Ponta: Băsescu să ştie că eu mă duc la Consiliul European

Premierul României, Victor Ponta, i-a transmis preşedintelui Traian Băsescu că, în pofida acuzaţiilor de plagiat, tot el, ca prim-ministru, va reprezenta România la reuniunea Consiliului European.

2072 afișări
Imaginea articolului Ponta: Băsescu să ştie că eu mă duc la Consiliul European

Victor Ponta (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

El a adăugat că acuzaţiile lansate prin intermediul revistei Nature, pentru care fostul ministru al Educaţiei şi actualul consilier prezidenţial Daniel Funeriu acordă periodic interviuri, nu reprezintă o surpriză.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni seara, că este pregătit să se supună verificărilor oricărei instituţii în ceea ce priveşte acuzaţiile de plagiat în cazul tezei de doctorat şi a afirmat că este jenant să se insinueze că l-a plagiat pe profesorul care i-a scris chiar prefaţa lucrării.

"Bãnuiesc că nu are nimeni nicio surpriză, că preşedintele Băsescu trei zile la rând a dat un mesaj prietenilor săi şi domnului Funeriu să scrie în America. Este în regulă, sunt gata să mă supun oricăror verificări. Mi s-a părut totuşi un pic jenant să spui că am plagiat un profesor, domnul Diaconu, care a scris prefaţa lucrării mele. E totuşi ciudat să îl plagiezi pe care care ţi-a scris prefaţa, dar dincolo de astea dau şi un răspuns politic: tot merg la Consiliul European, să înţeleagă domnul preşedinte Băsescu", a spus Ponta.

Premierul a adăugat că este obişnuit că acuzaţiile, deoarece anul trecut erau invocate contractele sale cu complexele energetice Rovinari şi Turceni, iar acum preşedintele Băsescu s-a supărat şi, probabil, i-a citit teza de doctorat.

"Dacă a spus preşedintele, este 100% plagiat, vă rog să nu aveţi nicio îndoială. Eu însă sunt gata să răspund în faţa Marii Adunări Naţionale", a spus Ponta, ironic, presei.

El a precizat însă în acelaşi timp că instituţia Curţii Penale Internaţionale a fost înfiinţată în 1998 prin Tratatul de la Roma, iar el a făcut parte din comisia pregătitoare de la New York, pentru ca un an mai târziu, în 1999, să înceapă să îşi scrie lucrarea.

"Dacă asta este o problemă de natură, nu pot spune decât că nu am prejudiciat mediul ambiant. Este cel puţin comic că această Curte Penală Internaţională reprezintă un subiect de interes pentru revista Nature", a adăugat Ponta.

Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat în revista Nature sub semnătura lui Quirin Schiermeie şi în publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung, într-un articol semnat de Karl-Petter Schwartz, care susţin că au "accesat" documente prezentate de o "sursă anonimă" indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate. Nici una dintre cele două nu au publicat, până la această oră, părţile din text vizate de acuzaţia de plagiat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici