Ponta anunţă că nu va candida la şefia partidului

Liderul PSD Victor Ponta anunţă că nu va candida la şefia formaţiunii şi face publice o serie de propuneri de reformare a partidului, între care regândirea finanţării interne, construirea sau sprijinirea transparentă a unor instituţii media şi protecţia membrilor PSD care au ocupat funcţii publice.

31 afișări
Imaginea articolului Ponta anunţă că nu va candida la şefia partidului

Ponta anunţă că nu va candida la şefia partidului (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Partidul Social Democrat se află într-un alt moment de cotitură, esenţial pentru viitorul său pe scena politică a României, susţine liderul PSD într-un material postat, duminică, pe site-ul propriu.

Ponta afirmă că PSD nu a ieşit învingător în mod decisiv din competiţiile în care a intrat în ultimii şase ani. "După 2004, această realitate ne-a făcut să căutăm, ca partid, soluţii de rangul doi, inclusiv de compromis cu cei împotriva cărora am luptat în alegeri. După o guvernare 2009 în care n-am ştiut să ne apărăm mai bine oamenii şi proiectele, după o campanie electorală în care am pierdut din nou, suntem la un moment necesar de analiză dar şi de decizii fundamentale privind viitorul nostru", scrie Ponta. El afirmă că România guvernată de PSD trebuie să fie "o Românie Corectă".

De asemenea, Ponta propune refacerea pe baze realiste şi credibile a listei de membri şi a susţinătorilor, pe categorii politice dar şi socio-profesionale moderne, "acceptând ideea că diviziunea clasică urban-rural va deveni în curand lipsită de conţinut".

Ponta vorbeşte despre "reorganizarea structurilor de partid pe criterii electorale - colegiile (şi nu administrativ - teritoriale) care să înlăture pericolul acumulării excesive de putere, dar mai ales să transforme în sens pozitiv raporturile de putere în interiorul Partidului între local şi central".

Liderul social democrat menţionează necesitatea prezenţei PSD în comunităţile româneşti din Republica Moldova, Spania, Italia şi alte ţări europene, "cât timp sistemul electoral acordă un rol atât de important (chiar decisiv la ultimele alegeri parlamentare şi prezidentiale) votului din aceste comunităţi".

El propune alegerea preşedintelui PSD prin votul tuturor membrilor partidului, pentru un mandat egal cu un ciclu electoral major, într-un sistem cât mai deschis şi stimulativ pentru cei din interiorul şi exteriorul formaţiunii.

Ponta propune organizarea anuală a unei convenţii în care să se dezbată şi să se actualizeze obiectivele şi direcţiile fundamentale ale partidului şi care să acorde un vot de încredere conducerii. "Un vot de neîncredere al Convenţiei ar trebui să declanşeze în mod automat procesul de alegere a Preşedintelui. Liderul Partidului ales cf. punctului 3 şi confirmat cf. punctului 4 în anul anterior alegerilor prezidenţiale va fi, în mod automat, desemnat candidatul PSD la alegerile din 2014", menţionează Ponta.

"Statuarea ca principiu a sistemului de «Shadow Cabinet» (Guvern din umbra) prin întărirea Departamentelor şi implicarea liderilor importanţi în critica fundamentată a activităţii Guvernului şi producţia de proiecte concrete pentru domeniile esenţiale: economie, agricultură, muncă, sănătate, educaţie, protecţia mediului, relaţii internaţionale, tineret etc; vicepreşedinţii Partidului trebuie să primească sarcini, atribuţii şi responsabilităţi efective în acest sistem. În mod simetric, trebuie construită alternativa (om + proiect) pentru structurile locale pe care dorim în mod realist să le câştigăm la alegerile din 2012", propune Ponta.

De asemenea, el doreşte condiţionarea dreptului de a candida pentru o funcţie în conducerea centrală a PSD de confirmarea anterioară a candidatului în cadrul unui scrutin public pentru o structură centrală sau locală (Parlament, Parlament European, Consiliu Judeţean sau Local, Primarie).

Liderul PSD menţionează necesitatea introducerii unui sistem de resurse umane tip "Mapa profesională", care să cuprindă experienţa profesională a fiecărui candidat al PSD la o funcţie publică, activitatea şi rezultatele politice, sondaje de opinie, percepţia în mass-media.

"Selectarea pe criterii transparente şi aducerea în discuţia şi decizia structurilor de conducere a numirilor în instituţii publice care revin PSD pe baza algoritmului politic sau parlamentar (CNVM, CNA, etc); astfel se poate asigura o utilitate pentru scopurile politice ale întregului Partid a ocupării acestor funcţii (şi nu doar pentru un număr ultra restrâns de persoane - de obicei, Preşedintele şi liderul de
grup parlamentar)", mai scrie Ponta în materialul cu propuneri.

De asemeena, el susţine înfiinţarea unei comisii de integritate şi arbitraj formată din maxim 9 - 11 membrii, aleşi de Congres dintre persoanele cu veche activitate în partid şi care acceptă în mod voluntar că vor fi incompatibili, timp de 4 ani după expirarea mandatului în cadrul Comisiei, pentru ocuparea altor funcţii politice. Deciziile acesteia trebuie să fie definitive şi obligatorii pentru toate structurile Partidului .

Printre propunerile lui Ponta se numără regândirea sistemului de finanţare internă, permanentizarea acestuia şi în perioadele extraelectorale, transparentizarea şi extinderea către zone cu contribuţii mici cantitativ dar constante. "Acesta trebuie să identifice şi soluţii de finanţare legală alternativă pentru aleşii locali cărora li se limitează, în mod injust şi subiectiv, accesul la resursele Bugetului de Stat", scrie Ponta.

El menţionează şi relansarea activităţii externe a partidului şi sporirea influenţei concrete în cadrul Grupului Socialist din PE, Internaţionalei Socialiste şi Partidului Socialiştilor Europeni, în relaţie cu SUA, China, Rusia şi mai ales Republica Moldova şi stabilirea, ca obiectiv clar, a unui efort coerent pentru ocuparea unor poziţii importante în cadrul acestor structuri de către membrii PSD.

"Construirea sau sprijinirea, în mod transparent, a unor instituţii media (online, print, audio-video) care manifestă clar o viziune de stânga. Construirea, prin Statut, a unor forme clare de garantare a descentralizării puterii în partid catre organizaţiilor locale, păstrand pentru Centru doar un drept clar definit de reacţie faţă de structurile ineficiente politic şi închise faţă de comunitatea în care îşi desfăşoară activitatea. Dezvoltarea unui sistem de protecţie si păstrare activă pentru membrii PSD care au ocupat funcţii publice pe care le-au pierdut în momentul părăsirii guvernării; aceeaşi concepţie trebuie aplicată cadrelor care vor fi pregatite pentru viitoarea guvernare", menţionează Ponta.

El propune şi construirea, în cadrul partidului, a unei structuri ecologiste (similare TSD, Organizaţiei de Femei şi celei de Seniori) care să dezvolte mesajul PSD în această direcţie. "Acceptarea, chiar încurajarea şi sprijinirea TSD şi a Organizaţiei Ecologiste de a promova idei şi forme de acţiune chiar mai evoluat-radicale (gen Brigăzi Verzi) faţă de linia oficială a Partidului, în scopul testării acestora ca efect politic şi social şi însuşirii lor ulterioare", menţionează Ponta.

"Susţinerea unui discurs si mesaj social-democrat modern, cu asumarea "punctelor gri" din trecutul nostru (gen "Piaţa Universităţii") spre noi tipuri de public, în special spre noile generaţii, spre intelectuali, spre "noul proletariat" din marile oraşe şi centre universitare, spre tinerele familii, care să dovedească şi să-i convingă pe aceştia că Partidul nostru s-a desprins definitiv de reminiscenţele regimului comunist", se mai arată în material.

"Eu vreau să fiu un om corect. Dacă la Congresul din 20 Februarie aş candida pentru Preşedinţia partidului, ar trebui sa renunţ la unele puncte esenţiale în scopul obţinerii voturilor de susţinere. Aşa că prefer să nu sacrific proiectul în care cred în schimbul unei funcţii. Voi milita pentru acceptarea acestei viziuni de către viitoarea conducere a Partidului, stabilind termene medii şi lungi (2, 4 si 9 ani)
pentru aplicarea efectivă", arată ponta în încheierea materialului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici