate de premierul Iurie Leancă şi, respectiv, preşedintele Ghiorghi Margvelaşvili, au parafat, vineri, la Vilnius Acordurile de Asociere cu UE.

Potrivit Unimedia.md, după parafarea de la Vilnius, avocaţi, traducători şi experţi vor revedea textele convenite ale Acordului pentru a se asigura că nu există motive de incertitudine. Textul este tradus apoi în limbile oficiale ale tuturor statelor membre UE. Acest proces durează aproximativ şase luni.

Odată ce acest proces este încheiat, este necesară o nouă decizie a Consiliului European, care reprezintă statele membre ale UE. Acestă decizie ar urma să fie luată până în toamna anului 2014. Odată aprobat, Acordul va fi semnat oficial de Republica Moldova şi UE.

Etapa finală a procesului este cunoscută sub numele de ratificare: după semnare Acordul de Asociere trebuie ratificat de Parlamentul Republicii Moldova, parlamentele celor 28 de state membre şi de Parlamentul European înainte de a intra în vigoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici