Ponta, la Bruxelles: Pericolul extremismului şi al populismului se răsfrânge asupra României şi Bulgariei

Pericolul extremisului, al populismului şi al naţionalismului excesiv se răsfrânge în prezent asupra României şi Bulgariei, iar în viitor ar putea afecta Republica Moldova, a declarat, vineri, la Bruxelles, premierul Victor Ponta.

818 afișări
Imaginea articolului Ponta, la Bruxelles: Pericolul extremismului şi al populismului se răsfrânge asupra României şi Bulgariei

Ponta, la Bruxelles: Pericolul extremismului şi al populismului se răsfrânge asupra României şi Bulgariei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este foarte clar că România şi Bulgaria îndeplinesc condiţiile de intrare, în special legate de frontierele aeriene. Aici, şi România şi Bulgaria au frontiere aeriene perfect securizate şi nu există nicio explicaţie tehnică sau de altă natură care să împiedice această intrare. Ceea ce trebuiau să facă România şi Bulgaria, şi confirmat de Comisia Europeană, s-a făcut, mai departe este o decizie politică a statelor membre", a precizat Ponta, întrebat dacă lipsa unei decizii privind aderarea la Schengen în Consiliul de Miniştri va avea vreun impact asupra europarlamentarelor din România, din 2014.

Premierul a apreciat, din nou, "abordarea extrem de corectă şi proeuropeană" a preşedintelui CE, Jose Manuel Barroso, atunci când a avertizat că "se face un amalgam între diverse lucruri care n-au legătură între ele, între Schengen, migraţia forţei de muncă, problema romilor, multe alte lucruri care ţin de politica internă şi că, da, pericolul cel mai mare pentru Europa în anii care vin este pericolul extremismului, al populismului, al naţionalismului excesiv".

Potrivit şefului Guvernului, acest pericol "care acum se răsfrânge asupra României şi Bulgariei s-ar putea să se răsfrângă asupra Moldovei sau asupra altor ţări". "Sigur, tehnic m-am bucurat la fel de mult ca şi premierul Leancă, de faptul că Moldova a îndeplinit toate criteriile pentru ridicarea vizelor, da' după aceea va trebui şi o decizie politică şi n-aş vrea să păţească ce-am păţit noi cu Schengen", a spus Ponta.

În opinia sa, preşedintele CE a dat un semnal "extrem de puternic şi de clar" vizavi de păstrarea principiilor fundamentale ale UE. "Este semnalul corect, îl împărtăşesc în totalitate şi sunt convins că pentru Europa aceasta este opţiunea corectă", a precizat premierul.

Jose Manuel Barroso a declarat, luni seara, că România şi Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen la 1 ianuarie 2014, din cauză că unele ţări se opun.

"România şi Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen la 1 ianuarie 2014. Această dezbatere presupune, ca de obicei, un amalgam incredibil între Schengen, imigrare, Lampedusa, lucrători detaşaţi. Un amalgam care trebuie denunţat; dacă nu, vom fi martorii intensificării mişcărilor extremiste care împing Europa să facă lucruri foarte periculoase. Pentru că noi am experimentat în istoria Europei această xenofobie, acest şovinism şi nu este un lucru bun. Europa a trecut prin perioade grele în aceste momente de ultranaţionalism, protecţionism sau şovinism. Trebuie să le evităm. Să luăm fiecare caz în parte. România şi Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen deoarece există ţări care se opun; deci există o unanimitate care trebuie atinsă, chiar dacă, tehnic, îndeplinesc deja condiţiile", a declarat preşedintele CE, pentru postul privat de televiziune din Franţa LCI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici